Sari direct la conținut

Comisia-fantomă. Guvernul tace: promisiunea care a oprit protestele fermierilor în februarie, pe nicăieri

HotNews.ro
Comisia-fantomă. Guvernul tace: promisiunea care a oprit protestele fermierilor în februarie, pe nicăieri

Înființat în februarie sub coordonarea cancelariei premierul Marcel Ciolacu, Comitetul interministerial menit să „găsească cele mai bune soluții pentru revendicările protestatarilor” din agricultură care blocaseră drumurile, are activitatea secretă, scrie site-ul de investigații Snoop. Pentru că nimeni din Guvern nu vrea să spună care a fost activitatea lui.

21 ianuarie 2024. Sute de fermieri și transportatori stau în cerc în parcarea unei benzinării Petrom de la intrarea în Afumați, pe marginea așa-numitului „drum al morții“ – E85. În jurul lor plutesc nori groși de diesel, în gerul care a înconjurat Bucureștiul. Timp de 12 zile, protestatarii au stat nemișcați la poarta de intrare a Capitalei. Pe un banner lung de patru metri care atârnă de remorca unui tir stă scris motivul revoltei: „Viitorul copiilor noștri depinde de acțiunile noastre. Flămânzi 1907 – Afumați 2024“.

E imaginea cu care a început anul în România. Între timp, s-a așternut liniștea peste discuția despre criza agriculturii, iar fermierii s-au întors să-și muncească pământul, sperând că acesta va fi mai darnic cu ei în 2024. 

„Nici nu puteam să stăm în stradă la nesfârșit“, spune Dănuț Andruș. La început de februarie, fermierul botășănean care și-a asumat rolul de lider al protestatarilor, s-a numărat printre cei care au semnat o înțelegere cu guvernanții pentru înființarea unui comitet interministerial menit să „găsească cele mai bune soluții pentru revendicările protestatarilor”. Comitetul e sub coordonarea directă a cancelariei prim-ministrului. 

Dar ce s-a întâmplat de atunci cu acest comitet e învăluit în tăcerea Guvernului.

Nicio informație despre activitatea comitetului nu a fost făcută publică după anunțarea înființării sale în Monitorul Oficial. Într-un răspuns oficial, cancelaria prim-ministrului a refuzat să spună câte întâlniri au existat cu fermierii, precizând într-un răspuns pentru Snoop doar că „în cadrul primelor reuniuni au fost dezbătute subiecte din lista de revendicări transmisă de agricultori și transportatori”. 

Daniel Botănoiu, consilier de stat în cancelaria prim-ministrului și unul dintre semnatarii acordului cu fermierii, spune că acest comitet nu poate funcționa ca un al doilea guvern. În schimb, rolul său se rezumă la rezolvarea „dificultăților care intervin în discuțiile fermierilor și asociațiilor profesionale cu diferite ministere care au capacitatea de a le adresa punctual nemulțumirile”. 

Practic, fermierii au avut până acum întâlniri la ministerele de resort (la ministerul Agriculturii, la Transporturi și Finanțe), iar „o întâlnire a comitetului interministerial se va organiza când fermierii vor veni spre noi și ne vor solicita acest lucru, întrucât nu au reușit să găsească înțelegere la ministerele de resort, până acum nu s-a întâmplat acest lucru”, explică Botănoiu.

Altfel, consilierul de stat înțelege nerăbdarea fermierilor. 

„Sunt probleme care nu au fost adresate ani de zile. Acum au vrut să le rezolve rapid. Dar e complicat”, spune Botănoiu. 

Citește întreaga investigație pe Snoop.

INTERVIURILE HotNews.ro