Provocarea lansată de Daniel Funeriu pentru candidații la prezidențiale: „Statul să vă spună încotro mergem și să nu vă mai mintă”
Fostul ministru al Educației Daniel Funeriu, care și-a anunțat intenția de a candida la alegerile prezidențiale 2025, a lansat, joi, o provocare pentru ceilalți pretendenți la funcția de șef al statului: „Să spună, punct cu punct, ce au făcut ei, concret, în viața publică”. Funeriu spune că, în caz contrar, „vorbim vorbe meşteşugite, bune la aburit electorat”.
Daniel Funeriu își începe postarea pe Facebook prin a puncta că în 2011 el a fost cel care „în indiferența presei, începeam cruciada anti-plagiat”.
„Eu ştiam exact ce fac, lumea s-a uitat ciudat la mine: „ce mai vrea şi ăsta?”. Azi, politicieni proeminenți şi şefi prezenți şi trecuți ai structurilor de forță – aparent intangibili – tremură la auzul acestui cuvânt. Foarte târziu, pentru că, până la apariția mea în guvern, nimeni nu le-a deranjat furtul intelectual pe care-l practicau într-un stat spectator de 20 de ani”, a scris Funeriu pe Facebook.
El spune că deși la început au fost foarte puțini oameni care i s-au alăturat, azi „lucrurile s-au schimbat în mentalul colectiv”.
„La început au fost puțini jurnalişti curajoşi (Tapalagă, Turcescu, Marian (scuze celor pe care nu i-am citat)), iar grație muncii ulterioare, eroice pe alocuri, a Emiliei Şercan, azi lucrurile s-au schimbat în mentalul colectiv. Doar în mentalul colectiv, pentru că statul îi protejează pe cei dovediți hoți intelectuali: unora nu li se mai găsesc tezele, altora li se blochează dosarele pe chichițe, alții îşi primesc titlurile de doctor înapoi. Cică „în justiție”, dar de fapt într-o justiție strâmbă”, a scris fostul ministru al Educației.
Daniel Funeriu, provocare pentru Crin Antonescu, Nicușor Dan și Călin Georgescu
El spune că „ideile și faptele” pe care le-a adus în discuție în mod public „au crescut în societate”. „Nu mi-a fost frică nici de politicieni, nici de „servicii”, pentru că aşa sunt eu: nu mi-e frică atunci când în joc e sănătatea morală a țării mele”, scrie Funeriu.
El adaugă că azi „toată societatea” a îmbrățișat demersul său, „chiar dacă, majoritatea, au uitat cine a început”.
„Provocarea: îi rog pe candidații anunțați (Crin Antonescu, Nicuşor Dan, Georgescu) să spună, punct cu punct, ce au făcut ei, concret, în viața publică. Fără o prezentare clară a bilanțului vorbim vorbe meşteşugite bune la aburit electorat. Eu, când am condus educația, am început curățenia morală. În această campanie cuvintele mele cheie sunt claritate şi etică: statul să vă spună încotro mergem şi să nu vă mai mintă”, a scris Funeriu pe Facebook.
Daniel Funeriu adaugă și că „omul care în 2013 a început curățenia morală în educație în Moldova, Maia Sandu, a primit încrederea cetățenilor de peste Prut. Noi de ce am fi mai prejos în alegere?”.
„PS: îi rog pe candidați să fie originali şi să propună ceva nou, nu să se ia după mine”, își încheie Funeriu postarea.
Daniel Funeriu a fost menționat, la începutul lunii decembrie, de președintele UDMR Kelemen Hunor printre posibilii candidați independenți care să fie susținuți de o coaliție pro-europeană în cursa pentru Palatul Cotroceni. Între timp, PSD-PNL-UDMR și Minoritățile au stabilit să îl susțină pe Crin Antonescu în cursa prezidențială.
Daniel Funeriu și-a manifestat interesul pentru o candidatură.„Da, vreau să candidez la Preşedinţia României”, a afirmat Funeriu, în cadrul unei emisiuni difuzate de Gândul.