Vitali Klitschko, despre eventuale concesii teritoriale în fața Rusiei: Zelenski „riscă sinuciderea politică indiferent de mișcarea pe care o va face” / Ce soluție propune primarul Kievului
Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a declarat într-un interviu că președintele ucrainean Volodimir Zelenski va trebui cel mai probabil să organizeze un referendum public înainte de a accepta un eventual compromis teritorial cu Rusia, scrie duminică The Kyiv Independent.
Reacția lui Klitschko vine în urma afirmațiilor fostului președinte american Donald Trump, care a propus încheierea un acord de pace între Ucraina și Rusia. Trump pare favorit în sondajele de opinie pentru a câștiga alegerile prezidențiale din noiembrie, iar oficialii ucraineni încearcă să se asigure că orice potențial acord de pace va fi favorabil Kievului, în contextul în care republicanul a declarat în repetate rânduri că va pune capăt rapid războiului dacă va fi reales. Mai mult, analiștii occidentali se tem că Trump ar fi dispus să accepte situația actuală de pe front, practic ca Ucraina să accepte ca teritoriile sale ocupate să rămână în componența Federației Ruse.
„Următoarele câteva luni vor fi foarte dificile pentru Volodimir Zelenski. Ar trebui să continue războiul, cu noi morți și distrugeri, sau să ia în considerare un compromis teritorial cu Putin?”, a declarat Klitschko, în cadrul unui interviu acordat ziarului italian Corriere della Sera, publicat duminică.
„Cum putem explica țării că trebuie să renunțăm la bucăți din teritoriul nostru care au costat viața a mii de eroi luptători? Indiferent de mișcarea pe care o va face, președintele nostru riscă sinuciderea politică”, a mai afirmat primarul Kievului.
El a mai spus că „Zelenski va trebui probabil să recurgă la organizarea unui referendum”.
„Nu cred că poate ajunge singur la acorduri atât de dureroase și importante fără legitimarea din partea poporului”, a adăugat Klitschko.
Trei sferturi dintre ucraineni se opun ca Ucraina să accepte concesii teritoriale în fața Rusiei pentru a se ajunge la un acord de pace, potrivit unui sondaj publicat în decembrie anul trecut de Institutul Internațional de Sociologie de la Kiev. Această pondere, de 75%, reprezintă o ușoară scădere față de cei 84% dintre respondeți, care s-au declarat împotriva concesiilor teritoriale în precedentul sondaj, realizat în mai 2023.
În același interviu, Klitschko l-a criticat pe Zelenski, acuzându-l că a concentrat puterea de stat în mâinile reprezentanților cancelariei sale și a afirmat că parlamentul Ucrainei a devenit irelevant.
Pentru că organizarea de alegeri pe timp de război sunt imposibile, Klitschko a insistat asupra creării unui guvern de uniune națională, pentru „a evita ca toate deciziile importante să fie legate doar la biroul președintelui”, dar și-a exprimat îndoiala că Zelenski ar fi dispus să renunțe la puterile de care dispune în prezent pentru a realiza acest lucru.
Klitschko și Zelenski au intrat în conflict încă din primul an de mandat al președintelui. Conflictul s-a lăsat cu anchete repetate și încercări de înlăturare a primarului din administrația orașului Kiev.
Urmărește cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro