LIVE Război în Ucraina, ziua 879: Rușii spun că au cucerit două noi localități / Kievul, vizat de al cincilea atac cu drone în ultimele două săptămâni / Moscova și-a trimis avioanele de luptă la graniță
Sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei au fost angajate în respingerea unui atac aerian rusesc asupra capitalei, a declarat duminică armata ucraineană. Șeful administrației militare din Kiev spune că rușii și-au schimbat tactica și au atacat cu drone capitala Ucrainei pentru a cincea oară în ultimele două săptămâni.
Sinteza zilei:
- Ministerul rus al Apărării a declarat duminică că avioane de luptă rusești MiG-29 și MiG-31 au împiedicat bombardierele strategice americane В-52Н să încalce frontiera de stat
- Zelenski cere arme cu rază lungă de acţiune după noul atac cu drone asupra Kievului
- Miniştrii de externe ai Uniunii Europene se întâlnesc luni la Bruxelles şi este de aşteptat să se discute care ar trebui să fie reacţia blocului comunitar față de vizitele premierului ungar Viktor Orban în Ucraina, Rusia, China şi Statele Unite
- Prețurile ridicate și o penurie de energie ar putea afecta Ungaria în termen de „săptămâni” după ce Kievul a impus o interdicție parțială asupra petrolului rusesc care tranzitează țara
- Moscova a anunțat duminică faptul că forțele sale au capturat două sate de pe linia frontului din Ucraina
- Navele de război rusești au efectuat exerciții în Marea Albă
- Cum arată locul din Ucraina în care înainte era un lac de acumulare: „Un miracol”. În iunie 2023 barajul Nova Kahovka sărea în aer.
- Două bombardiere strategice B-52 Stratofortress de la o bază americană au aterizat, duminică, în țara noastră,
Cele mai importante evenimente legate de războiul din Ucraina, ziua 879, LIVETEXT:
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat luni că respectă decizia „dură, dar puternică” a președintelui american Joe Biden de a pune capăt campaniei acestuia pentru obținerea unui nou mandat la Casa Albă, informează Reuters.
Un bărbat necunoscut care mânuia un baros a decapitat o statuie ridicată în amintirea dictatorului sovietic Iosif Stalin, în într-un oraș din apropierea Moscovei, relatează duminică presa rusă de stat, potrivit AFP.
Rusia monitorizează cu atenţie situaţia din SUA, după retragerea lui Joe Biden din cursa prezidenţială, dar prioritatea rămâne „operaţiunea militară specială” din Ucraina, a reacționat duminică seară Kremlinul la situația din SUA.
Două bombardiere strategice B-52 Stratofortress de la o bază americană au aterizat, duminică, în țara noastră, potrivit Forțelor Aeriene Române.
„Flancul NATO estic este mai puternic în această zi istorică! Pentru prima dată, bombardierele B-52 Stratofortress de la Barksdale Air Force Base au aterizat în România în sprijinul Bomber Task Force Europe”, au transmis reprezentanții Forțele Aeriene Române.
Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a declarat într-un interviu că președintele ucrainean Volodimir Zelenski va trebui cel mai probabil să organizeze un referendum public înainte de a accepta un eventual compromis teritorial cu Rusia, scrie duminică The Kyiv Independent.
Doi fotojurnalişti ucraineni au intrat sub focul artileriei ruse pe 19 iulie, în timp ce documentau războiul din Ucraina din tranșeele de lângă linia frontului din regiunea Doneţk, relatează Kyiv Independent.
Olga Kovalyova, manager de proiect pentru Asociația Ucraineană a Fotografilor Profesioniști (UAPP), a fost evacuată și internată în spital după ce a fost rănită de schije, a spus UAPP într-un comunicat. Ea este în stare stabilă. Două dintre cele trei fragmente de șrapnel au fost îndepărtate, în timp ce îndepărtarea celui de-al treilea a fost considerată prea riscantă.
„În acest moment, mâna mea dreaptă nu funcționează deloc”, a spus Kovalyova.
Un alt fotograf, Vladyslav Krasnoshchok, a suferit o comoție, dar nu a necesitat tratament la spital.
Cum arată locul din Ucraina în care înainte era un lac de acumulare: „Un miracol”. În iunie 2023 barajul Nova Kahovka sărea în aer. Explozia a eliberat peste 14 kilometri cubi de apă, a inundat mai multe așezări și a ucis cel puțin 35 de persoane. A secat lacul de acumulare, iar imediat după, în locul acestuia, a rămas un peisaj sterp. Nu și acum, la un an, potrivit imaginilor de la fața locului, dar și a publicației The Guardian, care a realizat un amplu material pe acest subiect.
Un voluntar polonez în vârstă de 22 de ani din cadrul Legiunii Internaționale a murit în Ucraina pe data de 13 iulie, a anunțat Agenția Poloneză de Presă (PAP).
Tomasz Marcin Sekala a murit în regiunea Luhansk, potrivit PAP. O slujbă religioasă în memoria acestuia a avut loc la Kiev, pe 20 iulie.
Sekala a intrat în Legiunea Internațională în toamna anului 2023 și va fi îngropat în orașul său natal din Polonia.
Legiunea Internațională a Ucrainei a fost înființată la sfârșitul lunii februarie 2022, pentru luptătorii străini care doreau să se alăture efotului de apărare a Ucrainei, amintește The Kyiv Independent.
Navele de război rusești au efectuat exerciții în Marea Albă pentru a apăra un convoi de nave, a informat duminică agenția de presă de stat TASS, citând Ministerul rus al Apărării, în ceea ce a spus că este un antrenament de rutină, relatează Reuters.
Rusia susține că a capturat două noi sate din Ucraina
Moscova a anunțat duminică faptul că forțele sale au capturat două sate de pe linia frontului din Ucraina, Andriivka în regiunea estică Luhansk și Pishchane, în regiunea nord-estică Harkov, informează AFP.
Prețurile ridicate și o penurie de energie ar putea afecta Ungaria în termen de „săptămâni” după ce Kievul a impus o interdicție parțială asupra petrolului rusesc care tranzitează țara. Ungaria se află într-o cursă contracronometru pentru a evita întreruperile de curent electric și penuria de combustibil, relatează agenția BGNES, citată de publicația bulgară Mediapool.
Pe lângă Ungaria, săptămâna aceasta și Slovacia a anunțat că a încetat să mai primească petrol de la furnizorul său cheie Lukoil, potrivit Reuters.
Miniştrii de externe ai Uniunii Europene se întâlnesc luni la Bruxelles, pentru prima dată de la vizitele premierului ungar Viktor Orban în Ucraina, Rusia, China şi Statele Unite, şi este de aşteptat ca la reuniune să se discute care ar trebui să fie reacţia blocului comunitar faţă de acest turneu, care nu a avut girul UE, scrie agenția spaniolă de presă EFE.
Ţările UE – toate cu excepţia Slovaciei – şi instituţiile UE au condamnat întâlnirile lui Orban cu preşedintele rus Vladimir Putin, chinez, Xi Jinping, şi cu fostul preşedinte al SUA şi candidat republican la scrutinul prezidenţial din 5 noiembrie, Donald Trump, insistând că nu are mandat să vorbească în numele blocului comunitar despre războiul din Ucraina.
Dar Cei 27 au păreri împărţite în ceea ce priveşte modalitatea de a-şi arăta nemulţumirea: ţările membre nu se pun de acord dacă ar trebui să boicoteze reuniunile informale desfăşurate în timpul preşedinţiei semestriale a Ungariei în fruntea Consiliului UE, prin trimiterea la aceste reuniuni a unor oficiali de rang inferior în locul miniştrilor de resort, notează Agerpres.
Ţările baltice, Polonia şi unele ţări nordice au avertizat deja că miniştrii lor nu vor participa la aceste întâlniri, în timp ce Austria s-a distanţat de boicot.
Comisia Europeană a informat la rândul său că ai săi comisari nu vor participa la reuniunile informale, astfel că Bruxellesul va fi reprezentat de înalţi funcţionari, într-o decizie care a fost luată fără consultarea guvernelor, potrivit mai multor surse diplomatice.
Cu toate acestea, șefa Executivului comunitar, Ursula von der Leyen, va participa la summitul informal pe care liderii europeni îl vor organiza în Ungaria pe 8 noiembrie.
Zelenski cere arme cu rază lungă de acţiune după noul atac cu drone asupra Kievului
Ucraina are nevoie de arme cu rază lungă de acţiune pentru a-şi proteja oraşele şi trupele din prima linie de bombele şi dronele ruseşti, a afirmat duminică preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, după un atac masiv cu drone şi rachete al Rusiei, în timpul nopţii, scrie Reuters.
Rusia a lansat peste noapte cel de-al cincilea atac cu drone asupra Kievului din ultimele două săptămâni, sistemele de apărare antiaeriană ale Ucrainei distrugând toate aparatele înainte ca acestea să ajungă în capitală, a transmis armata ucraineană.
Forţele aeriene ucrainene au precizat pe Telegram că sistemele sale de apărare antiaeriană au distrus 35 din cele 39 de drone şi două rachete de croazieră pe care Rusia le-a lansat peste noapte. Aceste arme, a spus forţele aeriene, au vizat zece dintre regiunile Ucrainei.
„Numai în noaptea trecută, armata rusă a folosit aproape 40 de drone «Shahed» împotriva Ucrainei. Important este că majoritatea au fost doborâte de apărătorii noştri ai cerului”, a afirmat Zelenski pe Telegram, referindu-se la drone. El a adăugat că este necesar să se distrugă bombardierele ruseşti la bazele aeriene ruseşti pentru a proteja Ucraina de raidurile aeriene.
„Capacităţile noastre suficiente la distanţă lungă ar trebui să fie un răspuns corect la teroarea rusă. Toţi cei care ne susţin în acest sens sprijină apărarea împotriva terorii”, a afirmat Zelenski, potrivit News.ro.
Preşedintele şi-a reînnoit apelul către aliaţii occidentali să permită lovituri cu rază lungă asupra Rusiei, vineri, la Londra, spunând că Marea Britanie ar trebui să încerce să-şi convingă partenerii să elimine limitele utilizării acestora.
Rusia a lansat trei rachete balistice Iskander, au mai transmis forţele aeriene ucrainene, fără a preciza ce s-a întâmplat cu ele.
Autoritățile franceze au respins participarea la Jocurile Olimpice din 2024 a mai puțin de 100 de străini care urmau să lucreze la competiții ca jurnaliști, fizioterapeuți și personal tehnic, a declarat ministrul francez de Interne, Gerald Darmanin, într-un interviu pentru Le Journal du Dimanche, citat de publicația independentă rusă Meduza.
Potrivit acestuia, este vorba despre reprezentanți ai Rusiei, Belarusului și ai altor câteva țări, ale căror nume ministrul a refuzat să le dezvăluie.
Ministerul rus al Apărării a declarat duminică că avioane de luptă rusești MiG-29 și MiG-31 au împiedicat bombardierele strategice americane В-52Н să încalce frontiera de stat deasupra Mării Barents, relatează TASS și Reuters.
Sistemele de apărare aeriană ale Rusiei au distrus opt drone lansate de Ucraina peste noapte, a anunțat duminică Ministerul rus al Apărării, transmite Reuters.
Trei dintre drone au fost distruse deasupra regiunii Belgorod, care se învecinează cu Ucraina, iar trei au fost interceptate în Marea Neagră, a declarat ministerul pe Telegram.
Forțele aeriene ucrainene au declarat pe Telegram că sistemele de apărare aeriană au distrus 35 din cele 39 de drone și două rachete de croazieră pe care Rusia le-a lansat în atacul din timpul nopții, care a vizat 10 dintre regiunile Ucrainei.
Nu este clar câte drone au fost lansate asupra Kievului.
Rusia a lansat trei rachete balistice Iskander, au mai declarat forțele aeriene ucrainene, fără a spune ce s-a întâmplat cu ele.
Administrația militară a regiunii Sumî din nord-estul Ucrainei, la granița cu Rusia, a declarat pe Telegram că o rachetă rusă a deteriorat infrastructura critică din districtul Shostkynskyi din regiune.
Rusia a lansat al cincilea atac cu drone asupra Kievului în două săptămâni, sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei distrugând toate vehiculele aeriene fără pilot înainte ca acestea să ajungă în capitală, a declarat duminică armata ucraineană, informează Reuters.
Nu au existat victime și nu au fost raportate pagube imediate, a declarat Serhiy Popko, șeful administrației militare a capitalei ucrainene, pe Telegram.
„Aceste atacuri sistematice… cu drone, demonstrează încă o dată că invadatorul caută în mod activ o oportunitate de a lovi Kievul”, a declarat Popko. „Ei testează noi tactici, caută noi rute de abordare a capitalei, încercând să expună locația apărării noastre aeriene”.
Dimensiunea atacului nu este imediat clară. Rusia nu a comentat atacul.
Sinteza celor mai recente evenimente:
- Fostul președinte american Donald Trump a declarat că „a avut o convorbire telefonică foarte bună” cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Totodată, potrivit secretarului de presă al președintelui ucrainea, acesta l-a invitat pe Trump în Ucraina.
- Ministerul rus al Apărării a declarat sâmbătă că 26 de drone ucrainene au fost „interceptate și distruse” deasupra regiunii Rostov
- Regiunea Harkov a fost bombardată de ruși, atacul soldându-se cu cel puțin doi morți și trei răniți
- Ministerul Energiei de la Kiev informează că sâmbătă sunt planificate importuri de energie electrică din România, Slovacia, Polonia şi Ungaria
- Rusia majorează tarifele la import pentru bunurile de consum provenite din „ţările ostile”
- Cine este controversata deputată ucraineană care a fost asasinată pe stradă în Liov și care sunt pistele poliției. Zelenski spune că una dintre piste conduce spre Rusia.
- Ucraina își mărește cheltuielile pentru apărare cu aproape 12 miliarde de dolari în 2024
- Centrul Ucrainean de Combatere a Dezinformarii (CCD) spune că un videoclip fals al propagandiștilor ruși încearcă să nege realitatea atacului asupra spitalului de copii Okhmatdyt.
Cele mai importante informații de sâmbătă privind războiul au fost LIVE aici pe HotNews.ro