Criza prețurilor la energie și gaze: Abaterile repetate ale distribuitorilor şi furnizorilor de energie vor fi sancţionate la nivelul cifrei de afaceri – anunță Ministrul Energiei
Ministerul Energiei va veni în Guvern cu o Ordonanţă de Urgenţă prin care abaterile repetate ale distribuitorilor şi furnizorilor de energie vor fi sancţionate la nivelul cifrei de afaceri, a anunţat, marţi, ministrul de resort, Virgil Popescu, citat de Agerpres. „O amendă de 10.000 de lei pe care o ia un furnizor o plăteşte imediat şi se face că nici nu a văzut şi lucrurile se întâmplă în continuare. Vrem să stopăm aceste lucruri prin coercitiv, prin modificarea legislaţiei”, a spus acesta.
- „Am discutat înainte la minister, am prezentat prim ministrului, şi ANRE a fost de acord, ca, prin Ordonanţa de transpunere a Directivei 944 pe care o avem în lucru şi o să venim cu ea în Guvern prin Ordonanţă de Urgenţă, să modificăm, iar abaterile repetate ale distribuitorilor, ale furnizorilor care încarcă facturile, pun preţuri estimate (…) toate aceste lucruri mărunte care deranjează clienţii, deranjează românii, să le sancţionăm la nivelul cifrei de afaceri. (…) Ne-a prezentat ANRE structura amenzilor care au fost date – o amendă de 10.000 de lei pe care o ia un furnizor o plăteşte imediat şi se face că nici nu a văzut şi lucrurile se întâmplă în continuare. Vrem să stopăm aceste lucruri prin coercitiv, prin modificarea legislaţiei, în aşa fel încât să ştie că, dacă fac un lucru de genul acesta în mod repetat, evident nu vorbim de abuzuri din partea autorităţilor statului, vor trebui să plătească la nivelul cifrei de afaceri”, a declarat marți Virgil Popescu la finalul întâlnirii de la Palatul Victoria cu premierul Florin Cîţu, ministrul Muncii, Raluca Turcan, şi cu reprezentanţi ai ANRE, Transelectrica, OPCOM şi Consiliului Concurenţei.
Premierul Florin Cîțu a spus marți la începutul întâlnirii pe tema majorării facturilor la energie și gaze că Guvernul nu va interveni pentru plafonarea prețurilor, dar că se caută o soluție pe termen scurt pentru compensarea facturilor la iarnă. Cîțu a mai atenționat că dacă se dovedește că o parte din creșterea facturilor se datorează ineficienței companiilor de stat se vor lua cele mai dure măsuri.