Sari direct la conținut

Cîțu, atac la Orban pentru lipsa legii consumatorului vulnerabil: Niciun președinte de Camera Deputaților sau Senat, niciun lider politic, nu a făcut sesiune extraordinară pentru a adopta mai rapid această lege

HotNews.ro
Florin Citu si Ludovic Orban, Foto: Agerpres
Florin Citu si Ludovic Orban, Foto: Agerpres

Premierul Florin Cîțu a lansat marți un nou atac la adresa lui Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților și contracandidatul său în cursa pentru șefia PNL, de această dată pentru întârzierea adoptării în Parlament a legii consumatorului vulnerabil la energie și gaze. „Legea stă în Parlament din primăvară. Toată vara am discutat despre prețurile la energie. Nimeni din Parlament, niciun președinte de Camera Deputaților sau Senat, niciun lider politic nu a venit să spună că face sesiune extraordinară pentru a adopta mai rapid această lege.”, a spus Cîțu.

Premierul Florin Cîțu a precizat marți, într-o întâlnire pentru găsirea soluțiilor la creșterea de prețuri din energie și gaze naturale, că proiectul de lege privind consumatorul vulnerabil a fost adoptat în primăvară de Guvern, dar că de atunci nu a fost adoptată încă de Parlament.

  • „În același timp avem legea consumatorului vulnerabil. Și aici trebuie să spunem lucrurilor pe nume. Este o lege de prin 2012, care a tot fost împinsă și niciun Guvern până la acest Guvern nu a avut curajul să-și asume această lege.
  • Astăzi am văzut că sunt tot felul de curajoși care apar în spațiul public din toate partidele politice cu soluții. Această lege este din 2012 pregătită și nu a fost luată în calcul până la acest moment.
  • În primăvară am adoptat această lege, și ea stă în Parlament din primăvară. Toată vara am discutat despre prețurile la energie. Nimeni din Parlament, niciun președinte de Camera Deputaților sau Senat, niciun lider politic nu a venit să spună că face sesiune extraordinară pentru a adopta mai rapid această lege.
  • A trebuit să vin tot eu să spun că vom trimite amendamente la Ministerul Muncii și la Ministerul Energiei pentru a completa legea și s-o adoptăm mai devreme. Deci este foarte multă discuție, dar nimeni nu vrea..și atunci ne asumăm noi acest lucru.”, a declarat premierul.

Guvernul a aprobat în data de 26 martie 2021 proiectul de lege privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie. Este o lege care ar fi trebuit adoptată încă din 2012, când a fost reglementată liberalizarea treptată a pieței energiei și gazelor naturale. Practic a fost aprobată după 8 ani de întârziere. Însă nici acum nu se poate spune că avem o lege privind consumatorul vulnerabil în vigoare, în condițiile în care va trebui să treacă și prin Parlament, unde ar putea suferi modificări, iar termenul de aplicare este 1 septembrie 2022.

Ulterior, Senatul a adoptat, în data de 17 mai, în calitate de prim for sesizat, proiectul de lege privind consumatorul vulnerabil de energie iniţiat de Guvern. Ajutorul prevăzut, prin propunerea legislativă, este acordat prin compensarea în sumă fixă a cheltuielilor pentru încălzire, dar nu mai puţin de 10% din valoarea de referinţă, care, în funcţie de sistemul de încălzire utilizat, este de 250 lei pe lună pentru gaze naturale, de 500 lei pe lună pentru energie electrică şi de 160 lei pe lună pentru combustibili solizi sau petrolieri. Pentru energia termică, această valoare de referinţă va fi stabilită lunar în limita consumului mediu şi în funcţie de preţul local al energiei termice facturate populaţiei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro