Sari direct la conținut

Economia germană a intrat iar în teritoriul negativ. Ce înseamnă asta pentru România

HotNews.ro
Exporturile Germaniei continuă să scadă, Foto: DreamsTime / Kontakt5956
Exporturile Germaniei continuă să scadă, Foto: DreamsTime / Kontakt5956

O scădere dezamăgitoare a economiei germane (cea mai puternică economie a continentului), în al doilea trimestru al acestui an, va afecta indirect și România prin scăderea cererii la export.

Anul trecut, Germania a avut o creștere negativă, ceea ce a făcut ca volumul exporturilor României să scadă de la 20 de miliarde de euro la 19 miliarde de euro, din care doar contracția exporturilor de mașini a fost de circa 70 de milioane de euro, potrivit datelor oferite de Statistică.

Potrivit primelor estimări, economia germană a reintrat în contracție în al doilea trimestru, economia scăzând cu 0,1%, de la +0,2% în primul trimestru. Detaliile vor fi publicate abia luna viitoare, dar se pare că investițiile și sectorul construcțiilor au fost cele mai mari obstacole pentru economie, notează economiștii ING.

Blocată în stagnare

Economia germană a început anul cu optimism. Creșterea PIB-ului în primul trimestru a surprins pozitiv, iar indicatorii de încredere s-au îmbunătățit, dând naștere la speranța că discuția dacă Germania este sau nu bolnavul Europei ar putea fi cel puțin amânată.

Într-adevăr, creșterea PIB-ului din primul trimestru a fost „artificială”, determinată de vremea blândă din timpul iernii și de o revizuire în scădere a PIB-ului din trimestrul al patrulea 2024. Prin urmare, nu a fost ceea ce am numi o creștere durabilă și sănătoasă de la început. Datele de marți arată că povestea nu s-a îmbunătățit. De fapt, dimensiunea economiei germane este în prezent mai mică decât acum doi ani.

Între speranță și disperare

Privind în perspectivă, economia germană va continua să plutească între speranță și disperare, mai notează ING. Având în vedere că atât economiile SUA, cât și cele chineze pierd din avânt, împreună cu noile tensiuni comerciale, există foarte puține speranțe pentru o redresare puternică determinată de export. De asemenea, comenzile industriale slabe, nivelurile ridicate ale stocurilor și economiile forțate (pe fondul prudenței germanilor) încă afectează economia.

În plus, numărul tot mai mare de insolvențe și anunțuri individuale ale companiilor cu privire la viitoarele restructurari de locuri de muncă încă atârnă ca Sabia lui Damocles peste piața muncii în acest an.

Cu toate acestea, în ciuda unui început slab al a doua jumătate a anului, nu sunt excluse posibile surprize pozitive. De fapt, datele extrem de slabe din luna mai pot fi puse pe seama multor sărbători legale și weekend-uri lungi. Cea mai mare creștere a salariilor reale din ultimii 10 ani ar trebui de asemenea să ațâțe pofta de consum a germanilor.

Per total, datele de marți confirmă încă o dată că Germania este decuplată de creșterea zonei euro și că re-cuplarea nu va fi ușoară.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro