Sari direct la conținut

Filmul asasinării liderului Hamas. Bomba a fost instalată cu mai multe săptămâni înainte – New York Times

HotNews.ro
Filmul asasinării liderului Hamas. Bomba a fost instalată cu mai multe săptămâni înainte – New York Times
Procesiunea funerară a lui Ismail Haniyeh la Teheran Foto: Iranian Supreme Leader'S Office/ / Shutterstock Editorial / Profimedia

Liderul Hamas Ismail Haniyeh a fost asasinat miercuri cu un dispozitiv exploziv introdus pe ascuns în casa de oaspeţi din Teheran unde era cazat, potrivit a şapte oficiali din Orientul Mijlociu, inclusiv doi iranieni, şi unui oficial american, relatează The New York Times.

Bomba fusese ascunsă în urmă cu aproximativ două luni în casa de oaspeţi, potrivit a cinci dintre oficialii din Orientul Mijlociu. Casa de oaspeţi este administrată şi protejată de Corpul Gardienilor Revoluţiei Islamice şi face parte dintr-un complex mare, cunoscut sub numele de Neshat, într-un cartier de lux din nordul Teheranului, citează News.ro.

Atentatul nu a fost comis cu o rachetă

Haniyeh se afla în capitala Iranului pentru învestirea noului preşedinte al ţării. Bomba a fost detonată de la distanţă, au declarat cei cinci oficiali, după ce s-a confirmat că acesta se afla în camera sa de la casa de oaspeţi. Explozia a ucis şi un bodyguard.

Explozia a zguduit clădirea, a spart ferestre şi a provocat prăbuşirea parţială a unui perete exterior, potrivit celor doi oficiali iranieni, membri ai Gardienilor Revoluţiei. Haniyeh, care a condus biroul politic al Hamas din Qatar, s-a cazat de mai multe ori la casa de oaspeţi atunci când a vizitat Teheranul.

Oficialii iranieni şi Hamas au declarat miercuri că Israelul a fost responsabil pentru asasinat, o evaluare la care au ajuns şi mai mulţi oficiali americani care au solicitat anonimatul. Asasinatul ameninţă să declanşeze un nou val de violenţe în Orientul Mijlociu şi să blocheze negocierile în curs pentru a pune capăt războiului din Gaza. Haniyeh fusese unul dintre principalii negociatori în cadrul discuţiilor privind încetarea focului.

Israelul nu a recunoscut public responsabilitatea pentru crimă, însă oficialii serviciilor de informaţii israeliene au informat Statele Unite şi alte guverne occidentale cu privire la detaliile operaţiunii în perioada imediat următoare, potrivit celor cinci oficiali din Orientul Mijlociu. Miercuri, secretarul de stat Antony Blinken a declarat că Statele Unite nu au fost informate în prealabil cu privire la planul de asasinat.

Citește și:

În orele care au urmat asasinatului, speculaţiile s-au concentrat imediat asupra posibilităţii ca Israelul să-l fi ucis pe Haniyeh cu o rachetă, posibil lansată de o dronă sau de un avion, similar cu modul în care Israelul a lansat o rachetă asupra unei baze militare din Isfahan în aprilie. Teoria rachetei a ridicat întrebări cu privire la modul în care Israelul ar fi putut evita din nou sistemele iraniene de apărare aeriană pentru a executa o lovitură aeriană atât de îndrăzneaţă în capitală.

„O rușine imensă” pentru Iran

Se pare că autorii atentatului au reuşit să exploateze un alt tip de lacună în apărarea Iranului: o breşă în securitatea unui complex presupus bine păzit, care a permis ca o bombă să fie amplasată şi să rămână ascunsă timp de mai multe săptămâni înainte de a fi declanşată.

Trei oficiali iranieni au declarat că o astfel de breşă a fost un eşec catastrofal al serviciilor de informaţii şi de securitate ale Iranului şi o ruşine imensă pentru Gărzile Revoluţiei, care utilizează complexul pentru retrageri, întâlniri secrete şi găzduirea unor oaspeţi proeminenţi precum Haniyeh.

Modul în care bomba a fost ascunsă în casa de oaspeţi rămane neclar. Oficialii din Orientul Mijlociu au declarat că planificarea asasinatului a durat luni de zile şi a necesitat o supraveghere extinsă a complexului. Cei doi oficiali iranieni care au descris natura asasinatului au declarat că nu ştiu cum sau când au fost plasaţi explozibilii în cameră.

Israelul a decis să efectueze asasinatul în afara Qatarului, unde locuiesc Haniyeh şi alţi membri de rang înalt ai conducerii politice a Hamas. Guvernul Qatarului a mediat negocierile dintre Israel şi Hamas privind încetarea focului în Gaza.

Ce s-a întâmplat în noaptea atacului

Explozia mortală de miercuri dimineaţă a spart ferestrele şi a prăbuşit o parte din zidul complexului, au arătat fotografiile şi au declarat oficialii iranieni. Se pare că a provocat pagube minime în afara clădirii în sine, aşa cum ar fi făcut probabil o rachetă.

În jurul orei locale 2 a.m., dispozitivul a explodat, potrivit oficialilor din Orientul Mijlociu, inclusiv iranieni. Membrii personalului clădirii, speriaţi, au alergat să găsească sursa zgomotului puternic, conducându-i la camera în care Haniyeh era cazat împreună cu o gardă de corp.

În incintă se află o echipă medicală care s-a deplasat de urgenţă în cameră imediat după explozie. Echipa a declarat că Haniyeh a murit pe loc. Echipa a încercat să îl resusciteze pe bodyguard, dar şi acesta era mort.

Liderul Jihadului Islamic Palestinian, Ziyad al-Nakhalah, era cazat alături, au declarat doi dintre oficialii iranieni. Camera sa nu a fost grav avariată, ceea ce sugerează o planificare precisă a atacului asupra lui Haniyeh.

Khalil al-Hayya, comandantul adjunct al Hamas în Fâşia Gaza, care se afla de asemenea la Teheran, a ajuns la faţa locului şi a văzut cadavrul colegului său, potrivit celor cinci oficiali din Orientul Mijlociu. Printre persoanele anunţate imediat, au spus cei trei oficiali iranieni, s-a numărat generalul Ismail Ghaani, comandantul şef al Forţei Quds, arma de peste mări a Gardienilor Revoluţiei, care lucrează în strânsă colaborare cu aliaţii iranieni din regiune, inclusiv Hamas şi Hezbollah. El l-a anunţat pe liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, în toiul nopţii, trezindu-l pe acesta, au declarat oficialii.

La patru ore după explozie, Gardienii Revoluţiei au emis o declaraţie potrivit căreia Haniyeh a fost ucis. La ora 7 a.m., Ali Khamenei i-a convocat pe membrii Consiliului Suprem de Securitate Naţională al Iranului pentru o reuniune de urgenţă în cadrul căreia a dat ordinul de a lovi Israelul ca represalii, potrivit celor trei oficiali iranieni.

Mâna lungă a Mossad-ului

Teheranul se afla deja sub o securitate sporită din cauza învestirii noului preşedinte iranian, Masoud Pezeshkian, înalţi oficiali guvernamentali, comandanţi militari şi demnitari din 86 de ţări fiind reunindu-se la Parlament, în centrul Teheranului, pentru ceremonie. Haniyeh a părut vesel şi triumfător marţi în timpul depunerii jurământului, îmbrăţişându-l pe noul preşedinte după ce acesta şi-a rostit discursul inaugural, iar cei doi bărbaţi şi-au ridicat mâinile împreună, făcând semnul victoriei.

În Iran, metoda de asasinare a fost subiect de zvonuri şi dispute. Agenţia de ştiri Tasnim, organul de presă al Gărzilor, a relatat că martorii au declarat că un obiect asemănător unei rachete a lovit fereastra camerei lui Haniyeh şi a explodat. Însă cei doi oficiali iranieni informaţi cu privire la atac au confirmat că explozia a avut loc în camera lui Haniyeh şi au declarat că o investigaţie iniţială a arătat că explozibilii fuseseră plasaţi acolo cu ceva timp înainte. Aceştia au descris precizia şi sofisticarea atacului ca fiind similare, din punct de vedere tactic, cu arma robotizată, controlată de la distanţă, pe care Israelul a folosit-o pentru asasinarea lui Mohsen Fakhrizadeh, principalul om de ştiinţă iranian în domeniul nuclear, în 2020.

Operaţiunile israeliene de asasinat în afara ţării sunt efectuate în principal de Mossad, serviciul de informaţii externe al ţării. David Barnea, şeful Mossad, a declarat în ianuarie că serviciul său este „obligat” să îi vâneze pe liderii Hamas, gruparea din spatele atacurilor din 7 octombrie din Israel. „Va fi nevoie de timp, aşa cum a fost nevoie şi după masacrul de la Munchen, dar mâinile noastre îi vor prinde oriunde s-ar afla”, a declarat Barnea, referindu-se la uciderea sportivilor israelieni de către terorişti la Jocurile Olimpice din 1972.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro