Sari direct la conținut

Record de proteste, dar și record de bani în Spania într-un domeniu vital pentru țară

HotNews.ro
Plajă din Andaluzia, Spania. Foto: Marcos del Mazo / Alamy / Alamy / Profimedia
Plajă din Andaluzia, Spania. Foto: Marcos del Mazo / Alamy / Alamy / Profimedia

În prima jumătate a anului 2024, Spania a înregistrat o creștere de 13% a numărului de turiști străini, punând astfel țara pe drumul către un nou maxim de vizitatori. Totodată, nemulțumirile legate de impactul turismului asupra destinațiilor populare continuă să crească, conform Reuters.

Până la sfârșitul lunii iunie 2024, Spania a primit 42,5 milioane de vizitatori. Prima lună de vară a adus o creștere de 12%, atingând 9 milioane de turiști, conform datelor publicate vineri de Institutul Național de Statistică din Spania.  

Acest lucru indică faptul că 2024 se conturează ca un alt an record pentru Spania, care se pregătește să devină a doua cea mai vizitată țară din lume, după Franța. 

Este de așteptat ca țara să depășească recordul de 85 de milioane de turiști din anul trecut, când numărul vizitatorilor a trecut peste nivelurile de dinainte de pandemie.

Cu toate acestea, pentru mulți spanioli din destinațiile populare, precum Mallorca, Barcelona și Insulele Canare, nemulțumirea față de afluxul de turiști și impactul acestuia asupra costurilor locuințelor a crescut.

În consecință, locuitorii au început să își exprime nemulțumirea prin proteste. 

„Turiști, plecați acasă”

La începutul lunii iulie, un grup mic de activiști anti-turism din Barcelona a stropit vizitatorii străini cu pistoale cu apă, scandând „Turiști, plecați acasă”, o demonstrație relatată în aproape toată presa internațională. 

Conform statisticilor, în luna iunie, turiștii au cheltuit 12,3 miliarde de euro în Spania, cu 17% mai mult decât în aceeași lună a anului precedent. 

Aceasta contribuie la creșterea economică, dar subliniază și provocarea pentru guvern de a găsi un echilibru între turism și interesele locale.

Astfel, lipsa locuințelor accesibile în Spania este parțial legată de creșterea închirierilor pentru vacanță prin platforme precum Airbnb și Booking.com.

Potrivit datelor publicate vineri, turiștii aleg din ce în ce mai des să se cazeze în hoteluri, în locul apartamentelor scoase spre închiriere. 

În prima jumătate a anului, numărul vizitatorilor care au optat pentru cazarea în hoteluri a crescut cu 30%, în timp ce cei care au preferat apartamentele închiriate au crescut cu doar 11%.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro