Sari direct la conținut

Care e suma minimă cu care pensionarii român spun că ar face față cheltuielilor lunare. O comparație cu Ungaria, Cehia sau Polonia

HotNews.ro
Care e suma minimă cu care pensionarii român spun că ar face față cheltuielilor lunare. O comparație cu Ungaria, Cehia sau Polonia
Pensionară numărându-și banii. FOTO: Anna Nikonorova | Dreamstime.com

În România sunt 3,2 milioane de familii de pensionari, din care 1,3 milioane sunt singuri. 900.000 de gospodării au un pensionar, iar celălalt lucrează, în timp ce în puțin peste un milion de familii amândoi sunt pensionari, arată datele Statisticii.

  • „Care ar fi cel mai mic venit bănesc net lunar de care să dispuneți pentru a face faţă tuturor cheltuielilor curente”- este întrebarea pusă de INS.

Reamintim că pensia medie lunară din primul trimestru al anului a fost de 2.418 lei, iar salariul net mediu a fost de 5.100 de lei, cu mari variații între județele țării.

Cei mai mulți dintre pensionari au indicat nivelul de 4.000 de lei ca sumă minimă necesară (circa 1,2 milioane de familii trăind aproape în totalitate în mediul urban). Pensionariii din mediul rural s-ar descurca și cu mai puțin, arată datele Statisticii. Alte circa 800.000 de familii s-ar descurca cu pensii între 3.000-4.000 de lei, mulți dintre pensionari fiind ajutați de copii.

Jumătate dintre familiile de români spun că ar avea nevoie de minim 4.000 de lei venit lunar pentru a putea trăi. „În general, se observă o tendinţă de creştere a ponderii gospodăriilor care consideră că au nevoie de un venit bănesc net lunar tot mai mare pentru a face faţă cheltuielilor”, notează statisticienii.

Deși pensiile în România sunt mici în valori absolute, nu pensionarii sunt categoria socială care se plânge cel mai mult de traiul dificil (doar 11,5 %dintre pensionari se plâng că fac față cu mare dificultate plății tuturor facturilor), ci șomerii. Aproape 40% dintre șomeri spun că fac față cu foarte mare greutate cheltuielilor curente.

Situația pensionarilor din alte țări europene

Cehia. Din ianuarie 2024, pensia medie pentru limită de vârstă în Cehia este de aproximativ 20.000 de coroane (CZK) pe lună (3.970 lei). Această cifră reprezintă o ușoară creștere datorată indexărilor guvernului.

Pentru a menține un nivel de trai decent, pensionarii ar putea avea nevoie de mult mai mult decât pensia medie. Se sugerează că un venit din pensie de cel puțin 30.000 CZK până la 40.000 CZK pe lună poate fi necesar pentru a acoperi cheltuielile de bază, inclusiv locuința, hrana și asistența medicală, în special în zonele urbane precum Praga.

Având în vedere nivelul mediu al pensiilor și costul vieții în Cehia, pensionarii ar trebui să ia în considerare economii suplimentare sau planuri de pensii pentru a-și asigura stabilitatea financiară la pensionare.

Ungaria. Din ianuarie 2024, pensia medie pentru limită de vârstă în Ungaria este de aproximativ 175.000 de forinți (HUF) pe lună (2.212 lei), iar costul total al vieții în Ungaria este cu aproximativ 40-50% mai mic în comparație cu țări precum Germania, Franța, Marea Britanie sau SUA. Închirierea unei garsoniere în Budapesta începe de la 350-450 EUR pe lună. Utilitățile costă în jur de 100-200 de euro pe lună, în funcție de mărimea apartamentului și de sezon.

Pentru a menține un nivel de trai decent, pensionarii pot avea nevoie de un venit din pensie semnificativ mai mare decât sumele minime sau medii.

O pensie de cel puțin 300.000 HUF (3.800 lei) până la 400.000 HUF pe lună (5.507 lei) poate fi necesară pentru a acoperi cheltuielile de bază de trai, inclusiv locuința, hrana și îngrijirea sănătății, în special în zonele urbane precum Budapesta.

Bulgaria. Începând cu 2021, pensia medie pentru limită de vârstă în Bulgaria este de 226 de euro (1.130 lei).

Bulgaria are cele mai mici prețuri la locuințe și costul vieții în comparație cu alte țări europene. Prețurile chiriilor au crescut însă ultimii ani, mai ales în capitala Sofia. Un apartament mic în Sofia poate costa în jur de 450-600 de euro pe lună.

Pentru a menține un nivel de trai decent, pensionarii din Bulgaria au nevoie de o pensie de cel puțin 500-600 de euro pe lună (2.500 de lei-3.000 de lei) pentru a acoperi cheltuielile de bază, inclusiv locuință, hrană și asistență medicală, în special în zonele urbane precum Sofia.

Polonia. Începând cu 2023, pensia medie lunară brută pentru limită de vârstă în Polonia este de aproximativ 3.500 de zoliți (PLN) (4.070 de lei). Cum costul vieții în Polonia variază în funcție de regiune, Varșovia fiind cel mai scump oraș, iar chiriile au crescut în ultimii ani, pentru a menține un nivel de trai decent pensionarii din Polonia au nevoie de o pensie de cel puțin 4.000-5.000 PLN pe lună ( 4.700 de lei- 5.815 lei) pentru a acoperi cheltuielile de bază, inclusiv locuința, hrana și asistența medicală, în special în zonele urbane precum Varșovia. (FOTO: Dreamstime)

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro