Sari direct la conținut

Război în Ucraina, ziua 921: Rușii au bombardat Harkovul / Kremlinul amenință iar cu schimbarea doctrinei nucleare / Ucraina a atacat cu drone rafinării și centrale electrice din regiunile Moscova și Tver

Război în Ucraina, ziua 921: Rușii au bombardat Harkovul / Kremlinul amenință iar cu schimbarea doctrinei nucleare / Ucraina a atacat cu drone rafinării și centrale electrice din regiunile Moscova și Tver
Soldat ucrainean pregătind o dronă Foto: Diego Herrera Carcedo / AFP / Profimedia

Ucraina a lansat atacuri susținute cu drone care au vizat centrale electrice și rafinării din regiunile învecinate Moscova și Tver, au transmis duminică oficiali ruși. Zeci de drone au fost distruse și în alte părți ale țării, relatează Reuters.

Sinteza zilei:

  • Ucraina a lansat un atac masiv cu drone care a vizat centrale electrice și o rafinărie în apropiere de Moscova, în timp ce peste 150 de drone au fost distruse în alte părți ale țării, au declarat duminică oficiali ruși.
  • Rusia susține că a capturat așezările Ptiche și Vimka din estul Ucrainei
  • Doi înalți oficiali militari americani au declarat că „un foc prietenesc” este puțin probabil să fi fost cauza prăbușirii avionului F-16
  • Rusia amenință din nou că își modifică doctrina nucleară ca răspuns la acțiunile Occidentului cu privire la conflictul din Ucraina
  • Rusia a lovit Harkovul de aproximativ 10 ori pe 1 septembrie, rănind cel puțin 41 de persoane
  • Un profesor în studii de apărare de la King’s College din Londra crede că trupele ruse fac presiuni „pentru a intra in posesia ruinelor” orașului Pokrovsk înainte de iarnă pentru a putea captura întreaga regiune Donețk în primăvara lui 2025
  • Trupele ruse și-au accelerat avansul spre Pokrovsk în ultima săptămână, arată evaluarea Ministerului britanic al Apărării din 1 septembrie

Trupele ruse și-au accelerat avansul spre Pokrovsk în ultima săptămână și se află probabil la 10 kilometri de marginea orașului, arată evaluarea Ministerului britanic al Apărării din 1 septembrie.

Președintele finlandez Alexander Stubb consideră că, deși situația de pe câmpul de luptă rămâne critică, Ucraina se află într-o poziție mai bună decât era acum trei luni, relatează Ukrainska Pravda.

 „Situația rămâne critică, dar poziția Ucrainei arată mai bine decât în ​​urmă cu trei luni”.

Președintele finlandez a spus că este dificil de estimat când se va termina războiul, care durează de peste doi ani și jumătate.

Forțele ruse au trecut parțial pe apărare în apropiere de Lipți, din regiunea Harkiv, a declarat Vitalii Saranțev, purtătorul de cuvânt al grupului de forțe din Harkov, la 1 septembrie, la televiziunea națională, relatează Kyiv Independent.

Lîpți este situat la 10 kilometri sud de granița cu Rusia. Satul a fost sub ocupație rusă din februarie până în septembrie 2022 și a fost din nou vizat de ofensiva Rusiei în 2024.

Trupele ruse s-au retras parțial din zonă la sfârșitul lunii iunie, potrivit armatei ucrainene.

Armata rusă încearcă acum să-și mențină pozițiile în zona Lîpți și să le recâștige pe cele pe care le-a pierdut deja, suferind pierderi destul de importante în acest sector al liniei frontului, a spus Saranțev.

„Unii soldați (ruși) ai unităților situate pe front refuză să efectueze misiuni de luptă. În această secțiune (a liniei frontului), ne îmbunătățim parțial poziția tactică, iar în cazul condițiilor favorabile, contraatacăm inamicul”, a mai spus acesta.

Un profesor în studii de apărare de la King’s College din Londra crede că trupele ruse fac presiuni „pentru a intra in posesia ruinelor” orașului Pokrovsk înainte de iarnă pentru a putea captura întreaga regiune Donețk și să amenințe Dnipropetrovsk în primăvara anului 2025, relatează The Times, potrivit Ukrainska Pravda.

Rusia a lovit Harkovul de aproximativ 10 ori pe 1 septembrie, rănind cel puțin 41 de persoane, au informat autoritățile locale. Atacul rusesc a afectat un centru comercial, un centru sportiv și blocuri, relatează Kyiv Independent și Ukrainska Pravda.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, susține că nu există nicio perspectivă de îmbunătățire a relațiilor cu Washingtonul, dar Rusia o consideră pe candidata democrată la președinția SUA, Kamala Harris, drept o opozantă mai previzbilă decât republicanul Donald Trump, relatează Reuters.

Rușii au lansat aproximativ 10 atacuri asupra orașului Harkov în dimineața zilei de 1 septembrie, spun Oleg Siniegubov, șeful Administrației militare a regiunii Harkov, și primarul Harkovului, Igor Terehov, relatează Ukrainska Pravda.

Oleh Siniegubov spune că atacurile au provocat daune infrastructurii civile și victime. Numărul victimelor este în curs de confirmare.

Kremlinul amenință din nou cu modificarea doctrinei nucleare

Rusia își va modifica doctrina nucleară ca răspuns la acțiunile Occidentului cu privire la conflictul din Ucraina, a declarat duminică ministrul adjunct de externe Serghei Riabkov, citat de agenția de presă de stat TASS, potrivit Reuters.

Doi înalți oficiali militari americani au declarat pentru ziarul american „The New York Times” că „un foc prietenesc” este puțin probabil să fi fost cauza prăbușirii avionului F-16, primul dintre cele donate de Occident care se prăbușește în Ucraina.

Forțele ruse au capturat așezările Ptiche și Vimka din estul Ucrainei, a declarat duminică Ministerul Apărării, citat de agențiile de presă ruse.

Kievul a lansat asupra Rusiei unul dintre cele mai mari atacuri cu drone de la începutul războiului

Un incendiu provocat de atacul nocturn cu drone asupra rafinăriei petroliere din Moscova a fost lichidat, a anunțat duminică agenția de presă de stat TASS, citând serviciile de urgență.

Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a declarat că resturi de la mai multe drone lansate de Ucraina au căzut pe rafinăria din Moscova, provocând un incendiu într-o „cameră tehnică separată” a uzinei.

Comandantul suprem al Ucrainei, Oleksandr Sîrski, a declarat duminică că situația în direcția principalului atac rusesc „este dificilă”, dar au fost luate toate deciziile necesare.

„Situația este dificilă în direcția atacului principal al inamicului. Dar toate deciziile necesare la toate nivelurile sunt luate fără întârziere”, a scris Sîrski pe Telegram.

Ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, a declarat că demiterea comandantului Forțelor Aeriene Ucrainene, Mikola Oleșchuk, nu are legătură cu prăbușirea avionului F-16, potrivit unui interviu acordat CNN.

„Aș spune probabil că este o rotație. Acestea sunt două probleme separate (nr. demiterea și pierderea avionului F-16. În acest stadiu, nu le-aș lega”, a spus Umerov.

Ucraina a lansat atacuri susținute cu drone care au vizat centrale electrice și rafinării din regiunile învecinate Moscova și Tver, au transmis duminică oficiali ruși. Zeci de drone au fost distruse și în alte părți ale țării, relatează Reuters.

Canalul de Telegram „Baza”, apropiat de serviciile de securitate ale Rusiei, a anunțat că s-au auzit explozii puternice în apropierea centralei electrice Konakovo din regiunea Tver, unul dintre cei mai mari producători de energie din centrul Rusiei.

Guvernatorul din Tver, Igor Rudenia, a declarat că cinci drone au fost distruse deasupra regiunii sale, la nord-vest de capitală. El nu a menționat eventualele pagube.

O dronă lansată de Ucraina a fost distrusă în apropierea rafinăriei de petrol din Moscova, a declarat primarul Moscovei, Serghei Sobianin. Nu au existat daune sau amenințări la adresa procesului de producție al rafinăriei, a spus el.

Rafinăria, deținută de Gazprom Neft, ramura petrolieră a gigantului rus Gazprom, se află în sud-estul Moscovei, potrivit informațiilor de pe site-ul Gazprom Neft.

Ucraina a încercat, de asemenea, să lovească centrala electrică Kashira din regiunea Moscovei cu trei drone, a declarat pe Telegram Mihail Shuvalov, șeful districtului orașului Kashira. Nu au existat incendii, pagube sau victime în urma atacului, a spus el.

Sinteza celor mai recente evenimente:

Evenimentele de sâmbătă, ziua 920 a războiului din Ucraina, au fost LIVE aici pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro