Sari direct la conținut

Război în Ucraina, ziua 920: Nemulțumirea în rândul rușilor a crescut ca urmare a incursiunii în Kursk / Moscova anunță că a mai cucerit o localitate în Donețk

Război în Ucraina, ziua 920: Nemulțumirea în rândul rușilor a crescut ca urmare a incursiunii în Kursk / Moscova anunță că a mai cucerit o localitate în Donețk
Casă distrusă de un atac ucrainean asupra regiunii Kursk Foto: Acting Governor of Kursk region Alexei Smirnov telegram channel / AP / Profimedia

Nemulțumirea socială a crescut în Rusia de la începutul incursiunii Ucrainei în regiunea Kursk și este recunoscută în sondajele publice ale Kremlinului, a raportat sâmbătă Institutul pentru Studiul Războiului. Pe de cealaltă parte, potrivit ucrainenilor, Rusia a intensificat folosirea armelor chimice pentru a pune presiune pe forțele ucrainene și pentru a cuceri întregul Donbas.

Sinteza zilei:

Incursiunea Ucrainei în regiunea Kursk „demonstrează că Rusia se află la limita capacităţilor sale”, a declarat Kurt Volker, fost ambasador al SUA la NATO, la conferinţa Globsec de la Praga din 31 august, relatează Kyiv Independent.

Trupele ruse „șterg” orașul Sudja, capturat de ucraineni, din regiunea Kursk din Rusia, „de pe suprafața pământului” cu bombe aeriene ghidate și drone kamikaze, a declarat Oleksandr Pavliuk, comandantul Forțelor Terestre ale Ucrainei, pe 31 august, relatează Kyiv Independent.

SUA și-au dat acordul ca Ucraina să lovească, cu rachete ATACMS, ținte rusești de la graniță, dar nu și adâncul țării invadatoare, de teama unei escaladări. Kievul face la rândul său presiuni pe aliatul său occidental să dea unda verde, în timp ce Moscova lansează atacuri din ce în ce mai masive și continuă să ucidă civili. Așa că Ucraina a hotărât să meargă spre americani cu o listă punctuală de ținte

Ministrul ucrainean al apărării Rustem Umerov a subliniat că demiterea fostului comandant al forțelor aeriene Mikola Oleșciuk nu are legătură cu moartea recentă a lui Oleksii Mes, unul dintre cei mai buni piloți ai Ucrainei, care a fost ucis când un avion de luptă F-16 furnizat de SUA s-a prăbușit zilele trecute, scrie CNN, potrivit Ukrainska Pravda.

„Aș spune probabil că aceasta este o rotație. Sunt două probleme separate… în acest stadiu, nu le-aș conecta.”

Umerov a numit moartea pilotului F-16 ca fiind „nefericită” și a spus că Ucraina desfășoară o anchetă asupra incidentului.

Ucrainenii au spus în repetate rânduri că rușii folosesc arme chimice interzise împotriva soldaților ucraineni aflați în tranșee, Statele Unite au acuzat și ele că rușii fac acest lucru, acum Rusia a început să desfășoare din ce în ce mai mult agenți chimici în misiunea sa de a ocupa ultimele orașe din Donbas, care încă sunt sub controlul Kievului. Îi sufocă la propriu pe ucraineni, pentru a-i face să se retragă sat cu sat, scrie Kyiv Independent.

Un atac rusesc cu bombă de sâmbătă a ucis doi civili și a rănit alți opt într-un sat din regiunea Harkov, a declarat guvernatorul, relatează Reuters.

Guvernatorul Oleg Sînegubov a declarat pe Telegram că forțele ruse au lovit satul Cherkaska Lozova cu bombe ghidate, distrugând o clădire rezidențială.

Autoritățile ruse au desemnat-o vineri pe Galina Timcenko, fondatorea și CEO-ul site-ului de știri independent Meduza, drept „agent străin”, relatează Moscow Times.

Kremlinul, forțat să recunoască îngrijorarea societății ruse cu privire la incursiunea ucraineană din Kursk

Nemulțumirea societății față de președintele Vladimir Putin a crescut în Rusia de la începutul incursiunii Ucrainei în regiunea Kursk, potrivit celor mai recente sondaje publice realizate chiar de organizațiile de cercetare de stat, scrie Institutul pentru Studiul Războiului. Deși puțin credibile, ele totuși arată că Kremlinul este forțat să recunoască îngrijorarea societății ruse cu privire la incursiunea ucraineană din Kursk.

„Indiferent cât de greu ne va fi, cu siguranță nu ne va fi rușine”, a scris Mikola Oleșciuk, pe Telegram, la o zi după ce a fost înlăturat din fruntea Forțelor Aeriene Ucrainene de președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Acesta nu a oferit motive pentru demiterea sa, dar publicația independentă rusă Meduza subliniază că citatul folosit este unul preluat de la fostul comandant suprem al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujni, care a fost demis în februarie 2024 de Volodimir Zelenski.

Incursiunea transfrontalieră a Ucrainei în Rusia a perturbat planurile mercenarilor ruși din Burkina Faso, țară condusă de juntă, mulți dintre ei retrăgându-se acum pentru a ajuta la întărirea apărării din Kursk, a declarat vineri un comandant paramilitar, citat de The Moscow Times.

Într-un interviu acordat AFP, Viktor Yermolaev, șeful unei unități paramilitare cunoscute sub numele de Medvedi (Urșii) în Rusia și Brigada Urșilor în Occident, a declarat că mulți dintre luptătorii săi au părăsit țara vest-africană.

Nemulțumirea socială a crescut în Rusia de la începutul incursiunii Ucrainei în regiunea Kursk și este recunoscută în sondajele publice ale Kremlinului, a raportat sâmbătă Institutul pentru Studiul Războiului.

Conform sondajelor citate de ISW, „indignarea sau nemulțumirea” față de autoritățile ruse a crescut de la 18% dintre respondenți, la 12 iulie, la 28%, la 25 august, cele mai ridicate niveluri înregistrate de la mobilizarea extrem de nepopulară din noiembrie 2022.

Un alt sondaj a înregistrat o scădere a ratei de aprobare a președintelui rus Vladimir Putin de 3,5%, la 73,6%, o scădere record de la începutul invaziei la scară largă.

ISW pune în gardă sondajele spunând că acestea nu sugerează „o nemulțumire deosebit de pronunțată” și avertizează cu privire la fiabilitatea sondajelor efectuate de Kremlin.

Casa Albă respinge planul de a trimite personal de întreținere a avioanelor F-16 în Ucraina, relatează Wall Street Journal.

Citând oficiali familiarizați cu această chestiune, WSJ a declarat că serviciile de informații americane au considerat planul prea riscant și „și-au exprimat îngrijorarea cu privire la perspectiva ca Rusia să vizeze contractorii americani din Ucraina”.

Deși nu a fost exclusă pe viitor, administrația Biden speră ca țările europene să preia parțial sau chiar integral responsabilitatea pentru întreținerea avioanelor F-16 livrate recent Ucrainei.

Producătorul rus de gaze Gazprom a declarat că va trimite sâmbătă 42,4 milioane de metri cubi (mcm) de gaze către Europa prin Ucraina, același volum ca vineri.

Elicopter cu 22 pe persoane la bord, dispărut în Rusia

Un elicopter rusesc cu trei membri ai echipajului și 19 pasageri la bord a fost dat dispărut în peninsula Kamchatka din extremul Orient al Rusiei, a anunțat sâmbătă agenția de presă Interfax, citând date preliminare ale agenției federale de transport aerian.

Apărarea aeriană ucraineană a doborât 24 din cele 52 de drone lansate de Rusia în timpul atacurilor nocturne asupra a opt regiuni din Ucraina, a declarat sâmbătă forțele aeriene ucrainene, relatează Reuters.

Armata a afirmat într-o declarație pe Telegram că 25 de drone Shahed au căzut singure, iar alte trei au zburat spre Rusia și Belarus. Nu au fost raportate cazuri în care cineva să fi fost rănit în timpul atacurilor sau să fi fost provocate pagube majore.

Forțele ruse au preluat controlul asupra așezării Kirove din regiunea Donețk din estul Ucrainei, a declarat sâmbătă Ministerul Apărării.

Cinci persoane au fost ucise și 46 rănite într-un atac ucrainean asupra orașului Belgorod din sud-vestul Rusiei, vineri târziu, a declarat guvernatorul local, acesta fiind cel mai recent dintr-o serie de atacuri ale Ucrainei asupra orașului în ultimele luni, relatează Reuters.

Viacheslav Gladkov a declarat că 37 dintre răniți, inclusiv șapte copii, au fost duși la spitale din oraș, care se află la 40 km nord de granița cu Ucraina.

Câți soldați ruși au murit în Ucraina

Peste 66.000 de soldați ruși au fost uciși în Ucraina, potrivit unui raport publicat de Mediazona, o instituție de presă independentă din Rusia, pe 30 august.

Mediazona, împreună cu BBC News Russia, a documentat numele soldaților ruși uciși în Ucraina prin cercetări din surse deschise.

Raportul a afirmat că cel puțin 12.813 prizonieri recrutați din închisori, 12.566 de voluntari și 8.610 soldați mobilizați au murit în timp ce serveau în forțele ruse în timpul războiului.

De la începutul războiului, Ucraina a înregistrat peste 4.000 de cazuri de agenți chimici ruși utilizați pe linia frontului ucrainean, inclusiv peste 3.100 de cazuri raportate din decembrie 2023, marcând o creștere semnificativă a utilizării armelor, au raportat forțele de sprijin ale Ucrainei, citate de Kyiv Independent.

Potrivit statisticilor compilate de Ucraina, cazurile raportate au atins un nivel maxim în mai 2024, cu un record de 715 cazuri raportate, și au scăzut încet în lunile de vară. Nu au fost disponibile imediat date pentru luna august.

Sinteza celor mai recente evenimente:

Evenimentele de vineri, ziua 919 a războiului din Ucraina, au fost LIVE aici pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro