Război în Ucraina, ziua 927: Șefii CIA și MI6, mesaj comun: Susținerea Ucrainei este mai importantă ca oricând / Rușii execută tot mai des soldați ucraineni care se predau / De ce cumpără Rusia armament din Iran și ce câștigă Teheranul din afacere
Șeful Agenţiei Centrale de Informaţii a SUA (CIA) şi cel al serviciului de spionaj al Marii Britanii (MI6) afirmă sâmbătă, într-un editorial comun publicat în Financial Times, că susținerea Ucrainei în lupta contra Rusiei este mai importantă ca oricând. „Putin nu va reuși să distrugă suveranitatea și independența Ucrainei”, au scris în FT William Burns și Richard Moore, adăugând că agențiile lor vor continua să ajute serviciile de informații ucrainene.
Evenimentele de sâmbătă, ziua 927 a războiului din Ucraina, LIVE:
Ce face „drona dragon”, noua armă cu termit concepută de Ucraina – VIDEO
Armata lui Volodimir Zelenski a confirmat săptămâna aceasta că a folosit „drone dragon” împotriva Rusiei, noua armă de fabricaţie proprie. Videoclipuri au arătat aparatele în acţiune în mai multe regiuni. Arma îşi datorează numele flăcărilor pe care le împrăştie pe câmpul de luptă, pentru că această dronă „scuipă” termit, un amestec de pulbere de aluminiu cu oxid al unui metal, care, practic, „varsă foc”. Lichidul poate ajunge până la 2.000°C.
Cel puţin trei persoane au fost ucise sâmbătă în oraşul Kostiantinivka din estul Ucrainei într-un atac al artileriei ruse, a anunţat administraţia regională militară ucraineană. Atacul a lovit un bloc de locuințe, o clădire administrativă, magazine, maşini şi cabluri de alimentare cu energie electrică.
Cei ucişi erau bărbaţi cu vârste cuprinse între 24 şi 69 de ani, a precizat administraţia regională, care a reiterat apelul către locuitori de a evacua oraşul, care se află în regiunea Doneţk, la nord de oraşul ocupat de ruşi Doneţk.
Kostiantinivka este considerat un punct strategic important şi a fost vizat în repetate rânduri de atacuri rusești.
Giorgia Meloni îl asigură pe Zelenski: Italia nu va ezita niciodată în decizia de a sprijini Ucraina
Prim-ministrul Giorgia Meloni a declarat sâmbătă că Italia nu va ezita niciodată în sprijinul său pentru Ucraina şi că impasul actual în război arată că răspunsul occidental la invazia Rusiei a fost cel corect.
La rândul său, Preşedinţia ucraineană a anunțat că Italia a decis să găzduiască următoarea Conferinţă pentru redresarea Ucrainei, care va avea loc în 2025, iar pregătirile pentru acest eveniment au început deja.
Telegram este o ameninţare la adresa securităţii naţionale, spune șeful spionajului militar ucrainean
Şeful Direcţiei Principale de Informaţii a Ministerului Apărării din Ucraina (GUR), Kirilo Budanov, spune că aplicaţia de mesagerie Telegram, foarte populară în ţară, dar şi în Rusia, reprezintă o ameninţare la adresa securităţii naţionale a Ucrainei.
VIDEO Filmul „Russians at War”, proiectat în cadrul festivalului de la Veneţia, provoacă polemică în Ucraina. Cum se apără regizoarea
Personalităţi politice şi culturale ucrainene şi-au exprimat furia faţă de proiecţia în afara competiţiei, la Festivalul de Film de la Veneţia, a unui documentar al unei regizoare ruso-canadiene care dă glas soldaţilor ruşi şi care a fost denunţat drept „propagandă rusă”.
Impactul pe care-l pot avea pe front rachetele balistice iraniene transferate Rusiei
Există mai multe tipuri de rachete balistice produse de Iran, unele dintre ele fiind capabile să lovească la distanțe mari obiective din Ucraina. Ca și în cazul dronelor Shahed, rachetele iraniene sunt mai ieftine decât cele rusești și pot suplini nevoia de rachete, cu care producția internă a Rusiei nu poate deocamdată ține pasul.
Ministerul ucrainean de Externe a transmis sâmbătă că este profund îngrijorat de relatările din mass-media cu privire la transferul de rachete balistice iraniene către Rusia.
Kievul spune că intensificarea cooperării militare dintre Teheran și Moscova reprezintă o amenințare pentru Ucraina, Europa și Orientul Mijlociu și solicită comunității internaționale să-și sporească presiunea asupra Teheranului și Moscovei. (Reuters)
Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că s-a întâlnit cu liderul celui mai mare partid parlamentar din Olanda, politicianul olandez Geert Wilders, la forumul economic Ambrosetti din Italia.
„Volodimir Zelenski a mulțumit Țărilor de Jos și întregului popor olandez pentru sprijinul cuprinzător acordat Ucrainei: în domeniul apărării, financiar și umanitar”, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul lui Zelenski.
Potrivit sursei citate, cei doi au discutat despre planul de pace al Ucrainei pentru a pune capăt războiului.
Ministerul rus al Apărării a afirmat într-un comunicat publicat sâmbătă pe Telegram că forțele sale au cucerit un sat din regiunea Donețk din estul Ucrainei.
Kalynove se află la sud-est de Pokrovsk, un important centru logistic ucrainean amenințat de avansul accelerat al Rusiei în Donbas.
Populația satului era de aproximativ 200 de persoane la recensământul ucrainean din 2001. (Reuters)
Rușii execută din ce în ce mai des soldați ucraineni care se predau
Forțele ruse execută din ce în ce mai des soldați ucraineni care se predau, pe toată linia frontului, în parte pentru că comandanții ruși par să aprobe proliferarea acestor crime de război, notează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).
CNN a scris vineri că a obținut imagini care arată cum forțele ruse execută soldați ucraineni care se predau în apropiere de Pokrovsk, regiunea Donețk, la sfârșitul lunii august 2024 și în regiunea Zaporizhia în mai 2024.
Surse din serviciile de informații ucrainene au furnizat CNN o listă cu 15 cazuri în care forțele ruse au executat soldați ucraineni care s-au predat pe linia frontului începând din noiembrie 2023 – cele mai multe dintre acestea incluzând înregistrări cu drone sau interceptări audio, iar un oficial ucrainean a afirmat că acest tipar a fost mai des întâlnit în 2024.
O sursă de investigație a ONU a spus că „modelul” acestor execuții rusești sugerează toleranță față de fenomen, sau chiar ordine date e a se acționa fără milă” și că, împreună, acestea ar putea reprezenta crime împotriva umanității.
Viktor Orban: Dacă așteptăm o pace acceptabilă și pentru Ucraina, și pentru Rusia, ea nu va veni niciodată / Până la planul de pace mai sunt necesari doi pași.
Viktor Orban a afirmat că dacă așteptăm un plan de pace acceptabil pentru ambele părți în războiul din Ucraina, nu va fi niciodată pace.
Premierul Giorgia Meloni a declarat sâmbătă că Italia nu va renunța niciodată la sprijinul său pentru Ucraina și că impasul actual din război arată că răspunsul occidental la invazia Rusiei în țara vecină a fost cel corect.
„Cred că China și India au un rol de jucat în rezolvarea conflictului. Singurul lucru care nu se poate întâmpla este să se creadă că conflictul poate fi rezolvat prin abandonarea Ucrainei”, a declarat Meloni după întâlnirea cu Volodimir Zelenski la Cernobbio.
„Decizia de a sprijini Ucraina a fost în primul rând o alegere de interes național și este o alegere care nu se va schimba”, a declarat Meloni la forumul anual de afaceri TEHA din nordul Italiei. (Reuters)
Explozii la un depozit de muniții din Voronej
Un incendiu de proporții care a provocat detonarea unor obiecte explozive a izbucnit sâmbătă după atacul unei drone ucrainene în regiunea rusă Voronej, la frontiera cu Ucraina, și a fost ordonată evacuarea locuitorilor, a anunțat guvernatorul local, potrivit AFP.
Sistemele rusești de apărare aeriană „au detectat și neutralizat o dronă” dimineața devreme, a scris guvernatorul Alexander Gusev pe Telegram. Deși „nimeni nu a fost rănit”, căderea dronei a provocat un incendiu la sol „care s-a extins la obiecte explozive și a avut loc o detonare”, a spus el, fără a da alte detalii despre natura acestor obiecte.
Din cauza incendiului, „s-a decis evacuarea locuitorilor unui sat” în localitățile învecinate, potrivit aceleiași surse.
Potrivit unor informații neconfirmate apărute pe rețelele de socializare, a fost lovit un depozit de muniții. Imagini postate online aradă un incendiu de proporții și explozii secundare, ceea ce susține ipoteza că e vorba de un depozit de armament.
Resturi de la o dronă doborâtă au fost găsite lângă clădirea parlamentului Ucrainei după un atac aerian rusesc nocturn, a transmis sâmbătă parlamentul țării într-un mesaj postat pe Telegram.
De asemenea, corespondenții Reuters din Kiev au auzit o serie de explozii puțin după ora 3 dimineață, dintre care unele s-au auzit puternic în centrul orașului.
Care sunt cele trei state americane care au beneficiat cel mai mult de ajutorul militar acordat Ucrainei.
Unul dintre ele ar putea fi decisiv la alegerile prezidențiale.
Rusia a atacat peste noapte cu 67 de drone Shahed
Forțele aeriene ucrainene anunță că inamicul a atacat azi-noapte cu 67 de drone de tip Shahed (zonele de lansare – Kursk și Yeysk din Federația Rusă și Chauda din Crimeea).
„Aviația, trupele de rachete antiaeriene, grupurile mobile de tragere ale unităților de război electronic ale Forțelor de Apărare ale Ucrainei au fost implicate în respingerea atacului aerian inamic. Ca urmare a luptei antiaeriene, 58 de drone de atac au fost doborâte”, afirmă sursa citată pe Telegram.
„6 drone au părăsit spațiul aerian controlat al Ucrainei, zburând spre Rusia, Belarus și regiunea ocupată temporar Luhansk. Alte trei UAV-uri inamice au fost pierdute pe teritoriul Ucrainei (probabil au căzut sub acțiunea mijloacelor de război electronic)”, au transmis forțele aeriene ucrainene
Antiaeriana ucraineană a intrat peste noapte în regiunile Viniția, Rivne, Hmelnîțkîi, Kiev, Kirovohrad, Nikolaev, Cernihiv, Cerkasî, Sumî, Herson și Poltava, se mai spune în mesajul de pe Telegram.
Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 1270 soldați, 1 tanc, 29 de tunuri, 1 sistem antiaerian și 55 diferite vehicule.
Zelenski participă sâmbătă la forumul de la Cernobbio
Volodimir Zelenski participă sâmbătă la forumul de la Cernobbio (Italia), unde urmează să își reia apelurile de a primi mai mult armament pentru a contracara avansul Rusiei în estul Ucrainei.
El este programat să se adreseze participanților la forumul The European House-Ambrosetti de la Cernobbio, un fel de mini-Davos organizat până duminică pe malul lacului Como, în jurul orei locale 19.00 (ora 20.00 în România).
Zelenski a anunțat pe Telegram că intenționează să poarte discuții sâmbătă la Cernobbio cu reprezentanți ai mediului de afaceri italian și cu șefa guvernului, Giorgia Meloni.
Se așteaptă ca Meloni să îl asigure de sprijinul său deplin, chiar dacă unul dintre partenerii săi de coaliție, Matteo Salvini, se opune cu înverșunare oricărei incursiuni a Kievului pe teritoriul rus, precum cea desfășurată de armata ucraineană de la începutul lunii august. (AFP)
Orice transfer de rachete balistice iraniene către Rusia ar marca o escaladare abruptă în războiul din Ucraina, au transmis vineri Statele Unite, în urma unor informații de presă potrivit cărora cele două țări și-au aprofundat legăturile în ultimele săptămâni cu o astfel de livrare.
Reuters a scris în august că Rusia aștepta livrarea iminentă a sute de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune Fath-360 din Iran și că zeci de militari ruși erau instruiți în Iran cu privire la armele ghidate prin satelit. Rachete cu rază scurtă de acțiune au fost deja livrate Rusiei de către Iran, a scris vineri Wall Street Journal, citând o sursă oficială.
„Am avertizat cu privire la aprofundarea parteneriatului de securitate dintre Rusia și Iran încă de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina și suntem alarmați de aceste informații”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, Sean Savett.
„Orice transfer de rachete balistice iraniene către Rusia ar reprezenta o escaladare dramatică în ce privește sprijinul iranian pentru războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”, a adăugat el.
Sinteza celor mai recente evenimente:
- SUA îşi menţin refuzul de a permite Ucrainei să atace Rusia cu arme americane. Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a respins vineri încă o dată cererea Ucrainei de a putea să folosească armele americane cu rază lungă de acţiune.
- Cenzura este „justificată” pe vreme de război, spune Kremlinul. Dmitri Peskov a declarat că cenzura asupra mijloacelor de informare în masă este „justificată” în condiţiile „stării de război” în care se află Rusia.
- Cum încearcă Rusia să influențeze alegerile în SUA. Dedesubturile Operațiunii Doppelganger și ale „spălării informației”.
- Polonia emite mandate de arestare contra unor oficiali din Belarus implicaţi în deturnarea avionului în care se afla disidentul Roman Protasevici.
- „E modul cel mai rapid de a pune capăt acestui război”. Apelul șefului NATO către ţările care sprijină militar Ucraina.
- Viktor Orban afirmă că „nici Moscova şi nici Kievul nu au voinţa să ajungă la pace”. Premierul ungar a apreciat că „o întâlnire între Putin şi Zelenski este cu siguranţă posibilă şi necesară”.
- Azerbaidjanul negociază livrări de gaze către alte trei state europene / De ce l-au contactat și Moscova şi Kievul pe Aliyev.
- Dezvăluirile ce scot la lumină noua divizie a faimoasei Unități 29155 a GRU, care atacă Ucraina, SUA și statele NATO: „Tot ce am văzut legat de aceste operațiuni e diferit”.
- Zelenski a anunțat câte localități controlează trupele ucrainene din regiunea rusă Kursk / Comandantul armatei ucrainene: Strategia noastră funcționează.
- Marea Britanie va furniza Ucrainei în lunile următoare 650 de sisteme de rachete pentru a o ajuta să îşi întărească apărarea aeriană, a anunţat Londra vineri.
- Mitropolia Moldovei confirmă pentru HotNews că mulți preoți merg la Moscova pe banii rușilor. Preot: „A fost un cadou extraordinar”.
––––
Evenimentele de vineri, ziua 926 a războiului din Ucraina, au fost LIVE aici pe HotNews.ro