Sari direct la conținut

Alegeri parlamentare 2024. Românii din diaspora au în plus o zi de vot

HotNews.ro
Buletin de vot introdus în urnă, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Buletin de vot introdus în urnă, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Alegerile parlamentare se vor desfășura în 1 decembrie, în România, în timp ce românii din străinătate vor putea vota timp de două zile – sâmbătă, 30 noiembrie, și duminică, 1 decembrie, a declarat, marți, președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă. Campania electorală începe în 1 noiembrie.

În lunile noiembrie și decembrie vor urma trei weekenduri consecutive în care românii vor merge la vot. Alegerile parlamentare vor fi organizate în 1 decembrie, iar cele două tururi ale alegerilor prezidențiale, în 24 noiembrie și 8 decembrie.

Campania electorală pentru alegerile parlamentare se va desfășura între 1 și 30 noiembrie.

Vor fi tipărite aproximativ 19.900.000 de buletine de vot, pentru fiecare dintre Camerele Parlamentului. Pentru străinătate, la solicitarea MAE, vor fi tipărite 2.800.000 de buletine de vot pentru fiecare Cameră.

Pentru alegerile parlamentare 2024 vor fi deschise 18.900 de secţii de votare, dintre care aproximativ 1.300 pentru Bucureşti, iar în jur de 950 vor fi amenajate în străinătate.

Două zile în diaspora pentru votul la alegerile parlamentare 2024

În timp ce în România votul se va desfășura într-o singură zi, pe 1 decembrie, diaspora poate vota sâmbătă și duminică, pe 30 noiembrie și 1 decembrie, conform anunțului lui Toni Greblă, citat de News.ro. 

Votul va începe la ora 7:00, atât sâmbătă, cât şi duminică şi se va închide la ora 21:00. Totuși, dacă vor exista cetățeni care nu au apucat să voteze, atât în țară, cât și în străinătate, preşedintele biroului secţiei de votare poate hotărî prelungirea votului până când ultimul alegător va vota, dar nu mai târziu de 23:59, când sistemul va fi închis.

În străinătate, alegătorii care se prezintă la secţiile de votare și care fac dovada că au domiciliul sau reşedinţa în străinătate pot vota la orice secţie.

Cetăţenii români cu domiciliul în străinătate îşi pot exercita dreptul de vot în baza unuia dintre actele de identitate:

a) paşaportul simplu, cu menţionarea ţării de domiciliu; 

b) paşaportul simplu temporar, cu menţionarea ţării de domiciliu; 

c) paşaportul simplu electronic, cu menţionarea ţării de domiciliu.

Cum se va putea vota pe liste suplimentare la alegerile parlamentare 2024

În ţară, alegătorii votează la secţia de votare la care sunt arondați. Acesta este, în general, cea mai apropiată de strada sau locuința unde au domiciliul sau reședința.

În cazul în care, în ziua votării, alegătorii se află în altă unitate administrativ-teritorială din cadrul aceleiaşi circumscripţii electorale, ei pot vota la orice secţie de votare din cadrul circumscripţiei electorale unde îşi au domiciliul sau reședința, conform președintelui AEP.

Pe liste suplimentare vor putea vota doar cei se află în afara localităţii.

„Dacă se află în altă localitate din judeţ, în afară de localitatea de domiciliu, poate să voteze pe listele suplimentare în afara localităţii sale. (…) Dacă sunt în Bucureşti, Sectorul 1, iar strada mea este arondată la secţia 127, eu nu pot să votez decât la secţia nr. 127. Nu pot să votez în alt sector sau la altă secţie de vot din sectorul în care locuiesc; numai dacă mă aflu în altă localitate. (…) Pentru preşedintele României, este cu totul altceva – poţi să votezi oriunde în ţară şi în afara ţării”, a spus Toni Greblă, citat de Agerpres.

Cu ce documente se poate vota la parlamentare

Conform AEP, cetățenii cu domiciliul sau reședința în România pot vota pe baza unuia dintre actele de identitate:

a) cartea de identitate; 

b) cartea electronică de identitate; 

c) cartea de identitate provizorie; 

d) buletinul de identitate; 

e) paşaportul diplomatic; 

f) paşaportul diplomatic electronic; 

g) paşaportul de serviciu; 

h) paşaportul de serviciu electronic; 

i) carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din şcolile militare.

În cazul românilor care au domiciliul în România, dar reședința în străinătate, ei pot vota cu unul dintre actele de identitate de mai sus, dar și cu pașaportul simplu și pașaportul simplu temporar. 

INTERVIURILE HotNews.ro