Sari direct la conținut

Război în Ucraina, ziua 1015: Rusia vorbește tot mai des despre negocieri de pace, chiar dacă le respinge / Critici dure ale șefului NATO la adresa companiilor de armament / Ungaria cere SUA să scutească Gazprombank de sancțiuni

Război în Ucraina, ziua 1015: Rusia vorbește tot mai des despre negocieri de pace, chiar dacă le respinge / Critici dure ale șefului NATO la adresa companiilor de armament / Ungaria cere SUA să scutească Gazprombank de sancțiuni
Soldați ucraineni cu un tun autopropulsat 2S1 Gvozdika, pe frontul din regiunea Lugansk. Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Volodimr Zelenski a făcut apel marți noapte la o întărire majoră a sectoarelor din estul Ucrainei, unde forțele ruse au înregistrat avansuri consistente în ultimele luni. Zelenski a lansat acest apel în timp ce Ministerul rus al Apărării a anunțat că trupele sale au cucerit două noi sate de pe linia frontului – unul în regiunea Donețk, unde se duc cele mai grele lupte, celălalt mai la sud, în regiunea Zaporojie.

Evenimentele de miercuri, ziua 1015 a războiului din Ucraina, LIVE:

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunţat, în discursul video de miercuri seară, decizia guvernului din Georgia de a ordona dispersarea manifestanților pro-UE, acțiune pe care a catalogat-o drept „ruşinoasă”.

„Este vorba despre modul în care actualul guvern din Georgia împinge ţara într-o dependenţă evidentă de Rusia”, a spus Zelenski. „Este pur şi simplu ruşinos ce acţiuni întreprind împotriva propriului popor”.

Laudele ruseşti pentru guvernul georgian, a spus Zelenski, „subliniază clar pentru cine lucrează ei în prezent la Tbilisi şi pentru cine dispersează protestele”. (Reuters)

Viktor Orban, după o nouă întâlnire cu Papa Francisc: „Trebuie profitat acum de oportunitatea de a face pace în Ucraina”

Premierul conservator ungar Viktor Orban a susţinut miercuri, după ce s-a întâlnit la Vatican cu Papa Francisc, că „trebuie profitat acum de oportunitatea de a face pace în Ucraina”, dar a estimat totodată că urmează „săptămâni periculoase” în care războiul provocat de invazia rusă poate escalada.

Ucraina a convocat o reuniune extraordinară a Consiliului guvernatorilor AIEA (Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, aflată sub egida ONU), pentru data de 12 decembrie, din cauza atacurilor Rusiei asupra infrastructurii sale energetice.

„Atacurile ruseşti asupra substaţiilor, pe care AIEA le-a identificat ca fiind importante pentru securitatea nucleară, reprezintă o ameninţare globală”, a afirmat ministrul ucrainean de externe Andrii Sîbiha într-un mesaj pe platforma X.

Ambasadorul UE la Chișinău ironizează agenția de spionaj rusă: „Când ruginesc antenele, nu se aude bine”

Alegaţiile serviciilor secrete ruseşti potrivit cărora Uniunea Europeană ar „decide viitorul Republicii Moldova” sunt lipsite de fundament şi nu sunt decât o „glumă”, afirmă ambasadorul UE la Chişinău, Janis Mazeiks.

Călin Georgescu anunță că va opri ajutorul militar pentru Kiev, va interzice exporturile de cereale ucrainene prin țara noastră și nu vede de ce România trebuie să respecte angajamentul NATO privind cheltuielile de apărare

Candidatul de extremă dreapta la președinția României, Călin Georgescu, a declarat într-un interviu acordat agenţiei de presă Reuters că, dacă va fi ales, va stopa exporturile de cereale ucrainene prin România și continuarea ajutorului militar pentru Kiev. Mai mult, Georgescu spune că Bucureștiul nu este obligat să respecte angajamentele NATO privind cheltuielile de apărare.

Cancelarul Scholz: Refugiații ucraineni ori își găsesc de muncă ori să se întoarcă acasă

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat miercuri că refugiaţii ucraineni şomeri trebuie să fie încurajaţi să îşi găsească un loc de muncă sau să se întoarcă în ţara lor de origine. „Prea mulţi dintre ei sunt aici de atâta timp şi ar trebui de fapt să înceapă acum” să facă ceva, a declarat cancelarul Scholz în Bundestag.

Peter Szijjarto, bucuros că Ucraina nu a primit invitația de aderare la NATO

Un viceministru rus a făcut cunoscut că autorităţile au primit aproximativ 48.000 de cereri de teste ADN din partea membrilor familiilor unora dintre soldaţii care luptă în Ucraina, aflaţi în căutarea rudelor lor dispărute, a relatat o instituție de presă rusă independentă, un exemplu rar şi sugestiv al amplorii potenţiale a pierderilor militare ruseşti.

Media independentă rusă Astra a difuzat marţi seara pe Telegram o înregistrare video de la reuniunea din 26 noiembrie a unei comisii din Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus) cu privire la ajutorul pentru foştii combatanţi şi familiile lor.

Peter Szijjarto, bucuros că Ucraina nu a primit invitația de aderare la NATO: „Apărarea colectivă nu trebuie sacrificată pentru o ţară terţă / Ei luptă pentru libertatea lor, nu pentru alţii”

Apărarea colectivă a NATO nu ar trebui sacrificată sau pusă în pericol pentru nicio ţară terţă, a declarat miercuri ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto, la Bruxelles, după o reuniune a omologilor săi din statele membre ale Alianţei. „Aşadar, este îmbucurător că nu a fost luată nicio decizie de invitare a Ucrainei să se alăture alianţei de apărare, pentru că aceasta ar putea duce la un al treilea război mondial”, a afirmat Szijjarto într-o conferinţă.

„Biciul și zăhărelul”. Planul lui Donald Trump pentru încheierea războiului din Ucraina începe să se contureze – analiză Reuters

Consilierii lui Donald Trump au vehiculat, în mod public, dar și în privat, propuneri de încheiere a războiului din Ucraina prin care mari părți ale țării ar fi cedate Rusiei pentru viitorul previzibil, potrivit unei analize Reuters a declarațiilor acestora, dar și după discuții cu mai multe surse apropiate președintelui ales al SUA.

Propunerile celor trei consilieri-cheie, inclusiv ale viitorului emisar al lui Trump pentru Rusia-Ucraina, generalul-locotenent în retragere Keith Kellogg, au în comun unele elemente, inclusiv scoaterea din discuție a aderării Ucrainei la NATO.

Rusia amenință că va folosi „mijloace militare şi mai puternice”

Critici dure ale secretarului general NATO la adresa companiilor de armament: produc prea puțin, câștigă prea mult

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a formulat critici severe miercuri la adresa companiilor de armament din ţările membre ale Alianţei, afirmând că acestea produc prea puţin, percep tarife prea mari şi livrează într-un ritm prea lent, în timp ce NATO încearcă să sprijine Ucraina şi să îşi consolideze apărarea împotriva Rusiei.

Ungaria a cerut autorităţilor americane să scutească banca rusească Gazprombank de la regimul sancţiunilor când vine vorba de plăţile pentru gazele naturale ruseşti, deoarece aceste sancţiuni ar putea afecta în mod negativ o parte din aliaţii SUA, a declarat miercuri ministrul ungar al Afacerilor Externe, Peter Szijjarto.

Rusia va folosi „mijloace militare şi mai puternice” dacă presiunea Occidentului continuă, amenință adjunctul lui Lavrov

Rusia va recurge la „mijloace militare şi mai puternice” în războiul său cu Ucraina, dacă SUA şi aliaţii săi nu recunosc că nu poate fi pusă la încercare la nesfârşit, a declarat miercuri ministrul adjunct de externe al Moscovei, Serghei Riabkov.

Șeful NATO cere o „susţinere suficientă” pentru Ucraina cât să „schimbe traiectoria” războiului

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat miercuri că aliații Ucrainei trebuie să ofere suficient ajutor militar pentru a „schimba traiectoria” războiului „odată pentru totdeauna”.

„Trebuie să oferim suficient sprijin pentru a schimba traiectoria acestui conflict o dată pentru totdeauna”, a declarat el în cadrul unei conferințe de presă la Bruxelles.

„Acest lucru înseamnă că vrem să punem Ucraina într-o poziție de forță, astfel încât guvernul ucrainean să poată intra într-o zi în negocieri cu rușii”, a explicat el, la finalul unei reuniuni a miniștrilor de externe din cadrul NATO.

Șeful Alianței Atlantice a cerut din nou o creștere a ajutorului militar acordat Ucrainei, în special pentru a permite acestei țări să se apere mai bine împotriva loviturilor rusești care îi distrug infrastructura energetică de câteva săptămâni. (AFP)

Ucraina trebuie să decidă asupra mobilizării suplimentare de soldați, a declarat miercuri secretarul de stat american Antony Blinken.

„Ucraina trebuie să ia decizii dificile cu privire la mobilizarea suplimentară, dar acestea sunt decizii necesare”, a declarat Blinken după o întâlnire de două zile cu miniștrii de externe ai alianței NATO la Bruxelles.

„Acest lucru este esențial, deoarece chiar și cu bani, chiar și cu muniții, trebuie să existe oameni pe linia frontului pentru a face față agresiunii ruse”, a adăugat el.

Rusia: De ce vrea Banca Centrală să mărească iar dobânda-cheie, deja aflată la maximul ultimelor două decenii.

Șefa Băncii Centrale a Rusiei (CBR) a declarat miercuri că „ia în considerare” o nouă creștere a dobânzilor stabilite de instituție, care sunt deja la cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani, pentru a frâna inflația ridicată din țară, determinată de explozia cheltuielilor militare pentru frontul ucrainean.

Rusia a răpit un primar și l-a torturat până la moarte, acuză Ucraina

Ucraina a acuzat miercuri Rusia că l-a torturat până la moarte pe primarul unui oraș din sudul țării, care a fost reținut de forțele ruse în 2022 și al cărui corp a fost returnat recent de Moscova în cadrul unui schimb.

Evgen Matveev, primarul orașului Dniprorudne, „a fost ținut captiv de forțele de ocupație timp de doi ani și opt luni și torturat până la moarte. În ultimul schimb, corpul său a fost returnat Ucrainei”, a scris pe Telegram Ivan Fedorov, guvernatorul regiunii sudice Zaporojie.

Fedorov a spus că fostul primar a fost un „adevărat patriot”. „În timpul ocupației, el nu a abandonat orașul sau locuitorii săi și a făcut totul pentru a asigura viața comunității”, a adăugat el. (AFP)

Implicarea Rusiei poate fi văzută în multe dintre războaiele care au loc în prezent în întreaga lume, a declarat miercuri ministrul britanic de externe David Lammy la o reuniune NATO, potrivit Reuters.

„Și în timp ce ne uităm peste tot în lume, cu războaie aici, pe continentul nostru european, cu agresiunea extraordinară pe care o vedem în Orientul Mijlociu, cu Iranul atât de prezent în Orientul Mijlociu și cu acest conflict în creștere în Sudan și acum în Siria, există o țară care este implicată în multe dintre acestea, și aceasta este Rusia”, a adăugat el.

De asemenea, Lammy a îndemnat aliații NATO să „ia în serios” cheltuielile pentru apărare. „Trăim în vremuri periculoase”, a spus el.

De ce votul prezidenţial din România poate zgudui NATO. „Georgescu ar putea copia cartea pe care o joacă Viktor Orbán” – analiză Politico

Publicația americană Politico face o analiză despre viitorul României în NATO dacă președinția va fi câștigată de Călin Georgescu. Jurnaliștii descriu România ca fiind o putere militară serioasă, motiv pentru care riscul ca un candidat pro-rus şi sceptic faţă de NATO să devină preşedinte derutează Alianţa.

Un locuitor din Peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru spionaj în favoarea Ucrainei și trădare, a anunțat miercuri parchetul local într-un comunicat.

Bărbatul în vârstă de 45 de ani a fost acuzat că a trimis serviciilor secrete ucrainene (SBU), prin intermediul unui serviciu de mesagerie, imagini video care le permiteau să localizeze sistemele rusești de apărare antiaeriană desfășurate la Kerci, în Crimeea, potrivit comunicatului.

Curtea Supremă din Crimeea l-a găsit vinovat de „înaltă trădare” și l-a condamnat la 15 ani într-un penitenciar cu regim sever, potrivit aceleiași surse. (AFP)

Miniștrii de externe din NATO, reuniune cu ministrul de externe ucrainean

„În acest an au avut loc 500 de incidente suspecte în Europa”, dezvăluie ministrul ceh de externe / În câte pare să fi fost mâna rușilor.

„Trebuie să trimitem un semnal puternic Moscovei că acest lucru nu va fi tolerat”, a adăugat el.

Membrii NATO au convenit marți seară, în cadrul unei reuniuni cu ministrul de externe al Ucrainei, că furnizarea de sisteme de apărare aeriană pentru a proteja infrastructura țării împotriva atacurilor rusești trebuie să fie o prioritate, a spus secretarul general al alianței, Mark Rutte, potrivit Reuters.

„Aseară a existat un acord clar în jurul mesei că a ajuta Ucraina, în special în ceea ce privește infrastructura sa, trebuie să fie o prioritate”, a declarat miercuri Rutte miercuri.

„Sunt încrezător că aliații vor continua în următoarele zile și săptămâni să se asigure că tot ceea ce pot furniza Ucrainei va fi furnizat”, a adăugat el.

Membrii NATO vor trebui să ofere garanții pentru a avea pace în Ucraina, a declarat miercuri ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis.

„Dacă vrem să avem pace în Ucraina, va trebui să furnizăm garanții de securitate. Nu există o modalitate mai ușoară pentru garanții de securitate decât articolul 5 al NATO”, a spus el.

„Războiul va fi soluționat doar pe câmpul de luptă. Este o iluzie să spunem că nu suntem capabili să furnizăm Ucrainei ceea ce are nevoie”, a adăugat Landsbergis. (Reuters)

Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 7 tancuri, 31 alte blindate de luptă, 26 tunuri, 1 sistem antiaerian, 80 diferite vehicle și 1 echipament special.

Tucker Carlson, interviu cu Lavrov la Moscova

Ambasadorul Rusiei la ONU a acuzat marți Ucraina că a furnizat sprijin militar luptătorilor din gruparea islamistă radicală Hayat Tahrir al-Sham (HTS), care desfășoară o ofensivă împotriva forțelor siriene în nord-vestul Siriei.

„Dorim să atragem atenția în special asupra urmelor identificabile care indică principala direcție de informații ucraineană, GUR, în organizarea ostilităților și în furnizarea de arme luptătorilor din nord-vestul Siriei”, a declarat Vasili Nebenzia în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate privind escaladarea ostilităților în Siria.

„Ne referim la identificarea în provincie a unor instructori militari ucraineni (…) care antrenau luptătorii HTS în operațiuni de luptă. Luptătorii HTS nu numai că nu ascund faptul că sunt susținuți de Ucraina, ci proclamă acest lucru”, a spus el, acuzând Ucraina că le-a furnizat în special drone. (AFP)

Nu există încă motive pentru negocieri cu privire la modalitatea de a pune capăt războiului din Ucraina, a transmis miercuri Rusia, potrivit Reuters, agenție de presă care remarcă faptul că declarațiile Moscovei despre discuții de pace au devenit mai frecvente de când Donald Trump a câștigat alegerile prezidențiale din SUA, în noiembrie.

„Nu există încă baze pentru negocieri”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pentru ziarul Izvestia.

„Multe țări și-au declarat disponibilitatea de a pune la dispoziție teritoriul lor (pentru negocieri) …. Și suntem recunoscători tuturor țărilor pentru această bunăvoință, inclusiv Qatarului”, a adăugat el.

Declarațiile sale au venit după ce Valentina Matviyenko, președinta Consiliului Federației, camera superioară a parlamentului rus, a afirmat luni că ar putea exista încercări de a începe negocierile de pace cu Ucraina în 2025.

SUA: Jurnalistul Tucker Carlson a realizat un interviu cu şeful diplomaţiei ruse

Jurnalistul conservator Tucker Carlson, apropiat preşedintelui ales al Statelor Unite Donald Trump, a anunţat marţi că a realizat la Moscova un interviu cu şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov.

Sinteza celor mai recente evenimente:

––-

Informațiile de marți privind războiul au fost LIVE aici pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro