Sari direct la conținut

Reducerile bugetare din SUA lovesc cel mai mare institut de cercetare a cancerului din lume

HotNews.ro
Reducerile bugetare din SUA lovesc cel mai mare institut de cercetare a cancerului din lume
Jill Biden, soția președintelui american Joe Biden, în vizită la NIH. Credit foto: SAMUEL CORUM / AFP / Profimedia

US National Cancer Institute (NCI), cel mai mare institut oncologic la nivel mondial, se va confrunta cu primele restricții fiscale după aproape un deceniu, cu șanse minime ca situația să se remedieze în anul următor, relatează Nature.

Bugetul de 7,2 miliarde de dolari pe anul 2024 va asigura în continuare poziția de lider global în studiul și finanțarea cercetării cancerului al NCI. Însă, pe fondul unei reduceri de 96 de milioane de dolari, agenția va trebui să închidă programe adiacente, așa cum este Cancer Moonshot Initiative, o inițiativă a Casei Albe prin care se urmărea închegarea unei comunități cât mai mari de pacienți, cercetători și medici dedicați studiului cancerului.

NCI speră ca situația să se remedieze peste doi ani

Este foarte puțin probabil ca NCI să revină la situația de dinaintea reducerilor bugetare în următorul an, a afirmat Jon Retzlaff, oficial al Asociației Americane pentru Studiul Cancerului (AACR), citat de Nature.

„Este greu de crezut că institutul va cunoaște o situație mai bună la anul. E dificil să convingi legiuitorii că această zonă a cercetării are nevoie de creșteri bugetare. Dacă ar face asta, ar trebui să existe reduceri drastice în alte domenii”, a subliniat oficialul AACR.

Asta nu înseamnă însă că NCI nu poate spera la o situație simțitor mai bună începând cu anul 2026. Pentru acest an, conducerea institutului va propune un buget de 11,5 miliarde de dolari. Este însă puțin probabil să îl și primească, atâta vreme cât au solicitat aceeași sumă și pentru anul 2025.

Cât de grav va fi afectat NCI

Reducerile bugetare nu trădează o pierdere a încrederii și a suportului politicienilor față de NCI, a subliniat același Jon Retzlaff. Practic, bugetul de bază al instituției nu va fi afectat. Vor suferi, în special, programele adiacente, așa cum este cazul Cancer Moonshot.

Pe fondul unor asemenea restricții, NCI va trebui să ia totuși câteva decizii dificile. Conform oficialilor institutului, fondurile vor fi direcționate cu prioritate către studiile care implică descoperirea unor noi tratamente sau către cele care își propun să le îmbunătățească pe cele deja existente.

NCI acordă, de asemenea, fonduri unor instituții și organizații care luptă împotriva cancerului. Dată fiind importanța acestora în cercetare, institutul federal american va încerca totuși să mențină finanțarea lor chiar și în această perioadă de restricții financiare.

„Aceste organizații reprezintă viitorul cercetării cancerului. Trebuie ca el să rămână o prioritate”, a declarat Retzlaff.

INTERVIURILE HotNews.ro