Sari direct la conținut

„O decizie nu numai greşită, dar şi cu consecinţe ireparabile” – fost judecător CCR, despre hotărârea Curții în cazul Diana Șoșoacă

HotNews.ro
Diana Șoșoacă, Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
Diana Șoșoacă, Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Petre Lăzăroiu, fostul judecător în cadrul Curții Constituționale a României, a afirmat luni că decizia privind respingerea candidaturii Dianei Şoşoacă la alegerile prezidenţiale este nu doar greşită, dar ea are și „consecinţe ireparabile”, pentru că „CCR a şters practic din Constituţie dreptul la opinie”, informează News.ro.

„Această decizie este o decizie nu numai greşită, dar şi cu consecinţe ireparabile, pentru că practic Curtea, prin această decizie, a şters din Constituţie dreptul la opinie”, a spus fostul judecător constituțional, într-o emisiune la Prima News.

Despre faptul că unul dintre magistraţii Curţii ar putea să nu semneze motivarea în privinţa deciziei de respingere a candidaturii Dianei Şoşoacă, Lăzăroiu a arătat că acest lucru nu este posibil, conform regulamentului instituţiei.

„Nici măcar nu există posibilitatea, odată ce ai participat la şedinţă, eşti obligat să semnezi decizia, nu ai altă soluţie. Este o abatere disciplinară destul de gravă, judecătorul (..) are posibilitatea să facă opinie separată sau concurentă”, a precizat Petre Lăzăroiu.

„Nu poţi, din motiv ce ai participat, să spui că nu ai participat. Votul trebuie să fie clar, da sau ba, abţinerea nu e posibilă”, a completat fostul judecător constituțional.

Precizările acestuia vin după ce CCR a respins luni contestaţia Dianei Şoşoacă faţă de neînregistrarea celei de a doua sale candidaturi la alegerile prezidențiale din acest an.

Zegrean: „În Constituţie nu este interzis să mergi la Ambasada Rusiei şi nici în alte legi din România”

O opinie similară a emis duminică și fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean, care a spus că „va fi destul de complicat să motiveze Curtea decizia pe aşa de puţine texte constituţionale, pentru că ei nu au ce căuta în altă parte”.

„Este prima dată când se dă o astfel de decizie. S-au mai dat decizii de respingere a candidaturii, dar au fost date de BEC, au fost contestate la Curte şi CCR a menţinut hotărârea BEC-ului. De data aceasta, a trecut de BEC şi Curtea a spus că nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege”, a spus fostul judecător constituțional, la Digi24, despre decizia CCR de sâmbătă, prin care a fost respinsă prima cerere a Dianei Şoşoacă de înregistrare a candidaturii sale la prezidențiale.

„Legea ce spune? Pentru a candida trebuie să îndeplineşti condiţiile prevăzute la articolul 37 din Constituţie. Va fi destul de complicat să motiveze Curtea decizia pe aşa de puţine texte constituţionale, pentru că ei nu au ce căuta în altă parte”, a adăugat Zegrean.

El a precizat că trebuia să existe nişte hotărâri judecătoreşti prin care să se constate că Diana Şoşoacă a încălcat Constituţia.

„Faptul că i se reproşează că merge la Ambasada Rusiei, atunci toţi cei care merg la Ambasadă ar trebui să aibă interdicţia asta. (…) În Constituţia României nu este interzis să mergi la Ambasada Rusiei şi nici în alte legi din România”, a mai explicat fostul șef al CCR.

Curtea Constituțională a invalidat sâmbătă decizia Biroului Electoral Central (BEC) privind candidatura Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale. Sâmbătă noapte, cu 10 minute înainte de a expira termenul legal, președinta partidului S.O.S. România a și-a depus la BEC un nou dosar de candidatură.

Duminică, BEC a respins candidatura Dianei Șoșoacă drept inadmisibilă, motivând că noua solicitare a fost depusă fără a fi însoțită de listă de susținători, documentele fiind aceleași depuse inițial, în 3 octombrie.

INTERVIURILE HotNews.ro