„Nașul A.I.” a câștigat Premiul Nobel pentru Fizică. Anul trecut a spus că e în favoarea distrugerii omenirii, dacă duce la ceva „obiectiv” mai bun – VIDEO
Geoffrey Hinton, unul dintre cei doi laureați ai Premiului Nobel pentru Fizică din 2024, a oferit un răspuns șocant anul trecut, după ce a fost întrebat ce părere ar avea despre distrugerea omenirii de către inteligența artificială (A.I.), așa-zisul „scenariu Terminator”.
Hinton, un inginer în știința calculatoarelor și psihologul cognitiv-comportamental supranumit „Nașul A.I.” datorită muncii sale de pionierat la Google asupra rețelelor neuronale artificiale, a făcut afirmația șocantă în timpul unei prelegeri online, răspunzând la următoarea întrebare:
- „Dacă A.I. superinteligentă distruge omenirea, dar creează ceva obiectiv mai bun în ceea ce privește conștiența, sunteți personal pentru sau împotriva acestui deznodământ? Dacă sunteți împotriva sa, ce metode ați sugera pentru a menține existența dominației conștienței umane în fața A.I. superinteligentă?”.
„Sunt de fapt pentru asta, dar cred că ar fi mai înțelept pentru mine să spun că sunt împotrivă”, a răspuns el.
„Spuneți mai multe”, îl îndeamnă moderatoarea, vizibil surprinsă.
Comentariile șocante făcute de Hinton au trecut neobservate timp de jumătate de an
„Păi oamenilor nu le place să fie înlocuiți”, a glumit stingher Hinton.
„Sunteți pentru asta în ce fel? Sau de ce?”, revine moderatoarea.
„Cred că dacă produce ceva… păi, există multe lucruri bune despre oameni, există multe lucruri nu atât de bune despre oameni. Nu este clar că noi suntem cea mai bună formă de inteligență care există”, a răspuns cercetătorul acum în vârstă de 76 de ani.
„Evident, din perspectiva unei persoane, atunci totul se raportează la oameni. Dar s-ar putea să ajungem cândva în punctul în care vedem cuvinte ca ‘umanist’ drept termeni rasiști”, a adăugat Hinton.
El a făcut afirmațiile într-o prelegere online ținută în luna decembrie a anului trecut pentru MIT STS, Programul pentru Știință, Tehnologie și Societate de la Massachusetts Institute of Technology.
În condițiile în care canalul de YouTube al programului, locul în care prelegerea a fost transmisă live sau publicată ulterior are doar câteva sute de abonați, afirmațiile sale au trecut complet neobservate până în luna iunie a acestui an, când persoana care spune că a trimis întrebarea în cauză pentru a-i fi pusă lui Hinton a deschis o dezbatere asupra subiectului pe Reddit.
HotNews.ro a scris despre subiect la momentul respectiv.
„Pentru a fi corecți, acesta a fost un răspuns spontan la o întrebare a publicului, dar a fost o afirmație destul de radicală cea cu care a răspuns – și el și-a subliniat poziția când i s-a cerut să elaboreze”, a notat utilizatorul Reddit care a deschis subiectul.
Comentariile lui Hinton au părut cu atât mai de neînțeles în condițiile în care el și-a dat demisia de la Google anul trecut, avertizând cu privire la pericolele A.I.
„Nașul A.I.”, premiat cu Nobelul pentru Fizică din 2024 pentru munca sa în domeniul rețelelor neuronale artificiale
Academia Regală Suedeză de Științe a anunțat marți că a decis să acorde Premiul Nobel pentru Fizică din 2024 lui John J. Hopfield și Geoffrey E. Hinton „pentru descoperiri și invenții fundamentale care permit învățarea automată (n.r. „deep learning” cu rețele neuronale artificiale”.
„Realizările laureaților din acest an în fizică stau pe fundația științei fizice. Ei au arătat un mod complet nou prin care putem folosi computerele pentru a ne ajuta și ghida în abordarea multor provocări cu care se confruntă societatea noastră”, notează Academia Regală Suedeză de Științe într-un comunicat.
„Datorită muncii lor, omenirea are acum un nou instrument în trusa sa de unelte, pe care îl putem folosi în scopuri pentru bine. Învățarea automată bazată pe rețele neuronale artificiale revoluționează în prezent știința, ingineria și viața de zi cu zi”, subliniază acesta.
„Domeniul este deja pe cale să permită realizarea unor descoperiri către construirea unei societăți sustenabile, cum ar fi identificarea de noi materiale funcționale. Modul în care învățarea profundă prin rețele neuronale artificiale va fi folosită în viitor depinde de cum alegem noi, oamenii, să utilizăm aceste instrumente incredibil de puternice, deja prezente în multe aspecte ale vieților noastre”, mai transmite Academia de Științe de la Stockholm.
John J. Hopfield, născut în 1933 în Chicago și-a obținut doctoratul în 1958 de la Universitatea Cornell, Ithaca. Este profesor la Universitatea Princeton.
Geoffrey E. Hinton, născut în 1947 în Londra, și-a obținut doctoratul în 1978 de la Universitatea din Edinburgh. Este profesor la Universitatea din Toronto.
În 2018 Hinton a câștigat prestigiosul Premiu Turing, considerat „Premiul Nobel pentru informatică”, pentru munca sa la tehnologia de învățare automată („deep learning”). El a fost premiat atunci alături de cercetătorilor franco-american Yann LeCun și cel canadian Yoshua Bengio. Cei 3 sunt adesea numiți „Nașii A.I.” sau „Nașii deep learning”.
Anul trecut Premiul Nobel pentru Fizică a fost acordat cercetătorilor Pierre Agostini, Ferenc Krausz și Anne L’Huillier „pentru metode experimentale care generează impulsuri de lumină de atosecunde pentru studiul dinamicii electronilor în materie”.