Sari direct la conținut

Premiul Nobel pentru Chimie a fost câștigat în 2024 de David Baker, Demis Hassabis și John Jumper pentru cercetările asupra „blocurilor de construcție ale vieții”, proteinele

HotNews.ro
Premiul Nobel, Foto: Shutterstock
Premiul Nobel, Foto: Shutterstock

Premiul Nobel pentru Chimie a fost acordat în 2024 cercetătorilor David Baker, Demis Hassabis și John Jumper pentru cercetările asupra proteinelor.

Academia Regală Suedeză de Științe a decis să acorde Premiul Nobel pentru Chimie din 2024, jumătate lui David Baker „pentru proiectarea computațională a proteinelor” și cealaltă jumătate în comun lui Demis Hassabis și John M. Jumper „pentru prezicerea structurii proteinelor.”

Laureatul din acest an al Premiului Nobel pentru Chimie, David Baker, a creat prima proteină care era complet diferită de toate proteinele cunoscute existente.

„Proteina, numită Top7, a fost o surpriză neașteptată pentru cercetătorii care lucrau la proiectarea proteinelor. Cei care creaseră anterior proteine noi reușiseră doar să imite structuri existente. Structura unică a proteinei Top7 nu exista în natură. De asemenea, cu cele 93 de aminoacizi, proteina era mai mare decât orice fusese produs anterior folosind proiectarea de novo”, notează Academia Regală Suedeză de Științe.

Inteligența artificială, crucială și în munca premiată cu Nobelul pentru Chimie în 2024

Laureații Premiului Nobel pentru Chimie din 2024, Demis Hassabis și John Jumper, au utilizat cu succes inteligența artificială pentru a prezice structura aproape tuturor proteinelor cunoscute.

„În 2020, Hassabis și Jumper au prezentat un model de inteligență artificială numit AlphaFold2. Cu ajutorul acestuia, au reușit să prezică practic structura a celor 200 de milioane de proteine identificate de cercetători”, explică academia suedeză.

De la această descoperire, AlphaFold2 a fost folosit de peste două milioane de persoane din 190 de țări. Printre numeroasele aplicații științifice, cercetătorii pot acum să înțeleagă mai bine rezistența la antibiotice și să creeze imagini ale enzimelor care pot descompune plasticul”, notează Academia de Științe de la Stockholm.

Proteinele, „blocurile de construcție ale vieții”

Proteinele pot fi descrise ca instrumente chimice strălucite. Ele sunt în general formate din 20 de aminoacizi care pot fi combinați în moduri infinite. Folosind informațiile stocate în ADN ca plan, aminoacizii sunt legați între ei în celulele noastre pentru a forma șiruri lungi, explică Academia Regală Suedeză.

Apoi se întâmplă magia proteinelor: șirul de aminoacizi se răsucește și se pliază într-o structură tridimensională distinctă – uneori unică. Această structură este cea care conferă proteinelor funcția lor.

Este greu să supraestimăm potențialul cuprins în blocurile de construcție chimice ale vieții, acești 20 de aminoacizi. Premiul Nobel pentru Chimie din 2024 este despre înțelegerea și stăpânirea lor la un nivel cu totul nou.

Anul trecut Premiul Nobel pentru Chimie a fost decernat cercetătorilor Moungi G. Bawendi, Louis E. Brus şi Alexei I. Ekimov „pentru descoperirea și sinteza punctelor cuantice”.

Urmează anunțarea laureatului Premiului Nobel pentru Literatură din 2024

Premiul Nobel pentru Chimie din 2024 a fost anunțat miercuri, după ce marți cel pentru Fizică a fost acordat cercetătorilor John Hopfield și Geoffrey Hinton „pentru descoperiri și invenții fundamentale care permit învățarea automată cu rețele neuronale artificiale”.

Luni au fost anunțați câștigătorii Premiului Nobel pentru Fiziologie sau medicină, acordat anul acesta cercetătorilor  Victor Ambros și Gary Ruvkun pentru descoperirea microARN-ului.

Urmează ca joi să fie anunțat Premiul Nobel pentru Literatură, în timp ce laureatul sau laureații Premiului Nobel pentru Pace din 2024 vor fi anunțați vineri.

Premiul Nobel pentru Științe economice în memoria lui Alfred Nobel va fi anunțat luni, 14 octombrie.

Laureații Premiilor Nobel vor fi anunțați de HotNews.ro la scurt timp după ce ei sunt dezvăluiți de Comitetul Nobel.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro