Sari direct la conținut

Raport anual al Curții de Conturi Europene: Zece miliarde de euro folosiți incorect, există și suspiciuni de fraudă

HotNews.ro
Raport anual al Curții de Conturi Europene: Zece miliarde de euro folosiți incorect, există și suspiciuni de fraudă
Comisia Europeană

Uniunea Europeană cheltuiește din ce în ce mai mulți bani ilegal. Numai anul trecut, aproximativ zece miliarde de euro din bugetul UE au fost utilizați incorect, reclamă Curtea de Conturi Europeană, în noul său raport anual, pentru 2023.

Tendința este „îngrijorătoare”, au spus auditorii la prezentarea raportului. La cheltuielile din bugetul UE, în valoare totală de 191,2 miliarde de euro anul trecut, rata de eroare aleatorie a crescut la 5,6% – în anul anterior a fost de 4,2%, iar în 2021 a fost de 3%. Auditorii consideră că depășirea ratei de eroare, stabilită la două procente, este problematică.

Nereguli și datorii uriașe

Există, de asemenea, nereguli parțiale referitoare la cele 48 de miliarde de euro care au fost cheltuite ca parte a așa-numitei Facilități de Recuperare și Reziliență (ARF) – cel mai important pilon al fondului de reconstrucție post-pandemie Covid-19. Auditorii au constatat plăți pentru care nu au fost îndeplinite toate condițiile, precum și deficiențe în sistemele de control ale țărilor UE.

Totodată, Curtea de Conturi a avertizat și despre creșterea riscurilor financiare pentru bugetul UE, din cauza nivelurilor record ale datoriilor. Acestea au crescut substanțial, din cauza inflației ridicate și a războiului de agresiune rusesc împotriva Ucrainei.

Ajutorul financiar pentru Ucraina s-a dublat în 2023 și se ridică acum la 33,7 miliarde de euro. Riscul de neplată, care pune o presiune asupra bugetului UE, va fi transferat către viitor.

Potrivit raportului, nivelul datoriei UE s-a dublat din 2021, la 458,5 miliarde de euro, iar UE este acum unul dintre cei mai mari emitenți de titluri de datorie din Europa. Momentan nu e clar, dacă propunerea de finanțare a Comisiei va genera venituri suficiente pentru a rambursa datoria. În caz contrar, povara intervenției se va răsfrânge asupra statelor UE.

Avertisment cu privire la pierderea încrederii

Auditorul general și președintele Curții de Conturi, Tony Murphy, a spus că raportul anual evidențiază „provocări-cheie” pentru bugetul UE. „Avem nevoie de mecanisme solide de supraveghere și responsabilitate atât la nivelul statelor membre, cât și la nivelul UE, pentru a ne asigura că nu ne pierdem încrederea publicului și pentru a proteja viitoarele bugete ale UE”, a spus el joi, potrivit Watson.ch

Creșterea ratei de eroare a cheltuielilor UE este cauzată în primul rând de utilizarea neregulată a așa-numitelor fonduri de coeziune pentru finanțarea regională și structurală – aici aproape fiecare euro din zece este investit incorect, ceea ce înseamnă o creștere a ratei de eroare cu aproape jumătate, într-un an.

Raportul de audit citează presiunea temporală asupra autorităților naționale – atunci când este vorba de cheltuirea banilor din fonduri concurente – ca posibil motiv al dificultăților, în procesarea corectă a finanțării proiectelor de coeziune.

Fraudă, ineficiență sau risipă?

Potrivit Curții de Conturi, rata de eroare estimată nu e o măsură a fraudei, a ineficienței sau a risipei. Ea este o estimare a sumelor care nu au fost utilizate în conformitate cu normele UE și ale statelor membre.

Cu toate acestea, în timpul verificărilor la fața locului, auditorii au dat peste 20 de cazuri în care au suspectat fraudă.

Aceste cazuri au fost raportate autorităților UE relevante, pentru investigații suplimentare.

Cum analizează cheltuielile auditorii Curții de Conturi Europene

În fiecare an, auditorii Curții de Conturi Europene examinează veniturile și cheltuielile UE. Aceștia analizează dacă situațiile financiare anuale sunt fiabile și dacă veniturile și cheltuielile sunt conforme cu reglementările legale.

Rata estimată de devianță este de 2%. Dacă acest prag e depășit, cheltuielile nereglementare sunt considerate „esențiale”.

Rata de eroare estimată nu este o măsură a fraudei, ineficienței sau risipei, ci o evaluare a sumelor neutilizate în conformitate cu normele UE și naționale. În timpul muncii lor, auditorii au dat însă și peste 20 de cazuri în care au suspectat fraudă.

Ei au raportat aceste cazuri autorităților UE responsabile. O opinie de audit „eșuată” înseamnă că auditorii au găsit probleme pe scară largă. O opinie „calificată” înseamnă că, deși au fost identificate probleme, acestea nu sunt de vaste proporții.

Sursă foto: ID 94937864 © Rosshelen | Dreamstime.com

INTERVIURILE HotNews.ro