Zelenski și-a prezentat „planul victoriei” aliaților UE și NATO, dar a avut succesul scontat? Care sunt primele semnale
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a prezentat joi „planul victoriei” Uniunii Europene și NATO, însă acest a fost primit cu reticență, relatează Reuters. Deși liderul ucrainean a primit promisiuni că ajutorul militar va continua, o invitație imediată pentru aderarea la NATO nu a venit.
Planul în cinci puncte a fost deja prezentat în parlamentul ucrainean, despre care Zelenski spune că are trei anexe secrete, dar și unor lideri cheie precum președintele american Joe Biden.
Acum, Zelenski l-a prezentat liderilor Uniunii Europene în timpul unui summit la Bruxelles și la o întâlnire a miniștrilor Apărării NATO.
Deși și-au exprimat un sprijin puternic pentru Kiev, niciunul nu a oferit planului un sprijin total.
Zelenski avertizează că ar fi o „mare greșeală” dacă planul nu va fi sprijinit
Zelenski a spus că susținătorii Ucrainei ar face o „mare greșeală” dacă nu susțin planul, subliniind că acest scenariu ar da mai multă putere Rusiei.
De asemenea, Zelenski a cerut din nou mai multe arme și permisiunea de a folosi rachete occidentale cu rază lungă de acțiune pentru a lovi adânc în interiorul Rusiei.
Aflat în vizită la Bruxelles într-un moment critic al luptei Ucrainei împotriva invaziei Moscovei, a declarat la summitul liderilor UE, că planul va da o lovitură „decisivă” președintelui rus Vladimir Putin.
„Putin trebuie să ne respecte puterea, nu ca lumea liberă să tremure de amenințările sale”, a spus Zelenski.
Mesajul transmis de șeful NATO
La sediul NATO, secretarul general Mark Rutte l-a asigurat pe Zelenski că Ucraina se va alătura alianței militare occidentale – reiterând un angajament de lungă durată – dar nu a asprijinit apelul pentru o invitație imediată.
„Ucraina va fi în NATO. Până când se va întâmpla asta, ne vom asigura că Ucraina are tot ce îi trebuie pentru a învinge”, a spus el, stând lângă Zelenski la o conferinţă de presă.
Când Zelenski a declarat că Ucraina nu va pierde dacă partenerii săi își mențin unitatea, Rutte l-a întrerupt pentru a declara: „Și nu vom pierde acea unitate. Puteți conta pe asta”.
„Și mesajul meu astăzi pentru Vladimir Putin este că, dacă el crede că o vom face, nu o vom face”, a adăugat el.
Zelenski își prezintă planul aliaților Ucrainei pe măsură ce forțele Moscovei avansează în est, iar odată cu sosirea iernii se preconizează multe pene de curent, în timp ce alegerile prezidențiale din SUA aruncă și mai multă incertitudine cu privire la viitorul sprijinului occidental.
De altfel, secretarul general al NATO, Mark Rutte, a spus de miercuri că planul reprezintă „un semnal puternic” din partea lui Zelenski, dar „asta nu înseamnă că pot spune că susțin planul în totalitate”.
Un mesaj pentru Putin
Putin a citat posibila aderare a Ucrainei la NATO drept un motiv pentru invazia sa din 2022.
Zelenski a susținut că invitarea oficială a Ucrainei să se alăture NATO ar fi un mesaj clar pentru Rusia că Putin nu poate câștiga.
Dar NATO a spus că Ucraina nu se poate alătura alianței pe timp de război, deoarece acest lucru ar trage alianța direct în conflict cu Rusia. Câțiva membri cheie, cum ar fi Statele Unite și Germania, au fost deosebit de precauți cu privire la emiterea unei invitații de aderare.
Întrebat despre planul lui Zelenski, cancelarul german Olaf Scholz a spus la sosirea lui la summitul UE: „Cunoașteți poziția Germaniei cu privire la problemele implicate. Acest lucru nu se va schimba”.
Rusia a denunţat planul lui Zelenski, spunând că încearcă să împingă NATO într-un conflict direct cu Moscova.
Zelenski a susținut că NATO ar putea invita acum în mod oficial Ucraina să se alăture NATO, chiar dacă aderarea va avea loc mai târziu.
Multe vor depinde acum de faptul dacă puterea predominantă a NATO, Washingtonul, este deschisă să-și schimbe poziția. Nu a dat semne că este gata să facă acest lucru.
Secretarul britanic al Apărării, John Healey, a descris planul drept bază pentru discuții și a spus că Londra dorește ca acesta să aibă succes.
„Este baza pentru a obține tipul de sprijin de care Ucraina are nevoie acum, în săptămânile rămase ale acestui an, precum și în perioada următoare”, a spus el reporterilor la sediul NATO.
Unii dintre cei mai apropiați aliați ai Kievului în statele baltice și-au exprimat sprijinul pentru inițiativa lui Zelenski. Ministrul lituanian al apărării, Laurynas Kasciunas, a susținut apelul specific pentru aderarea imediată la NATO.
„Invitația este o primă etapă, dar este o adevărată ireversibilitate, un punct fără întoarcere”, a spus Kasciunas.
Planul lui Zelenski cere, de asemenea, un „pachet cuprinzător de descurajare strategică non-nucleară” în Ucraina pentru a proteja împotriva amenințărilor din partea Rusiei, pe care nu le-a detaliat.
În plus, oferă Occidentului un rol în dezvoltarea resurselor minerale naturale ale Ucrainei și propune ca trupele ucrainene să înlocuiască unele forțe americane în Europa.