Șeful Roche spune că în Europa sunt mai multe cazuri de mpox decât se crede
CEO-ul gigantului farmaceutic Roche spune că a fost informat că în Europa există mai multe cazuri de mpox decât se crede în public și că grupul elvețian pe care îl conduce ar putea oferi rapid mai multe kituri de testare, dacă este nevoie, relatează Reuters.
„Se pare că deja există mai multe cazuri de mpox în Europa, poate că nu au ajuns încă toate în mass-media”, a declarat Thomas Schinecker, citat de Reuters. CEO-ul Roche, una dintre cele mai mari companii europene, a făcut comentariul miercuri, în timpul unei videoconferințe cu investitorii.
Schinecker a amintit în acest sens de depistarea marți a primului caz de infectare cu noua tulpină a mpox în Germania.
Institutul Robert Koch pentru sănătate publică din Germania a subliniat marți că riscul de răspândire a virusului rămâne scăzut pentru populație.
CEO-ul Roche a declarat în schimb că cererea pentru kiturile de testare produse de companie „nu este încă atât de mare, dar am putea gestiona o cerere de 10 ori mai mare”.
Schinecker a spus de asemenea că în eventualitatea unei situații de pandemie, cu o răspândire mult mai rapidă a virusului, Roche ar avea nevoie între 6 și 9 luni pentru a suplimenta și mai mult producția.
Primul caz de mpox a fost depistat în Europa la jumătatea lunii august
Suedia a confirmat pe 15 august primul caz de infecție virală cu noua tulpină a mpox, boală cunoscută anterior drept variola maimuţei, cazul respectiv fiind de asemenea primul depistat în afara Africii.
Însă Olivia Wigzell, directorul general al Agenției suedeze de Sănătate Publică, a precizat că persoana la care a fost depistat virusul s-a infectat în timpul unei deplasări într-o zonă din Africa unde se înregistra un focar major de boală provocat de noua tulpină a mpox.
Anunțul autorităților suedeze a venit la doar o zi după ce Organizația Mondială a Sănătății a declarat epidemia africană de mpox o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional, cel mai ridicat nivel de alertă, pentru a doua oară în tot atâția ani.
OMS a declarat mpox o urgență sanitară de interes internaţional pentru prima oară în iulie 2022. Organizația a pus capăt stării de alertă în mai 2023.
Ce este mpox
Virusul care provoacă mpox a fost descoperit pentru prima dată la oameni în 1970 pe teritoriul actualei Republici Democrate Congo, odată cu răspândirea subtulpinii de clasă 1, limitată de atunci în principal la ţări din vestul şi din centrul Africii, unde bolnavii se contaminau în general de la animalele infectate, spre exemplu după ce mâncau carnea unor animale sălbatice.
Dar în mai 2022, contaminări cu acest virus s-au produs în lumea întreagă, afectând în principal bărbaţi homosexuali şi bisexuali. Responsabilă pentru aceste îmbolnăviri a fost subtulpina de clasă II.
Mpox este o boală virală care se răspândeşte de la animale la om, însă se poate transmite şi prin contact fizic direct cu o persoană infectată cu acest virus. Ea declanşează simptome similare gripei şi apariţia unor leziuni cutanate purulente. Majoritatea cazurilor sunt uşoare, dar în anumite condiţii această boală poate ucide.
Biroul OMS pentru Europa subliniază că mpox nu este un nou COVID
OMS Europa a subliniat pe 20 august că mpox nu este „noul COVID”, dar că țările trebuie să fie precaute și să aloce resursele necesare pentru a combate răspândirea virusului.
„Așadar, vom alege să implementăm sistemele pentru controlarea și eliminarea mpox la nivel global? Sau vom intra într-un alt ciclu de panică și neglijență?”, a întrebat retoric Hans Kluge, directorul OMS Europa, într-o conferință de presă susținută la momentul respectiv.
„Cum răspundem acum și în anii care vor urma va fi un test critic pentru Europa și restul lumii”, a subliniat Kluge.
Biroul OMS pentru Europa nu este responsabil doar de țările europene, ci și de cele din Caucaz și unele din Asia Centrală, precum Tadjikistan sau Uzbekistan.