China afirmă că a descoperit pe fundul mării „faruri subacvatice” folosite pentru spionaj
China a acuzat puteri străine că au plasat pe fundul mării dispozitive de spionaj care acționează ca „faruri subacvatice”, cu scopul de a urmări mișcările navelor sale, relatează The Register.
Acuzațiile au fost formulate de Ministerul Securității de Stat de la Beijing într-un mesaj publicat pe contul său de WeChat, acesta pretinzând totodată că autoritățile au recuperat de pe fundul mării o serie de dispozitive despre care afirmă că au fost folosite pentru spionaj.
Ministerul pretinde că unele dintre acestea au fost folosite ca „sentinele secrete” care au operat pentru perioade îndelungate de timp cu scopul de a „colecta clandestin informații maritime și hidrologice și date privind activitățile diverselor nave din jurul lor și pentru a pregăti mediul câmpului de luptă”.
Securitatea de Stat a Chinei afirmă de asemenea că a găsit inclusiv dispozitive plutitoare folosite în aceste scopuri și că „agenți secreți” le folosesc pentru „detectarea și înțelegerea în timp real a situației din zona maritimă”.
„Unele dintre ele acționează ca ‘faruri’ subacvatice pentru a arăta direcția submarinelor țărilor care au intrat în apele teritoriale ale Chinei, într-o tentativă nesăbuită de a ascunde unde se află, amenințând astfel grav securitatea națională a Chinei”, a mai transmis ministerul.
The Register amintește că Beijingul a formulat acuzații asemănătoare și în trecut. De exemplu, în luna mai a acestui an China a pretins că a descoperit în apele sale „diferite tipuri de dispozitive pentru spionaj maritim”.
China pretinde că dispozitivele de spionaj marin funcționează automat sau de la distanță
La momentul respectiv autoritățile chineze au publicat o fotografie cu un astfel de dispozitiv despre care afirmă că a fost recuperat de un pescar în plasele sale:
Ministerul Securității a spus că dispozitivul a fost „proiectat și produs special” și că fie funcționează automat, fie este controlat de la distanță.
„Aceste dispozitive au o varietate de funcții, nu doar de a detecta, înregistra și colecta dinamic date sensibile, dar și de a stoca, analiza, transmite”, a mai transmis în mai ministerul de la Beijing. „Majoritatea dispozitivelor au o funcție de auto-distrugere, care poate fi activată automat după încheierea misiunii, potrivit unui program presetat”, a adăugat acesta.
China pretinde suveranitatea asupra întregii Mări a Chinei de Sud, un subiect de tensiuni diplomatice cu țările din zonă ca Malaysia, Filipine și Vietnam.
De asemenea, China și-a dezvoltat puternic forțele navale în ultimii ani, continuând un program de înarmare care provoacă îngrijorări în cancelariile occidentale.