Sari direct la conținut

Moscova a confirmat Occidentului desfășurarea trupelor nord-coreene, susține Zelenski / Furios pe reacția „nulă”, el arată cu degetul spre episodul din 2014

HotNews.ro
Moscova a confirmat Occidentului desfășurarea trupelor nord-coreene, susține Zelenski / Furios pe reacția „nulă”, el arată cu degetul spre episodul din 2014
Serviciile secrete militare ucrainene susțin că trupele nord-coreene sunt aduse în zona de război din regiunea Kursk din Rusia, cu camioane civile. Forțele speciale ale Phenianului sunt văzute, în această imagine, în estul Rusiei, înainte de a fi mutate în zona de conflict. 18 octombrie 2024. Sursa foto: not supplied / WillWest News / Profimedia

Rusia a confirmat Occidentului că Phenianul participă activ la războiul împotriva Ucrainei, a afirmat președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un interviu acordat canalului de televiziune sud-coreean KBS și publicat joi, potrivit The Kyiv Independent.

Liderul ucrainean a mai susținut că mesajele de confirmare a implicării trupelor nord-coreene au fost transmise prin intermediul serviciilor de informații ale Rusiei.

„Federația Rusă, la nivel de intelligence (serviciile secrete, n.r.) a confirmat că Coreea de Nord este implicată (în război). (…) Rusia a discutat despre acest lucru cu Occidentul”, a spus Zelenski.

Coreea de Nord a trimis trupe în Rusia pentru a participa la războiul împotriva Ucrainei și le-a desfășurat în regiunea Kursk, au confirmat luni, 28 octombrie, secretarul general al NATO, Mark Rutte, și Pentagonul.

„Două state sunt oficial în război împotriva Ucrainei. Armata este oficial implicată. Nu este vorba doar de transferul de obuze de artilerie, de asistență cu numărul corespunzător de rachete sau de implicarea personalului tehnic care lucrează în fabrici”, a adăugat Zelenski.

Aproximativ 3.000 de soldați nord-coreeni se află deja în regiunea Kursk din Rusia, conform serviciilor ucrainene de spionaj. Între timp, Kievul se așteaptă ca numărul acestora să crească la 12.000, a mai declarat Zelenski.

Liderul ucrainean a spus că o parte din militarii nord-coreeni se află și în teritoriile ucrainene ocupate de forțele ruse, dar nu a precizat regiunea.

Până în prezent nu au existat ciocniri între militarii nord-coreeni și cei ucraineni, dar aceasta este „o chestiune de zile, nu de luni”, potrivit lui Zelenski.

„Rusia vrea cu adevărat ca noi să părăsim regiunea Kursk”, a continuat Zelenski.

Moscova „a concentrat aproximativ 45.000 de soldați în regiunea Kursk și va crește (numărul lor). Ei (rușii, n.r.) aduc trupe nord-coreene acolo (în Kursk, n.r.). Nu au suficiente” forțe în această regiune rusă de graniță, a mai susținut președintele ucrainean.

Potrivit Financial Times, oficialii ucraineni din serviciile de informații sunt sceptici în ceea ce privește eficiența trupelor nord-coreene în luptă și menționează problemele de comunicare cu omologii lor ruși drept principalul obstacol pe care Moscova și Phenianul vor trebui să îl depășească.

O delegație sud-coreeană se va deplasa în Ucraina în a doua parte a acestei săptămâni pentru a face schimb de informații cu privire la trupele nord-coreene din Rusia și pentru a discuta despre cooperarea cu Kievul.

Consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a îndemnat China să își folosească relația cu Phenianul și să exercite presiuni asupra Coreei de Nord pentru a-și retrage trupele de pe linia frontului din Ucraina, a relatat CNN marți, citând un oficial american.

Implicarea trupelor nord-coreene în război are loc într-un moment în care campania lungă și dură a Rusiei în regiunea estică ucraineană Donețk s-a intensificat în ultimele săptămâni. Analiștii spun că forțele Moscovei avansează într-un ritm nemaiîntâlnit din primele luni ale războiului.

Zelenski critică reacţia „zero” a Occidentului

În același interviu acordat canalului sud-coreean KBS şi dat publicităţii de cabinetul de presă al președintelui, Zelenski a criticat în termeni duri reacţia Occidentului în faţa desfăşurării de trupe nord-coreene în Rusia pentru a fi trimise să lupte în Ucraina.

„Cred că reacţia (statelor occidentale. n.r.) la acest subiect este nulă; ea a fost zero”, a declarat Zelenski, citat de AFP și Agerpres.

Kievul şi partenerii săi occidentali acuză Phenianul că a trimis deja aproximativ 10.000 de soldaţi în Rusia pentru a se angaja în lupte contra Ucrainei, denunţând o „escaladare” şi o „internaţionalizare” a conflictului.

Zelenski a mai estimat, în interviu, că preşedintele rus Vladimir Putin „testează reacţia Occidentului, reacţia NATO şi reacţia Coreei de Sud”, angajând acest prim grup de soldaţi nord-coreeni pe frontul din Ucraina.

Iar dacă reacţia occidentală rămâne inexistentă, „atunci numărul de trupe nord-coreene de la frontierele noastre va creşte”, a atenţionat Zelenski.

El a comparat răspunsul occidental la sosirea acestor militari cu cel care a urmat „ocupării Crimeei”, peninsula ucraineană anexată de Moscova în 2014, după care nu au existat „măsuri puternice” ale Occidentului, potrivit preşedintelui ucrainean.

Totodată, Zelenski a subliniat „tăcerea Chinei” în faţa acordurilor încheiate între Moscova şi Phenian.

„Nu spun că China este în tabăra noastră, în schimb ea este unul dintre garanţii securităţii” în Asia, or „Coreea de Nord este pe cale să atragă toată regiunea în război” în Ucraina, a subliniat liderul de la Kiev.

Potrivit NATO, Moscova, în lipsă de soldaţi, face apel la militari nord-coreeni pentru a-şi putea continua avansarea în estul Ucrainei, unde Kievul este în dificultate din lipsă de resurse.

Săptămâna trecută, Coreea de Nord a transmis că orice desfăşurare de soldaţi ai săi în Rusia ar fi „conformă” dreptului internaţional, fără a confirma sau infirma prezenţa lor.

Duma de Stat rusă (camera inferioară a parlamentului federal) a votat în unanimitate săptămâna trecută ratificarea „tratatului de parteneriat strategic global” cu Coreea Nord. Consiliul Federaţiei (camera superioară a legislativului rus) ar urma să ratifice documentul pe 6 noiembrie, după care acesta va fi promulgat de preşedintele Vladimir Putin, conform procedurii obişnuite.

Acest tratat a fost semnat la 19 iunie în timpul unei rare vizite a preşedintelui rus la Phenian, într-o ilustrare a apropierii accelerate dintre cele două ţări.

Tratatul prevede, în special, la articolul 4, „ajutor militar imediat” în caz de agresiune armată din partea unor ţări terţe.

Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro