LIVE Război în Ucraina, ziua 981: Harkovul, lovit de o bombă aeriană ghidată lansată de ruși / Zelenski, furios după o scurgere de informații
Harkov, cel mai mare oraș ucrainean din nord-estul țării, a fost bombardat de ruși miercuri seară. Un copil a murit și alte 29 de persoane au fost rănite.
Evenimentele de joi, ziua 981 a războiului din Ucraina, LIVE:
Ziarul de Gardă din Republica Moldova publică astăzi partea a doua a investigației „În slujba Moscovei” în care demonstrează că rețeaua lui Șor, care în primul tur a primit indicații de la Moscova să boicoteze referendumul pentru integrarea europeană, a primit misiune să mobilizeze oameni pentru candidatul Stoianoglo în turul al doilea.
Guvernul Ucrainei susține că știe numele a trei generali nord-coreeni despre care afirmă că însoțesc miile de soldați ai Armatei Populare Coreene desfășurați în Rusia pentru a ajuta Moscova în războiul din Ucraina, informează Reuters.
Bilanțul atacului rusesc din Harkov, în creștere. Două persoane au murit și 34 de persoane au fost rănite, potrivit datelor furnizate de oficialii ucraineni, citați de Ukrinform și Ukrainska Pravda.
Un tribunal finlandez a dispus confiscarea unor active deţinute de Rusia în Finlanda, la cererea companiei ucrainene de stat Naftogaz, iar autorităţile finlandeze au confirmat miercuri că vor executa această dispoziţie, provocând proteste din partea Moscovei, care a anunţat convocarea ambasadorului Finlandei la MAE rus, relatează Reuters și Agerpes.
Decizia survine după ce Naftogaz a deschis împotriva Rusiei un proces la un tribunal de la Haga în 2016 pentru a-i cere despăgubiri în urma exproprierii de către Moscova a proprietăţilor sale din Crimeea după ce Rusia a anexat această peninsulă ucraineană în 2014.
Tribunalul a dat verdictul în aprilie 2023, când a cerut Rusiei să achite către Naftogaz 4,22 miliarde de dolari, plus dobânzi şi costuri judiciare, sentinţă nerecunoscută de Moscova, care prin urmare nu a plătit nimic.
În baza deciziei instanţei olandeze, la cererea Naftogaz tribunalul finlandez a hotărât confiscarea activelor deţinute de Rusia în Finlanda în vederea compensării companiei ucrainene. Autorităţile finlandeze nu au precizat deocamdată care sunt aceste active sau valoarea lor, dar potrivit Naftogaz este vorba despre active „imobiliare şi alte active evaluate la zeci de milioane de dolari”.
Ambasada rusă în Finlanda a anunţat că a primit o listă cu circa 40 de proprietăţi vizate de confiscare, dintre care jumătate ar fi proprietăţi diplomatice. Acestea din urmă, „întrucât sunt folosite în scopuri oficiale şi de reprezentare ale ambasadei, sunt protejate de Convenţia de la Viena privind relaţiile diplomatice şi de legislaţia finlandeză”, a apreciat ambasada rusă într-un comunicat.
Kremlinul a declarat marţi că va contesta confiscarea în instanţă şi va apăra interesele sale privind proprietatea, iar miercuri Ministerul rus de Externe l-a convocat pe ambasadorul finlandez pentru a-i remite un protest, solicitând totodată autorităţilor de la Helsinki să nu recurgă la măsura preconizată de confiscare.
Un bombardament rusesc asupra unei clădiri din Harkov, mare oraş la frontiera din nord-estul Ucrainei care este vizat în mod regulat, a provocat moartea unui copil şi a rănit cel puţin 29 de persoane miercuri seara, au declarat autorităţile locale, potrivit AFP și News.ro.
O bombă aeriană ghidată, o armă puternică utilizată pe scară largă de Rusia, a lovit o clădire din oraş, potrivit preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.
Copilul ucis era un băiat de 11 ani, care a murit în urma unor „răni grave la cap şi fracturi”, a declarat guvernatorul Oleg Sinegubov.
„Distrugerile provocate de bomba aeriană ghidată a inamicului sunt destul de extinse, ameninţând cu prăbuşire şi punând în pericol activitatea salvatorilor în general”, a adăugat el.
Primarul oraşului Harkov, Igor Terekhov, a declarat că atacul aerian a distrus mai multe etaje.
Videoclipurile care circulă pe internet arată o gaură imensă în faţada unei clădiri înalte.
Alte imagini, publicate de poliţia naţională, arată un morman de resturi, inclusiv bucăţi de perete, metal, haine şi mobilier, la locul atacului.
Harkov este foarte des ţinta tirurilor ruseşti. Acesta se află la mai puţin de 30 de kilometri de frontiera cu Rusia.
Miercuri seara, Zelenski a făcut apel la partenerii săi occidentali să ia măsuri ca răspuns la această lovitură.
Frustrarea aliaţilor NATO faţă de Ungaria atinge punctul de fierbere, în timp ce ţara continuă să flirteze cu Rusia. Divizarea s-a accentuat miercuri, când oficialii maghiari au refuzat invitaţia de a participa la o reuniune la Budapesta a tuturor ambasadorilor şi consilierilor militari din ţările NATO aflaţi la post în Ungaria. Scopul era de a discuta despre politica Budapestei de încurajare a legăturilor cu Rusia şi China, scrie POLITICO.
Sinteza celor mai recente evenimente:
- Ruşii au lansat miercuri seară 10 rachete asupra regiunii Odesa.
- SUA impun noi sancţiuni împotriva „maşinăriei de război” ruse.
- „Asta nu este amuzant”: Zelenski a dezvăluit că Ucraina a primit doar 10% din ajutorul militar american votat de Congres.
- Comisia Europeană vrea negocieri cât mai rapide pentru aderarea la UE a Ucrainei. Borrell salută promovarea unor „reforme-cheie”.
- Aproximativ 3.000 de soldați nord-coreeni sunt staționați la 50 de km de granița cu Ucraina în regiunea Kursk, relatează Financial Times, citând înalți oficiali ai serviciilor secrete ucrainene.
- Volodimir Zelenski a dat de înţeles, într-un mesaj video, că a cerut Statelor Unite în „planul de victorie” în războiul cu Rusia să furnizeze Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune Tomahawk, după o informaţie în acest sens scursă în presă.
- O regiune din Rusia vrea să limiteze, prin lege, vânzarea băuturilor alcoolice în intervalul a două ore pe zi: „Urgență în domeniul sănătății publice”.
- Moscova acuză Londra că se foloseşte de coridorul pentru cereale din Marea Neagră pentru a aproviziona Ucraina cu arme.
- „Fake news”. Kremlinul neagă informațiile privind presupusul acord negociat în secret de Rusia și Ucraina.
- Zelenski a spus că Occidentul ar trebui să admită că Rusia a „câștigat” în Georgia și că este pe cale să facă același lucru în Moldova, cu excepția cazului în care Occidentul nu trece peste retorica de a nu depăși liniile roșii impuse de Moscova.
- Emisiunea celui mai zelos propagandist rus, Vladimir Soloviov, este urmărită de tot mai puține persoane, arată datele companiei de cercetare Mediascope.
- Forțele ruse au preluat controlul asupra așezării Kruhliakivka din regiunea Harkov din estul Ucrainei, a anunțat Ministerul rus al Apărării.
- Generalul (r) Virgil Bălăceanu, care a reprezentat România la comandamentul NATO de la Bruxelles, critică întârzierea cu care a fost pus în transparență decizională proiectul privind modul de doborâre a dronelor intrate ilegal în spaţiul aerian românesc, dar şi lipsa, din proiect, a unor prevederi referitoare la dronele în derivă.
- Rusia este acuzată de aplicarea „sistematică” a torturii împotriva criticilor regimului şi soldaţilor ucraineni inamici într-un raport publicat miercuri de către o expertă a ONU pentru drepturile omului.
- Coreea de Sud intenționează să trimită o echipă în Ucraina pentru a monitoriza și analiza desfășurarea de trupe nord-coreene de către Rusia.
- REPORTAJ „O să înghețăm pe străzi, cu copiii în brațe”. Peste 90 de refugiați ucraineni urmează să fie evacuați din cămin. Ce spun autoritățile.
- Nouă persoane au fost rănite, mai multe apartamente au fost incendiate și o grădiniță a fost avariată, în cel de-al 19-lea atac al Rusiei asupra capitalei ucrainene din această lună.
–––
Informațiile de miercuri, ziua 980 a războiului din Ucraina, au fost LIVE aici pe HotNews.ro