Sari direct la conținut

LIVE Rezultate alegeri Republica Moldova: Maia Sandu l-a învins pe Stoianoglo și obține un nou mandat de președintă / Scor preliminar: 55,26% la 44,74% / Diaspora i-a adus victoria

HotNews.ro
LIVE Rezultate alegeri Republica Moldova: Maia Sandu l-a învins pe Stoianoglo și obține un nou mandat de președintă / Scor preliminar: 55,26% la 44,74% / Diaspora i-a adus victoria
Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo. Grafică: Ion Mateș / Hotnews. Foto: Miroslav R / Shutterstock

Rezultatele oficiale preliminare în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova au arătat o victorie a Maiei Sandu cu un avantaj clar în fața lui Alexandr Stoianoglo, diferența dintre cei doi crescând semnificativ, pe măsură ce voturile diasporei au fost numărate. Președinta a ținut după miezul nopții un discurs în care și-a proclamat victoria, dar a transmis și un mesaj conciliant către cei care nu au votat-o, în vreme ce din Europa, liderii UE au jubilat și au salutat victoria împotriva Rusiei.

Președintele Iohannis, premierul Ciolacu, dar și alți lideri politici români, au transmis mesaje de felicitări după ce rezultatele oficiale preliminare în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova au arătat o victorie a Maiei Sandu.

„Felicitări Maia Sandu pentru victoria istorică înregistrată! Poporul român este alături de cetăţenii Republicii Moldova în această reuşită, care ancorează ireversibil destinul ţării în familia europeană”, a scris Klaus Iohannis, luni dimineață, pe contul său de Twitter.

Mai multe reacții ale oficialilor români AICI.

Preşedinta în exerciţiu Maia Sandu este creditată cu 55.26% (924.125 de voturi) după numărarea a 99.55% din voturile exprimate, faţă de candidatul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), Alexandr Stoianoglo, care este creditat cu 44.74% (748.251 din voturi), potrivit numărătorii de pe site-ul Comisiei Electorale Centrale.

Cu aproape 99% dintre procesele verbale procesate, diferența dintre Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo a ajuns la aproximativ zece puncte procentuale.

MAIA SANDU: 55,03%

ALEXANDR STOIANOGLO: 44,97%

Președintele francez Emmanuel Macron a felicitat-o pe Sandu duminică seară pentru „realegerea sa în fruntea Republicii Moldova”, declarându-se încântat că „democrația” a „triumfat asupra tuturor ingerințelor și manevrelor”.

Într-un mesaj postat pe X în limba română, Macron a asigurat că „Franța va continua să fie alături de Moldova pe drumul său european”.

Și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a felicitat-o duminică pe Sandu, declarându-se „fericită să continue să lucreze” cu aceasta pentru un „viitor european” al țării.

Aceasta a făcut referiri la problemele uriașe invocate de Chișinău cu fraudele și ingerințele Rusiei în procesul electoral.

„Este nevoie de un tip rar de putere pentru a depăși provocările cu care v-ați confruntat în această alegere. Sunt fericită să continui să lucrez cu dumneavoastră pentru un viitor european pentru Moldova și poporul său”, a scris Ursula von der Leyen pe X.

După procesarea a 98,69% din procesele verbale, diferența dintre Maia Sandu și Stoianoglo se mărește și mai mult.

MAIA SANDU: 54,95%

ALEXANDR STOIANOGLO: 45,05%

Marcel Ciolacu este unul dintre primii lideri europeni care o felicită pe Maia Sandu: „Felicit din toată inima poporul moldovean și o felicit și pe Maia Sandu, pentru o victorie uriașă!”.

„Moldova este învingătoare!”, așa și-a început discursul duminică noapte președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, după ce rezultatele oficiale preliminare au arătat că a câștigat turul doi al alegerilor prezidențiale în fața candidatului pro-rus Alexandr Stoianoglo.

În vreme ce și-a revendicat victoria, ea a avut însă grijă să se adreseze și celor nemulțumiți, care nu au votat-o.

„Vreau să știți că am auzit toate vocile, inclusiv cele de critică. Vreau să vă mulțumesc că am trecut peste supărări și nemulțumiri ca să ne protejăm țara”, a spus ea.

Citește AICI discursul Maiei Sandu.

După procesarea a 97,93% din procesele verbale, diferența dintre Maia Sandu și Stoianoglo se mărește și mai mult.

MAIA SANDU: 54,35%

ALEXANDR STOIANOGLO: 45,65%

Maia Sandu ține chiar acum un discurs de câștigătoare a alegerilor.

„Ați oferit o lecție de democrație demnă de manualele de istorie. Azi nu a pierdut nimeni. Libertatea și adevărul au învins”, le-a spus ea alegătorilor moldoveni.

„Vă mulțumesc că ați ieșit la vot. Asta înseamnă că purtați dragostea de țară”, a mai spus ea.

„Diaspora, ești uimitoare. Moldovenii noștri de peste hotare au arătat că Moldova bate în pieptul lor. Tinerii au impresionat, un număr record al prezenței la vot. Am auzit toate vocile, inclusiv cele de critică”, a continuat președinta.

După procesarea a 97,12% din procesele verbale, diferența dintre Maia Sandu și Stoianoglo se mărește.

MAIA SANDU: 53,65%

ALEXANDR STOIANOGLO: 46,35%

Aproape de miezul nopții zilei de duminică, a venit primul semn că Moscova înțelege ce s-a întâmplat în Moldova.

„Maia Sandu a pierdut alegerile în Republica Moldova, dar datorită diasporei a devenit președinte al Republicii Moldova”, a scris în deschiderea siteului Komsomolskaya pravda md.

Maia Sandu se desprinde tot mai clar de contracandidatul ei.

După procesarea a 94,95% din procesele verbale, diferența dintre Maia Sandu și Stoianoglo se mărește.

MAIA SANDU: 51,66%

ALEXANDR STOIANOGLO: 48,34%

De notat că în țară, Alexandr Stoianoglo o conduce pe Maia Sandu. Ea este însă adusă în avantaj de voturile diasporei.

La sediul de campanie al Maiei Sandu se strigă „Victorie!”.

După procesarea a 93,20% din procesele verbale, diferența dintre Maia Sandu și Stoianoglo se mărește.

MAIA SANDU: 50,45%

ALEXANDR STOIANOGLO: 49,55%

Maia Sandu a trecut oficial pe primul loc în numărătoarea voturilor. Iată momentul:

Maia Sandu câștigă capitala. În Chișinău, Maia Sandu are 57,29%, după procesarea a 96,7% din totalul proceselor verbale.

Alexandr Stoianoglo a avut o nouă declarație, într-un moment în care dinamica procesării voturilor pare să sugereze că Maia Sandu va prelua conducerea. Candidatul socialiștilor a avut un mesaj împăciutor și a cerut oprirea „urii și dezbinării”.

„Sper sincer ca de acum înainte să punem capăt urii și dezbinării care ne-au fost impuse. Chem fiecare cetățean să privească dincolo de interese înguste, iar mass-media și ONG-urile afiliate puterii să-și regăsească vocația de a informa obiectiv societatea, renunțând la manipularea, isterizarea și dezbinarea artificială a societății“, a declarat Stoianolgo.

Interesant, președinta Maia Sandu a învins în fieful condamnatului fugar Ilan Șor. La Orhei, șefa statului a acumulat 52,24% din totalul sufragiilor, scrie Deschide.md.

După procesarea a 90,54% din procesele verbale, diferența este minusculă.

ALEXANDR STOIANOGLO: 50,50%

MAIA SANDU: 49,50%

După procesarea a 13% din procesele verbale din străinătate, scorul din diaspora e clar: 83,48% dintre moldoveni de peste hotare au votat pentru Maia Sandu.

Diaspora este pe cale de a răsturna rezultatul finalei prezidențiale, iar veștile pentru Maia Sandu sunt bune.

După procesarea a 88,6% din procesele verbale, Stoianoglo a căzut sub 51%.

ALEXANDR STOIANOGLO: 50,98%

MAIA SANDU: 48,97%

Aproximativ 11% din procesele verbale din diaspora au fost procesate.

După procesarea a 87,34% din procesele verbale, rezultatele sunt așa:

ALEXANDR STOIANOGLO: 51,15%

MAIA SANDU: 48,85%

Au fost procesate doar puțin peste 6% din procesele verbale din diaspora.

Atmosfera politică de la Chișinău e reținută, ambele tabere se abțin să facă pronosticuri sau declarații clare. Dar se simte un optimism din partea câtorva dintre cei de la guvernare, chiar și cenzurat.

Radu Marian, vicepreședinte al PAS, partidul Maiei Sandu, a spus pentru HotNews că ”Nu pot să dau acum estimări pe vot, dar noi suntem foarte bucuroși ca un număr de cetățeni fără precedent a ieșit la vot, și în Moldova, și în străinătate. Și la Chișinău a fost o prezență excepțională. În rândul tinerilor, la fel, am avut o prezență fără precedent. Și în diaspora, evident, peste 300 de mii, aproape 320 de mii de voturi”.

Iată ultimele reacții, de la corespondenta HotNews la Chișinău, Oxana Bodnar.

Diferența dintre cei doi scade încet.

După procesarea a 81,80% din procesele verbale, rezultatele sunt așa:

ALEXANDR STOIANOGLO: 51.50%

MAIA SANDU: 48.50%

Au fost procesate doar puțin peste 5% din procesele verbale din diaspora.

După procesarea a 76,48% din procesele verbale, rezultatele sunt așa:

ALEXANDR STOIANOGLO: 51.98%

MAIA SANDU: 48.02%

Atenție, doar 4,76% din procesele verbale din diaspora au fost procesate. Acolo, este de așteptat ca votul să fie puternic pro-Maia Sandu.

Până la ora 22.00 au votat 1.690.958 de moldoveni, adică 54,2%.

Zece minute până la primele rezultate parțiale oficiale.

În India, scrie tot Ziarul de Gardă, au votat 12 cetățeni. Toți cei prezenți la secția de votare din India au votat Maia Sandu, Alexandr Stoianoglo având 0 voturi.

Comisia Electorală Centrală va anunța la ora 22.00 primele rezultate parțiale. Atenție: numărătoarea inițială nu este neapărat relevantă pentru rezultatul final.

Primele rezultate au apărut pe sursele Ziarul de Gardă, din țările care au votat primele. Este un indiciu, dar nu unul foarte clar privind rezultatul final.

În capitala Japoniei, la Tokyo, Maia Sandu a acumulat 74 de voturi, iar Alexandr Stoianoglo a fost susținut de 13 alegători. Votanții de la Beijing au ales-o majoritar pe Maia Sandu. Aceasta a acumulat 36 de voturi în timp ce contracandidatul său a acumulat 7 voturi.

În Emiratele Arabe Unite, acolo unde s-au terminat buletinele de vot, fiind disponibile doar 500, majoritatea sufragiilor s-au îndreptat către Maia Sandu (430). Alexandr Stoianoglo a fost votat de 68 de cetățeni.

În Azerbaidjan, acolo unde autoritățile au spus că sunt „indicii rezonabile de transportare organizată pe cale terestră și aeriană spre secțiile de votare din Rusia”, majoritatea cetățenilor au votat pentru Alexandr Stoianoglo (149). Maia Sandu a acumulat 42 de voturi.

Primele rezultate oficiale. Când apar

Primele rezultate oficiale ale turului al doilea al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, în care se înfruntă Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, sunt așteptate în scurt timp. HotNews va transmite în timp real cifrele și le va actualiza non-stop, pe parcursul nopții.

Acum două săptămâni, primele rezultate au început să apară la ora 22.00, deci la doar o oră după închiderea urnelor. Ca la primul tur de scrutin, nici acum nu există un exit-poll care să estimeze rezultatele.

Este de așteptat însă ca numărătoarea voturilor să continue ore bune, ceea ce înseamnă că numele președintelui moldovean nu va fi cunoscut imediat.

Cei doi candidați, Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, au mulțumit alegătorilor și au spus că sunt atenți la numărarea voturilor.

Cum s-a votat în țară și peste hotare

Cetățenii moldoveni au votat în număr mare, atât în țară cât și în diaspora.

În total, până la ora 21.00, la secțiile de votare s-au prezentat peste 1,6 milioane de cetățeni ai Republicii Moldova. Asta înseamnă peste 54%.

Prin comparație:

Prezența la vot în primul tur din 20 octombrie 2024 – 51,4%

Prezența la vot la alegerile din 2020, turul II – 52,7%

Prezența la vot la alegerile din 2016, turul II – 53,4%

Nivelul prezenței din primul tur a fost depășit încă de la ora 18.25 când datele oficiale arătau că au votat 1.564.127 de moldoveni, reprezentând 51,12% din alegători În primul tur al alegerilor prezidențiale, prezența finală a fost de 1.562.705 persoane.

Totalul a crescut cu fiecare oră. 1.682.530 de moldoveni votaseră până la ora 20.50, cu zece minute înainte de închiderea urnelor în țară. Asta înseamnă ușor peste 54%. Votul în diasporă va continua și după închiderea urnelor în Republica Moldova.

Alegătorii s-au prezentat în număr mare la vot atât în Europa de Vest sau la București, unde este de așteptat ca votul să o favorizeze pe Maia Sandu, cât și în Rusia, unde favorizat ar putea fi candidatul socialiștilor, Alexandr Stoianoglo.

Analiștii au evitat să speculeze pe cine anume ar avantaja prezența mare la urne din acest tur doi al prezidențialelor.

A fost o zi plină de tensiuni, cu numeroase incidente raportate și temeri de fraudă electorală.

Serverele Comisiei Electorale Centrale (CEC) din Republica Moldova au fost ţinta unui atac cibernetic, în ziua desfăşurării turului al doilea al alegerilor prezidenţiale, a anunţat, duminică, într-un briefing de presă, preşedinta Comisiei Electorale Centrale (CEC), Angelica Caraman.

În același timp, mai multe alerte false cu bombă au fost anunțate la câteva secții de votare din diaspora.

Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău a asigurat că alarmele false au menirea de a opri procesul de votare.

Un sondaj iData publicat zilele trecute i-a oferit Maiei Sandu prima șansă în alegerile de azi.

Factorul fraudei electorale ar putea conta însă foarte mult, au avertizat analiștii și oficialii de la Chișinău, care au acuzat Rusia.

BBC a scris că înfrângerea Maiei Sandu în actualele alegeri ar putea reprezenta o lovitură serioasă pentru tabăra sa politică înainte de cele mai importante alegeri, cele parlamentare, care urmează să aibă loc anul viitor.

INTERVIURILE HotNews.ro