Sari direct la conținut

Și în România se pot produce fenomene de tip tsunami, din cauza activității seismice din Marea Neagră. Când a fost cel mai grav episod

HotNews.ro
Și în România se pot produce fenomene de tip tsunami, din cauza activității seismice din Marea Neagră. Când a fost cel mai grav episod
Valuri mari (sursa foto Jeffrey Walthall, Dreamstime.com)

Deși România nu este o țară cu o istorie recentă de tsunami-uri devastatoare, este expusă acestui risc, din cauza activității seismice din Marea Neagră. Documentele istorice atestă 22 de evenimente de acest tip, majoritatea generate de cutremure cu magnitudini mai mari de 6 grade, arată o postare a Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

La data de 5 noiembrie, comunitatea internațională marchează Ziua Internațională de Conștientizare asupra Fenomenului Tsunamiului și este un moment potrivit pentru a discuta despre impactul devastator al acestor fenomene naturale. Postarea INFP marchează această dată.

De-a lungul ultimului secol, tsunami-urile au provocat moartea a peste 260.000 de persoane în 58 de evenimente globale, iar Asia a fost cea mai afectată regiune, cu evenimentul de la finalul lui 2004, din Asia de Sud-Est.

Tsunami-urile sunt adesea declanșate de cutremure subacvatice, de erupții vulcanice sau de alunecări de teren.

Europa nu este nici ea ferită de acest pericol. Cutremurul din Marea Egee de pe 30 octombrie 2020, care a generat un mini-tsunami și a inundat orașul Izmir și portul Samos, arată că astfel de fenomene pot apărea oriunde pe continent unde există activitate seismică.

Deși România nu este o țară cu o istorie recentă de tsunami-uri devastatoare, este expusă acestui risc, din cauza activității seismice din Marea Neagră. Documentele istorice atestă 22 de evenimente de acest tip, majoritatea generate de cutremure cu magnitudini mai mari de 6 grade.

La 31 martie 1901, un cutremur de 7,2 Mw în zona Shabla a provocat un tsunami major, cu valuri de aproximativ 4 metri înălțime, care au distrus coasta de sud a Mangaliei și satele din apropiere, spun cei de la INFP.

Prin intermediul Observatorului Seismologic Dobrogea din Eforie, centru de monitorizare a tsunami-urilor pentru regiunea de coastă, INCDFP se implică în prevenirea și monitorizarea tsunami-urilor.

Primul sistem de avertizare timpurie în caz de tsunami din Marea Neagră a fost implementat și instalat în 2013 în urma unei colaborări între Institutul Național de Geologie și Geoecologie Marină (GeoEcoMar), Institutul de Oceanologie și Institutul Geologic al Academiei Bulgare de Științe.

Sursa foto: Dreamstime.com

INTERVIURILE HotNews.ro