Sari direct la conținut

LIVE ALEGERI SUA 2024. 6 lucruri pe care ar trebui să le urmăriți în următoarele ore

HotNews.ro
LIVE ALEGERI SUA 2024. 6 lucruri pe care ar trebui să le urmăriți în următoarele ore

Este ziua votului în lupta pentru Casa Albă și controlul Congresului – chiar dacă rezultatele ar putea dura zile sau săptămâni pentru a fi analizate, scrie site-ul televiziunii americane CNN, care prezintă o listă de șapte lucruri care ar trebui urmărite în următoarele ore.

Vicepreședintele Kamala Harris și fostul președinte Donald Trump se luptă pentru șapte state importante: Michigan, Pennsylvania și Wisconsin, cele trei state din regiunea Marilor Lacuri care alcătuiesc „zidul albastru” pe care Trump l-a spart în 2016, dar pe care președintele Joe Biden l-a câștigat în 2020, și Arizona, Georgia, Nevada și Carolina de Nord, cele patru zone de luptă din Sun Belt, scrie CNN.

O victorie istorică în alegerile din SUA, oricare ar fi rezultatul

Dacă Harris va câștiga, va intra în istorie, devenind prima femeie, prima americancă de origine asiatică și prima femeie de culoare care va câștiga președinția. O victorie a lui Trump ar fi, de asemenea, istorică: i s-ar alătura lui Grover Cleveland ca singurii președinți care au avut mandate care nu au fost consecutive. Trump ar deveni și singurul președinte pus sub acuzare de două ori și singurul fost președinte condamnat vreodată pentru infracțiuni grave.

Marți se vor decide mult mai multe lucruri, inclusiv cinci state – Arizona, Florida, Missouri, Nebraska și Dakota de Sud – care vor vota dacă să respingă interdicția avortului prin amendamente constituționale.

Republicanii speră să profite de o hartă favorabilă a Senatului, democrații apărând locuri în statele cu orientare roșie Montana, Ohio și West Virginia. Speranțele partidului de a-și păstra majoritatea restrânsă din Camera Reprezentanților se îndreaptă de pe coasta statului Maine prin Valea Hudson din New York, dealurile din Piemontul Virginiei, un „punct albastru” în Nebraska și până în comitatul Orange din California, unde fluxurile și refluxurile politice ale erei Trump au fost foarte vizibile, scrie televiziunea americană.

Primele rezultate ale alegerilor din SUA s-ar putea să nu fie edificatoare

Rezultatele inițiale din orele de după închiderea urnelor ar putea să nu fie hotărâtoare. Statele își decid propriile proceduri electorale, iar ordinea în care statele numără voturile anticipate, voturile prin corespondență și voturile din ziua alegerilor variază pe hartă – la fel ca și rapiditatea cu care anumite orașe, comitate și regiuni raportează rezultatele.

Cele mai probabile căi către 270 – și președinție

Americanii au devenit din ce în ce mai obișnuiți cu curse prezidențiale incredibil de strânse. În 2000, 2016 și 2020, rezultatele s-au rezumat la zeci de mii de voturi. Este de așteptat ca această cursă, dacă sondajele sunt corecte, să se înscrie în acest tipar.

Aceasta înseamnă, în termenii cei mai simpli, că există șapte state care trebuie urmărite marți seara – și posibil și după aceea.

Arizona și Georgia au optat pentru Biden în 2020, după ce au fost tradițional republicane de vreme de o generație. Democrații au câștigat, de asemenea, Nevada în urmă cu patru ani, deși marjele lor acolo au fost în scădere. Biden a câștigat „zidul albastru” republican al statelor Pennsylvania, Michigan și Wisconsin în 2020. Trump a făcut același lucru în 2016. Singurul stat din 2024 pe care Trump l-a câștigat în ultimele alegeri a fost Carolina de Nord. Este de așteptat să fie o cursă strânsă și acolo.

Citește și Cum funcționează sistemul alegerilor americane.

Variante pentru Harris și Trump

Pentru Harris, harta este în multe privințe mai simplă. Ea trebuie să câștige „zidul albastru” al lui Biden și are aproape sigur destinată Biroului Oval. Acest lucru ia în considerare așteptarea ca ea să câștige un vot electoral în Nebraska și să piardă altul în Maine, două state care acordă voturi electorale atât câștigătorului la nivel de stat, cât și câștigătorului la nivel de circumscripție electorală.

Dacă „zidul albastru” – Michigan, Pennsylvania și Wisconsin – cedează și Pennsylvania se îndreaptă către Trump, calea ei devine mai complicată.

Harris ar trebui să recupereze 19 voturi câștigând fie Georgia, fie Carolina de Nord, care au amândouă 16 voturi. Dacă nu poate decât să le împartă, Nevada și Arizona ar putea deveni decisive.

La fel ca cea a lui Harris, harta lui Trump se bazează foarte mult pe Pennsylvania. Dacă va câștiga acolo și se va menține în Carolina de Nord, fostul președinte ar avea nevoie doar ca Georgia să se întoarcă spre el pentru a ajunge la 270. O victorie fără Pennsylvania, pentru Trump, înseamnă probabil că „zidul albastru” se sparge în altă parte.

În acest scenariu, Trump ar trebui probabil să câștige Michigan sau Wisconsin și să completeze cu o performanță dominantă din Georgia pe Coasta de Est până în Arizona și Nevada în vest.

„Mirajele” roșii și albastre la care trebuie să ne așteptăm

În urmă cu patru ani, când Trump a subminat încrederea multor alegători republicani în voturile prin corespondență și asta pentru că primele ore după închiderea urnelor au arătat un „miraj roșu” în mai multe state-cheie aflate în schimbare – cu rezultate inițiale care arătau mai bine pentru Trump decât ar fi arătat rezultatele finale ore sau zile mai târziu.

Un „miraj” în rezultatele alegerilor este, de obicei, rezultatul mai multor factori, inclusiv geografia (comitatele mici și rurale care tind să favorizeze republicanii au mai puține voturi de numărat și își raportează rezultatele mai repede) și tipurile de buletine de vot numărate – o realitate de reținut dacă primele rezultate din Michigan nu includ Detroit și dacă cele din Nevada nu includ Las Vegas.

De asemenea, statele și comitatele numără și raportează adesea o singură metodă de vot – voturile anticipate, voturile din ziua alegerilor și voturile prin corespondență – în același timp. Atunci când un partid tinde să obțină rezultate mai bune cu o anumită metodă, așa cum au făcut democrații cu votul prin corespondență în 2020, rezultatele se pot schimba pe măsură ce funcționarii electorali trec de la numărarea unui tip de vot la altul.

Un alt factor – care ajută la explicarea faptului că un stat de mărimea Floridei își raportează rezultatele atât de repede – este modul în care sunt procesate buletinele de vot prin corespondență.

Statele își stabilesc propriile reguli cu privire la momentul în care buletinele de vot prin corespondență pot fi deschise. Două state din „zidul albastru”, Pennsylvania și Wisconsin, interzic funcționarilor electorali locali să înceapă procesarea buletinelor de vot până în ziua alegerilor, ceea ce încetinește procesul de numărare în comparație cu state precum Florida, unde acestea sunt deschise din timp.

Aceste legi de stat au condus la un salt uriaș în favoarea lui Biden în 2020, la primele ore ale dimineții, în Wisconsin, când Milwaukee, un stat cu o populație profund albastră, a raportat un lot uriaș de voturi prin corespondență care au fost în majoritate în favoarea democratului.

Alte state importante au făcut schimbări din 2020. În Georgia, o nouă lege electorală va duce probabil la mai puține voturi prin corespondență și mai multe voturi anticipate – ceea ce ar putea însemna rezultate mai rapide. În Carolina de Nord, voturile prin corespondență nu mai sunt acceptate după ziua alegerilor, ceea ce ar putea fi o distincție esențială în cazul în care rezultatul este pe muchie de cuțit. Și pentru că majoritatea voturilor prin corespondență și a voturilor anticipate vor fi numărate mai întâi acolo, statul Carolina de Nord ar putea vedea un „miraj albastru”.

În Arizona, un stat care votează în proporție covârșitoare prin corespondență, buletinele de vot sunt numărate în ordinea primirii lor. Acest lucru înseamnă că Harris ar putea obține un avans considerabil la începutul campaniei, înainte de numărarea voturilor primite prin corespondență și a voturilor din ziua alegerilor (ambele favorabile lui Trump în 2020).

Indicatori timpurii din statele care au raportat primele rezultate

Este posibil ca un rezultat definitiv în cursa prezidențială să nu apară marți seară, sau chiar miercuri, iar primele numărători din statele în curs de desfășurare ar putea fi dificil de analizat. Cu toate acestea, vor exista unele informații care pot fi desprinse din competițiile mai mici, în special din cursele pentru Camera Reprezentanților, chiar și în statele puternic albastre sau roșii, avertizează CNN.

Virginia, care a devenit albastră în alegerile prezidențiale încă de la prima candidatură a lui Barack Obama, este de obicei unul dintre primele state care raportează, iar New York, în ciuda faptului că este un bastion democrat la nivel de stat, a fost vizat de cheltuieli masive din partea ambelor partide, concentrate pe o serie de competiții pentru Camera Reprezentanților din suburbii.

În 2016, Virginia a oferit primul semn că Hillary Clinton avea probleme.

Până atunci, Virginia devenise un stat democrat de încredere în cursele prezidențiale, dar Clinton abia se descurca în cea mai mare parte a nopții. În cele din urmă, ea a câștigat cu aproximativ 5 puncte (Biden a câștigat cu mai mult de 10 puncte în 2020). Realegerea deputatei de atunci Barbara Comstock în acel an, într-un loc pe care mulți democrați sperau să-l schimbe, a fost, de asemenea, de rău augur pentru Clinton și partidul său.

Pe scurt, ambele partide vor urmări îndeaproape rezultatele pentru a detecta spre exemplu o creștere a prezenței la vot în rândul femeilor, care ar putea fi un semnal de alarmă timpuriu pentru Trump și pentru republicani, îngrijorați de diferența de gen din sondaje, care arată că Harris are, în multe cazuri, un avans mai mare în rândul femeilor decât Trump în rândul bărbaților.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro