Ploaie de stele în 17 noiembrie 2024. Ce sunt Leonidele și la ce oră este punctul maxim
Curentul meteoric al Leonidelor atinge punctul de maxim în noaptea de 16 spre 17 noiembrie, iar cel mai bun moment de a-l urmări este după miezul nopții. Ce sunt Leonidele și ce alte „ploi de stele” mai pot fi văzute în acest an?
De menționat că Leonidele au loc în acest an în apropierea fazei de lună plină, astfel că meteorii mai puțin strălucitori nu vor putea fi observați. „Luna strică cerul”, obișnuiesc să spună astronomii, fiindcă o lună luminoasă face mult mai greu (sau imposibil) de observat alte corpuri cerești din jur.
O dată la 33 de ani au loc un fel de „furtuni de meteori” la mijloc de noiembrie, care le permit observatorilor să vadă mult mai multe „stele căzătoare”. În anul 2032 va fi un astfel de moment pentru Leonide. Meteorii acestui curent vin din constelația Leul – de aici și numele curentului, Leonide, care în engleză este numit „The Leonids meteor shower”.
Leonide. Când poate fi văzut cel mai bine un spectaculos curent meteoric
Curentul meteoric Leonide este activ în perioada 6 -30 noiembrie. Punctul maxim va fi în 17 noiembrie, când astronomii estimează că vor putea fi văzuți în jur de zece meteori pe oră. Maximul va fi în noaptea de 16 spre 17 noiembrie, începând cu ora 23.00 și continuând după miezul nopții, spre ora 03.00.
În această perioadă, Pământul trece prin dâra de particule de rocă şi praf lăsată de cometa Tempel-Tuttle. Atunci când particulele de rocă intră cu viteză mare în atmosfera terestră, din cauza frecării cu aerul, ele se încing până când iau foc, încălzind puternic şi moleculele de aer, formând astfel acel fenomen luminos căruia științific i se spune meteor, iar popular i se spune „stea căzătoare”.
Meteorii se văd cu ochiul liber, dar pentru a-i observa în condiții bune trebuie să mergeți în zone lipsite de poluare luminoasă, departe de luminile orașului, explică observatorul astronomic din Bacău.
Ce ați putea vedea dacă cerul va fi senin
Pentru a vedea meteori nu aveți nevoie de niciun instrument astronomic. Pentru a vedea cât mai mulți meteori, este nevoie să priviți cerul măcar o oră. Cu cât observati mai mult, cu atât vedeți mai mulți meteori. Este binevenită o pauză scurtă pentru dezmorțire, spun cei de la observatorul astronomic din București.
Urmărind bolta cerească, veți vedea stelele și Calea Lactee. Uneori o dâră luminoasă, ce va dura mai puțin de o secundă, se va vedea printre stele. În vechime părea că una dintre stelele de pe cer a căzut, de aici venind denumirea de „stea căzătoare”. Ați observa o particulă foarte mică, sub 1 mm diametru, ce a intrat în atmosfera Pământului, iar la frecarea cu aerul a luat foc.
Ce curenți de meteori mai apar în 2024
La mijloc de decembrie poate fi văzut curentul de meteori Geminide, iar după data de 20 decembrie, ultimul curent meteoric al anului este curentul Urside.
Perioada de maxim pentru Geminide în 2024 este noaptea de 13-14 decembrie, iar pentru Urside, 22-23 decembrie.
Sursa foto: Dreamstime.com