„E ca un vultur”. Om politic de la București, despre Marco Rubio, nominalizat de Trump secretar de stat al SUA: „Cunoaşte mai bine decât majoritatea politicienilor români riscurile la care e expusă Moldova”
- Maria Ionescu
Nominalizarea lui Marco Rubio pentru funcţia de secretar de stat al Statelor Unite ale Americii „are o semnificaţie foarte puternică şi arată clar pe ce linie externă va merge administraţia Trump”, consideră liderul PMP, Eugen Tomac. El spune că senatorul din Florida cunoaşte mai bine decât majoritatea politicienilor din România situaţia exactă şi riscurile la care este expusă Republica Moldova.
Tomac spune că l-a cunoscut pe senatorul Marco Rubio la Mar-a-Lago, după declanşarea războiului din Ucraina, şi au discutat despre Rusia şi noile provocări.
„Mi-a spus direct şi bine argumentat care sunt mizele Kremlinului în relaţia cu Republica Moldova. Cunoaşte mai bine decât marea majoritate a politicienilor din România situaţia exactă şi riscurile la care este expusă Republica Moldova. Sunt sigur că se va implica semnificativ în sprijinirea românilor de peste Prut, dar şi a vecinilor ucraineni atacaţi de Rusia”, a scris Tomac, sâmbătă, pe Facebook.
El afirmă că, în ciuda tuturor speculaţiilor, Rubio este un politician care acţionează precum un „vultur” în politica externă, adoptând linia: „oferim pace prin putere”.
Senatorul din Florida Marco Rubio, unul dintre cei mai experimentați senatori americani pe probleme de politică externă, a fost ales de Donald Trump pentru funcția de secretar de stat, șeful diplomației americane. Odinioară un critic al Rusiei, Rubio s-a declarat de acord cu Trump în ultima vreme, susținând că războiul din Ucraina a ajuns într-un impas și „trebuie încheiat”.
Senatorul născut în Florida este un adept al unei politici radicale față de China și Iran, iar în ultima vreme a susținut o reglementare cât mai rapidă a conflictului din Ucraina.
Rubio a declarat în mai multe interviuri recente că Ucraina trebuie să caute o soluție negociată cu Rusia, mai degrabă decât să se concentreze pe recâștigarea tuturor teritoriilor pe care Rusia le-a capturat în ultimul deceniu.
El a fost, de asemenea, unul dintre cei 15 senatori republicani care au votat împotriva unui pachet de ajutor militar de 95 de miliarde de dolari pentru Ucraina, adoptat în aprilie.