Sari direct la conținut

Prima reacţie a Kremlinului, după ce SUA a autorizat rachetele ATACMS în Rusia: „Aruncă gaz pe foc în conflictul din Ucraina”

HotNews.ro
Dmitri Peskov si Vladimir Putin, Foto: Natalia KOLESNIKOVA / AFP / Profimedia
Dmitri Peskov si Vladimir Putin, Foto: Natalia KOLESNIKOVA / AFP / Profimedia

Rusia a spus în repetate rânduri cum va interpreta o decizie a Statelor Unite de a autoriza Ucraina să atace teritoriul rus cu rachete cu rază lungă de acțiune și că aceasta ar crește riscul unei confruntări cu alianța NATO, potrivit Reuters. După ce presa străină a scris că Administrația Biden a luat această decizie, Moscova a avut o primă reacție.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că informația cu privire la decizia Statelor Unite nu se bazează pe nicio declarație oficială. Însă, dacă ea se confirmă, va conduce la „o situaţie fundamental nouă în ceea ce priveşte implicarea SUA în acest conflict”.

Permisiunea dată de Statele Unite Ucrainei de a utiliza rachete americane cu rază lungă de acţiune pe teritoriul Rusiei este de natură să „arunce gaz pe foc” în conflictul din Ucraina, a mai spus Peskov, care a amintit că poziţia Moscovei ar trebui să fie absolut clară pentru toată lumea.

„Aceste semnale au fost luate în considerare de Occidentul colectiv. Şi au fost exprimate de preşedinte la Sankt Petersburg”, a reamintit oficialul rus.

Avertismentele repetate ale Kremlinului

Vladmir Putin a declarat, recent, că Ministerul rus al Apărării lucrează la diferite modalități de a răspunde dacă Statele Unite și aliații săi din NATO ajută Ucraina să lovească în Rusia cu rachete ATACMS.

De asemenea, în luna iunie, la o întâlnire cu șefii agențiilor internaționale de presă, Putin a fost întrebat: cum ar reacționa Rusia dacă Ucrainei i s-ar da ocazia să lovească ținte de pe teritoriul rus cu arme furnizate de Europa? „În primul rând, ne vom îmbunătăți sistemele de apărare aeriană”, a răspuns președintele rus atunci.

Președintele rus a mai declarat că Moscova ar putea, printre altele, să înceapă să furnizeze arme „acelor regiuni ale lumii unde vor avea loc lovituri asupra zonelor sensibile ale acelor țări care fac acest lucru împotriva Rusiei”. Loviturile ucrainene pe teritoriul Rusiei sunt „aproape de agresiune”, a spus Putin.

Putin a declarat la 12 septembrie că aprobarea de către Occident a unui astfel de pas ar însemna „implicarea directă a țărilor NATO, a Statelor Unite și a țărilor europene în războiul din Ucraina”, deoarece infrastructura militară și personalul NATO ar trebui să fie implicate în țintirea și lansarea rachetelor.

INTERVIURILE HotNews.ro