VIDEO România va adera pe deplin la Schengen la 1 ianuarie 2025, anunță Ciolacu de la Budapesta. Viktor Orban: Decizia va fi luată pe 12 decembrie
Anunțul că România va adera și terestru la Schengen de la 1 ianuarie 2025 a fost făcut de premierul Marcel Ciolacu, în declaraţiile susținute vineri la Budapesta alături de prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban. Premierul ungar a precizat că decizia va fi luată în 12 decembrie, la Bruxelles, în Consiliul Justiție și Afaceri Externe (JAI).
În paralel cu întâlnirea premierilor român și ungar, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, s-a întâlnit, vineri, la Budapesta, cu miniștrii de interne ai Ungariei, Austriei și Bulgariei, precum și cu Ylva Johansson, comisarul european pentru Afaceri Interne al Uniunii Europene.
„Toate criteriile au fost întrunite şi au fost eliminate toate barierele care au făcut imposibilă aderarea României la Spaţiul Schengen. Am convenit ca de la 1 ianuarie România să devină membră a spațiului Schengen nu doar pe cale aeriană și maritimă, dar și terestră, decizie care trebuie luată de toți miniștrii de interne ai UE”, a declarat Viktor Orban, în conferința de presă susținută împreună cu Marcel Ciolacu.
Orban a anunţat că această decizie se va lua la Consiliul JAI de la Bruxelles, din 12 decembrie.
Anunțul vine cu două zile înaintea primului tur al alegerilor prezidențiale, la care Marcel Ciolacu este candidat.
Viktor Orban: „Totdeauna am crezut că situația actuală este injustă față de România”
Viktor Orban, principalele declarații:
- Sunt mai multe motive pentru faptul ca această întâlnire se întâmplă astăzi. Aș începe cu motivul de cea mai mare actualitate. Azi-dimineață au avut si au loc în continuare, la Budapesta, discuții importante ale miniștrilor de interne ai României, Bulgariei, Ungariei și Austriei. Motivul este binecunoscut – extinderea spațiului Schengen pentru România și Bulgaria.
- Se știe că Ungaria deține președinția UE și când m-am intâlnit cu domnul premier (Marcel Ciolacu – n.r.) ultima dată la București, atunci am convenit că acest moment trebuie folosit pentru a urgenta aderarea României la spațiul Schengen. Eu atunci i-am și promis domnului premier acest lucru.
- Totdeauna am crezut că situația actuală este injustă față de România. Am văzut în anii trecuți toate eforturile făcute de către guvernele din România și am mai văzut că de o vreme încoace România a îndeplinit toate criteriile ca sa devină țară membră.
- Am convenit cu domnul premier, la București, că eu voi ajuta ca această injustețe să fie remediată și că președinția ungară va acorda atenție deosebită acestui subiect și așa am ajuns la aceste negocieri de astăzi, la nivel de miniștri de interne.
- Miniștrii de interne au discutat că migrația ilegală trebuie să fie diminuată, iar măsurile pentru acesta să fie sporite.
- Am convenit că toate cele 4 țări vor munci necontenit ca de la 1 ianuarie România să devină membră a spațiului Schengen nu doar pe cale aeriană și maritimă, dar și terestră, decizie care trebuie luată de toți miniștrii de interne ai UE.
- Această decizie se va lua la Bruxelles în 12 decembrie (la Consiliul JAI – n.r.), unde președinția ungară a Consiliului UE, în baza întâlnirii de astăzi, va înainta un memoriu care va fi validat de miniștrii de interne ai țărilor membre.
Ciolacu: După 13 ani, România va reuși o aderare completă la Schengen de la 1 ianuarie 2025
Marcel Ciolacu:
- Mă bucur că strategia decisă acum câteva luni, inclusiv împreună cu premierul Orbán, a dat roade și reușim să ne bifăm astăzi obiectivele. Am avut acum câteva zile o discuție telefonică cu cancelarul Austriei, domnul Nehammer, în care i-am transmis că România își asumă pe deplin responsabilitatea pentru protecția frontierelor externe ale Uniunii Europene.
- Astăzi am ajuns la un acord și la nivelul miniștrilor de Interne din cele patru state implicate care sunt prezenți la Budapesta și doresc să mulțumesc pe această cale tuturor echipelor implicate în negociere.
- Având în vedere toate aceste lucruri concrete, după 13 ani, România va reuși o aderare completă la Schengen de la 1 ianuarie 2025.
- Și vă mărturisesc, domnule prim-ministru Orbán, că, dincolo de orice fel de context electoral care este în țara mea, acesta este cel mai puternic mesaj pentru români că noi, ca lideri politici, avem tăria să ne apăra interesele și de a face ceea ce trebuie atât pe plan european, cât și pe plan național pentru a ne îndeplini obiectivele naționale.
Această vizită la Budapesta are loc în contextul în care Ungaria deține, până la 31 decembrie 2024, președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, având un rol decisiv în sprijinirea agendei europene de extindere a Spațiului Schengen.