Japonia se teme că mii de victime ale temutei mafii Yakuza sunt în pericol după o greșeală a unui angajat guvernamental
Un organism guvernamental dedicat ajutării victimelor Yakuza, temuta mafie japoneză, și-a cerut scuze în urma unui incident despre care oficialii se tem că a dus la scurgerea informațiilor personale a 2.500 de persoane care au apelat la linia telefonică a centrului, relatează The Register.
Centrul de Promovare a Mișcării de Prevenire a Violenței din Prefectura Kumamoto oferă servicii de consiliere pentru persoanele șantajate de membrii Yakuza, pentru cei care doresc să părăsească grupările de crimă organizată sau pentru părinții ai căror copii sunt implicați într-o relație cu un membru al Yakuza. Serviciile sunt garantate ca fiind gratuite și confidențiale.
Părăsirea Yakuza este cunoscută drept un proces extrem de dificil, la fel ca și reintegrarea socială. Deși numărul membrilor acestor grupări a scăzut considerabil în ultimele decenii, de la aproximativ 180.000 în anii 1960 la aproximativ 10.000 în prezent, acestea rămân active și continuă să provoace teamă în Japonia și unele dintre țările învecinate în care Yakuza este prezentă.
În 2021 Japonia a condamnat la moarte un șef al Yakuza, o premieră istorică pentru țara insulară. „Am cerut o decizie corectă … Veți regreta acest lucru pentru tot restul vieții”, i-ar fi spus șeful yakuza judecătorului care a pronunțat sentința, potrivit relatărilor apărute atunci în presa japoneză.
Centrul de asistență din Kumanoto pentru victimele Yakuza a anunțat joi pe site-ul său că a fost victima unui atac de tip phishing.
Autoritățile japoneze încearcă să ia legătura cu victimele Yakuza care au apelat la centrul de ajutor
Un angajat, utilizând computerul de serviciu, a primit o fereastră pop-up care l-a avertizat că dispozitivul său a fost dezactivat și i-a sugerat să sune la un număr pentru asistență. Urmând instrucțiunile primite, acesta a oferit fără intenție acces de la distanță atacatorilor. Deși a deconectat internetul și a închis computerul după ce și-a dat seama de greșeală, atacatorii au avut suficient timp la dispoziție pentru a compromite bazele de date.
Nu se știe încă dacă atacatorii au reușit să acceseze adresele, numele și numerele de telefon ale celor aproximativ 2.500 de persoane ale căror date se aflau pe acel computer.
Între timp, centrul contactează persoanele care ar putea fi afectate și le cere tuturor locuitorilor prefecturii să reclame imediat orice persoană care pretinde că o reprezintă. De asemenea, sfătuiește cetățenii să nu deschidă e-mailuri de la surse necunoscute sau să răspundă unor cereri suspecte.
Confidențialitatea este crucială, mai ales având în vedere că grupările de crimă organizată din Japonia sunt la fel de dure ca în alte părți ale lumii. Membrii Yakuza respectă o ierarhie strictă și dau dovadă de loialitate extremă – unii mergând până la automutilare pentru a-și demonstra devotamentul.
Tăierea degetului mic („yubitsume”) este un gest tradițional pentru membrii Yakuza, făcut ca act de penitență sau pentru a demonstra devotamentul față de grup.