Sari direct la conținut

Oamenii de afaceri români, la întâlnirea cu Lasconi: „Nu dorim eliminarea din piață a companiilor străine. Nu ar face bine clienților”

HotNews.ro
Oamenii de afaceri români, la întâlnirea cu Lasconi: „Nu dorim eliminarea din piață a companiilor străine. Nu ar face bine clienților”
Oamenii de afaceri români la întâlnirea cu Elena Lasconi / Foto: captură Facebook

Mediul de afaceri românesc nu este de acord cu eliminarea concurenței din partea firmelor străine, nu a cerut și nici nu va cere niciodată acest lucru, întrucât nu ar face bine clienților, a afirmat Dan Șucu, antreprenor și președintele Confederației Patronale Concordia, după o întâlnire cu Elena Lasconi la Parlament.

„Nu a existat niciodată vreo solicitare a unei firme românești, serioasă, de eliminare a competitorilor străini de pe piață. Nu asta e ideea. Sigur că mi-ar conveni ca firma mea să rămână singură pe piață și toți ceilalți să dispară. Dar clientului meu i-ar fi de ajutor așa ceva? I-ar fi de ajutor societății românești să nu existe competiție? În niciun caz. Nu am solicitat și nu vom solicita vreodată ca cineva administrativ să elimine competiția din piață”, a spus Șucu.

Alături de el, la întâlnire au mai participat și alți antreprenori români cunoscuți, precum Sergiu Neguț (Fintech), Dragoș Petrescu (City Grill), Iulian Stanciu (eMag), Dragoș Anastasiu (Eurolines), Felix Pătrășcanu (Fan Curier), Mihai Marcu (MedLife).

„Companiile pe care le vedeți aici reprezentate sunt companii antreprenoriale, oamenii care au pornit de la zero și care în decursul vieții lor au realizat ceva. Normal că suntem aici să ne apărăm toată munca noastră de-o viață”, a mai spus Șucu.

Reamintim că, într-un interviu acordat Politico, Călin Georgescu, merge, în campania electorală, și pe o temă ce apelează la sensibilitatea unor români – greu de aplicat însă într-un stat membru UE și de către un președinte care nu ar controla și Guvernul – și susține că va „reversa privatizările” în primele 100 de zile de mandat. El se arată ostil investițiilor străine din România.

Este foarte important pentru mediul de afaceri să avem bani europeni

La rândul său, Mihai Marcu, fondator Medlife, a arătat că antreprenorii români au nevoie de predictibilitate pentru businessul lor.

  • „E foarte important să avem bani europeni, e foarte important că astăzi, în timp ce vorbim, se construiesc zeci, sute de kilometri de autostradă cu bani europeni.
  • Am aflat zilele trecute că românii, copiii noștri, o să meargă în străinătate fără să stea la cozi la vamă sau pe aeroporturi. Deja că vom pleca cu vize și deja plecăm în Canada sau în Japonia și în curând în Statele Unite.
  • Această circulație de mișcare importantă pentru tineri, pentru antreprenorii noștri tineri, pentru business-ul românesc și avem nevoie de acest drum spre vest”, a spus Marcu.

În ceea ce privește riscul ca pilonul de pensii private să fie naționalizat, Marcu a arătat că aceștia sunt banii oamenilor, nu ai Statului și nici ai firmelor private care-i administrează. Statul nu poate dispune de ei cum dorește,a mai precizat el.

La rândul lui, întrebat dacă va da un mesaj pentru angajații lor să voteze responsabil, Felix Pătrășcanu fondatorul Fan Curier, a răspuns:

  • „Niciodată nu m-am dus în companie să dăm un mesaj foarte clar: votează pe cineva anume, numai că ei trebuie să vadă parcursul european care e repetat aici, euroatlantic, pe care noi trebuie să-l transmitem.
  • Am plecat pe un drum, am construit pe acest drum ceva peste 20 și ceva de ani de business. Am făcut-o împreună cu ei, cu angajații noștri. N-am făcut-o singuri.
  • În momentul de față întoarcerea la 180 de grade e cumva peste puterile noastre de înțelegere și peste puterile lor de a înțelege. Adică am lăsat deoparte tot ce am construit până acum. Acesta este mesajul pe care vreau să-l transmit angajaților mei și a celorlalți”.
INTERVIURILE HotNews.ro