O mare bancă din România i-a închis încă de acum două luni conturile lui Horațiu Potra pentru că îl suspecta de „riscuri de fraudă, de spălare a banilor, de finanțare a terorismului”. Poliția l-a oprit în trafic și reținut abia duminică
CEC Bank a decis încă de acum două luni închiderea a 15 conturi bancare deschise pe numele lui Horațiu Potra și a patru dintre societățile acestuia, unitatea bancară invocând „riscuri de fraudă, de spălare a banilor, de finanțare a terorismului sau alte riscuri legale, reputaționale ori operaționale”. Potra a dat în judecată CEC Bank și a cerut redeschiderea conturilor. Cererea i-a fost respinsă de instanță, însă decizia nu este definitivă. HotNews a întrebat CEC Bank dacă a sesizat Poliția, însă instituția nu a oferit un răspuns în acest sens.
- Horaţiu Potra, consilier local în municipiul Mediaş, cunoscut drept lider al unei grupări de mercenari care a acţionat în Africa și apropiat al lui Călin Georgescu, a fost reţinut duminică seară de către procurorii Parchetului Curții de Apel Ploieşti, sub acuzația de instigare publică şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.
- În mașina lui, dar și în autoturismele altor persoane care îl însoțeau au fost găsite arme de foc, macete, săbii și pumnale, dar și o dronă, care ar fi urmat să fie folosite pentru instigarea unor persoane la comiterea de infracțiuni în „întruniri publice neautorizate”, spun procurorii.
- CEC Bank, unde Potra și firmele sale aveau deschise 15 conturi, a sesizat un pericol încă de la începutul lunii octombrie.
- „Atât inițierea, cât și încetarea relațiilor de afaceri cu clientii Băncii se realizează conform prevederilor legale” au transmis, la solicitarea HotNews.ro, reprezentanții CEC Bank, fără alte detalii. HotNews.ro a întrebat banca și dacă a sesizat organele judiciare, dar nu a primit un rărspuns.
Cum a motivat CEC Bank decizia de închidere a conturilor lui Horațiu Potra, luată încă de acum 2 luni
În 4 octombrie, CEC Bank l-a înștiințat pe Horațiu Potra, dar și cele patru firme pe care acesta le administrează – GPH Legion Africa Role SRL, Ralflore SRL, AO Futuro SRL și PFA Horațiu Potra – că toate cele 15 conturi curente deschise pe aceste nume la CEC Bank vor fi închise în termen de 60 de zile de la primirea notificării. Reprezentanții băncii i-au solicitat lui Potra să le comunice în ce conturi deschise la alte bănci îi pot transfera sumele deținute la CEC Bank.
„Măsura închiderii conturilor a fost luată în conformitate cu „Condițiile Generale de Afaceri” care guvernează relația cu clienții: banca poate bloca toate conturile clientului și poate restricționa accesul clientului la servicii, inclusiv servicii online, în cazul în care nu mai sunt îndeplinite cerințele de cunoaștere a clientelei sau ca măsuri adoptate pentru prevenirea/ combaterea/ înlăturarea oricăror riscuri la care banca ar putea fi expusă ca urmare a desfășurării relației de afaceri cu clientul, precum riscuri legale, de fraudă, de spălare a banilor sau de finanțare a terorismului, operaționale, de conformitate, reputaționale sau de încălcarea a regimurilor sancționatorii naționale sau impuse de Uniunea Europeana, Organizația Natiunilor Unite, SUA sau Marea Britanie”, au explicat reprezentanții CEC Bank.
Horațiu Potra a dat în judecată banca: „Sunt o persoană onorabilă”
Informațiile se regăsesc în dosarul aflat la Tribunalul Sibiu, pentru că Potra a dat în judecată CEC Bank SA și agenția CEC Bank din Mediaș. În 10 octombrie, el a cerut Tribunalului Sibiu o ordonanță președințială prin care instanța să suspende efectele deciziei bancare până la soluționarea litigiului pe fond.
În acțiunea deschisă la Tribunalul Sibiu, Potra a susținut că este „o persoană onorabilă, fără antecedente penale și fără vreun istoric negativ în relația cu entitățile bancare din România”.
Horațiu Potra s-a plâns că CEC Bank i-ar fi blocat conturile fără nicio înștiințare și a invocat că prin această decizie riscă să i se blocheze afacerile, pentru că nu își poate plăti angajații și nici dările la stat. Potra a susținut și că în conturile de la CEC urmau să îi intre sume importante de bani de la parteneri de afaceri străini și că urmare a blocării conturilor nici măcar nu își mai poate verifica soldul.
Fostul luptător al Legiunii Străine Franceze a apreciat decizia CEC Bank ca fiind abuzivă și nelegală și a invocat că banca a refuzat să-i ofere o explicație clară în legătură cu motivele care au stat la baza acestei măsuri.
„Termenii și condițiile de afaceri ale băncii stipulează că blocarea conturilor este permisă doar atunci când există suspiciuni rezonabile de fraudă sau îndoieli cu privire la scopul sau natura tranzacțiilor efectuate de client. În speța de față, banca nu a adus la cunoștința lor, pe cale oficială, niciun astfel de motiv sau suspiciune care să susțină măsura impusă. Mai mult, atunci când a fost cazul, a colaborat în mod activ cu entitatea bancară, furnizând toate documentele și informațiile necesare pentru asigurarea transparenței rulajelor care s-au efectuat prin conturile bancare”, a declarat avocatul lui Horațiu Potra în fața judecătorilor Tribunalului Sibiu, conform dosarului din instanță.
Potra își putea retrage cei 500.000 de euro, dar nu a vrut
În instanță, reprezentanții CEC Bank l-au contrazis pe Horațiu Potra și au explicat judecătorilor că acesta, precum și cele patru entități juridice au fost notificate oficial. Judecătorilor le-au fost prezentate atât notificările, cât și confirmările de primire. Banca poate închide conturile fără notificare prealabilă, cu înștiințare ulterioară şi, de asemenea, poate refuza continuarea relațiilor de afaceri „dacă se constată că profilul de risc al clientului nu mai este acceptabil pentru bancă”, au precizat reprezentanții CEC Bank în fața instanței. Iar în cazul de față a fost identificat un astfel de risc.
În toate cele 15 conturi se aflau 500.000 de euro, conform documentelor de la dosar.
Oficialii băncii au subliniat că în cazul de față nu este vorba despre o indisponibilizare a sumelor, Horațiu Potra având posibilitatea să retragă sau să transfere banii.
„Contrar celor susținute în cererea de chemare în judecată, prin notificările transmise reclamanţii au fost rugați să se prezinte la oricare dintre ghișeele unităților CEC Bank SA pentru a li se restitui soldurile creditoare rezultate din închiderea conturilor, sau să transmită băncii până la data de 04.12.2024 numărul de cont și banca la care aceștia doresc sa le fie transferate disponibilitățile bănești existente în conturile curente deschise la CEC Bank S.A. In consecința, sumele existente în conturi nu sunt indisponibilizate de banca, ci ele pot fi ridicate sau transferate de către reclamanți în conturile deținute la alte instituții bancare. Până la data prezentei, cu toate ca au fost notificați, niciunul dintre reclamanți nu a luat vreo măsura în acest scop”, se arată în întâmpinarea transmisă de oficialii CEC Bank Tribunalului Sibiu.
În fața judecătorilor, Potra a susținut că cele trei societăți și PFA-ul pe care îl administrează nu dețin alte conturi bancare decât pe cele deschise la CEC Bank.
Decizia instanței
În 27 noiembrie, Tribunalul Sibiu a respins solicitarea lui Horațiu Potra privind emiterea unei ordonanțe președințiale prin care CEC Bank să fie obligat să deblocheze conturile și să reia relațiile de afaceri până la soluționarea dosarului de fond. Solicitarea a fost considerată de instanță ca fiind neîntemeiată.
„Reclamanții justifică urgența prin faptul că blocarea conturilor bancare îi împiedică să acceseze fondurile necesare pentru efectuarea unor plăți esențiale și urgente cu utilitățile, salariile sau obligațiile fiscale, aspect care generează un risc imediat și concret de neîndeplinire a obligațiilor financiare. Instanța reține, în primul rând, că sumele de bani existente în conturile curente nu sunt indisponibilizate, reclamanții având posibilitatea de a solicita restituirea acestora sau de a transfera disponibilitățile bănești existente sau o parte dintre acestea în alte conturi bancare astfel încât să poată efectua plăţile scadente până la soluţionarea dosarului de fond. Prin cererea de chemare în judecată s-a arătat că persoanele juridice reclamante nu dețin conturi bancare deschise la alte unități, însă acesta nu constituie un impediment serios, din moment ce acestea au posibilitatea de a solicita deschiderea unor conturi curente la alte unităţi bancare. Nu s-a arătat faptul că o astfel de operaţiune ar fi imposibilă sau ar crea dificultăţi majore reclamanţilor. Astfel, printr-o minimă diligenţă, reclamanţii pot evita sau limita producerea de prejudicii constând în neîndeplinirea obligațiilor financiare”, au motivat judecătorii.
Potra a contestat decizia Tribunalului Sibiu, dosarul fiind înaintat Curții de Apel Alba Iulia, unde este programat un prim termen în 14 ianuarie.
Averea impresionantă a lui Horațiu Potra
Potrivit declarației de avere din 14 noiembrie 2024, Horațiu Potra deține o avere fabuloasă: 10 case de locuit, 8 apartamente, 10 spații comerciale, 74 de suprafețe de teren, dar și 15 kilograme de lingouri de aur în valoare de 6,15 milioane lei.
Horaţiu Potra a declarat pentru anul trecut un venit de 1.155.000 de euro obţinut ca persoană fizică autorizată cu obiect de activitate „Pregătire fizică şi antrenament de specialitate”.
Conform declarației de avere care se întinde pe 21 de pagini, Potra are, în calitate de persoană fizică, 14 conturi bancare în care se află, în total, 4,1 milioane de lei.
Conform declarației de interese a lui Potra, el este asociat / administrator în opt firme. De asemenea, este membru fondator al „Asociaţiei Românii care au activat în Legiunea Franceză”, precum și preşedinte al filialei Mediaş a „Partidului Patrioţilor”, din partea căruia a candidat la funcția de primar al Mediașului.
Horaţiu Potra, personajul care se află în spatele gărzilor de corp de care Călin Georgescu a apărut înconjurat în spaţiul public, este un fost luptător în Legiunea Străină, devenit politician. La alegerile locale de anul acesta, a fost la un pas de a fi ales primar al municipiului Mediaş, pierzând cursa electorală la mai puţin 250 de voturi, în favoarea unui candidat de la PNL, potrivit News.ro.