Sari direct la conținut

Premierul Republicii Moldova l-a demis pe ministrul Energiei și cere stare de urgență în sectorul energetic: „Există riscuri de întrerupere a energiei”

HotNews.ro
Premierul Republicii Moldova l-a demis pe ministrul Energiei și cere stare de urgență în sectorul energetic: „Există riscuri de întrerupere a energiei”
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și premierul Dorin Recean, septembrie 2024. FOTO: BERND VON JUTRCZENKA / AFP / Profimedia

Președinta Maia Sandu a semnat documentul privind demisia ministrului Victor Parlicov la doar câteva ore după anunțul premierului Dorin Recean, scriu Ziarul de Gardă și Unimedia.md.

Premierul Dorin Recean a cerut joi demisia ministrului Energiei Victor Parlicov, a șefului Energocom, Victor Bînzari, și a lui Sergiu Tofilat, membru al Consiliului de Observatori la Moldovagaz.

În același anunț de joi, premierul Recean a anunțat că urmează să meargă în Parlament pentru a cere instituirea stării de urgență în sectorul energetic din 16 decembrie 2024.

Decizia premierului vine după ce pe 29 noiembrie, ANRE a decis majorarea tarifului la gazul natural pentru consumatori.

Întrebat despre motivele demiterii lui Parlicov, premierul a motivat: „Pentru că el era responsabil de gestiunea sectorului energetic și a admis greșeli care ne-au adus în situație de criză”, scrie ZDG.md.

„Aceste persoane fie au blocat, fie nu au acționat la momentul potrivit pentru a achiziționa gaz la cel mai mic preț. În loc să caute vinovați, ei trebuiau să asigure gaze naturale la momentul oportun”, a spus Recean.

Premierul a cerut și desemnarea noului Consiliu de Administrație al Moldovagaz.

Potrivit premierului, starea de urgență va dura până la depășirea situației legate de alimentarea cu gaz a cetățenilor moldoveni, inclusiv a celor din regiunea transnistreană, dar și pentru a gestiona eventualele consecințe a crizei.

Întrebat ce înseamnă stare de urgență în sectorul energetic, Dorin Recean a precizat: „Există riscul pentru întreruperea livrărilor de energie electrică, dar și altor tipuri de energie. Am putea să restricționăm importurile de energie și să instituim alte măsuri pentru a diminua din impactul asupra populație”, scrie Unimedia.

Oprirea livrărilor de gaz rusesc pentru Transnistria este „un scenariu foarte realist”

La sfârșitul lunii noiembrie, Chișinăul a avut discuții cu șeful Gazprom pentru a analiza rutele alternative de aprovizionare a Transnistriei în cazul în care tranzitul prin Ucraina se oprește, așa cum este anticipat.

După discuțiile cu compania rusă, ministrul Energiei Victor Parliсov a spus că oprirea livrărilor de gaze rusești către regiunea separatistă transnistreană a Republicii Moldova după 1 ianuarie 2025 este un scenariu „foarte realist”.

Actualul acord de tranzit de gaze dintre Ucraina și Rusia se încheie pe 31 decembrie, iar Ucraina a declarat că nu îl va prelungi. Regiunea nerecunoscută și susținută de Rusia Transnistria depinde în mare măsură de gazele naturale rusești furnizate prin Ucraina.

Moldova primește aproximativ 2 miliarde de metri cubi de gaz pe an din Rusia prin Ucraina, iar din 2022, Tiraspolul și Chișinăul au convenit ca tot gazul rusesc primit de Moldova să ajungă în Transnistria.

Transnistria are o centrală electrică mare alimentată cu gaz rusesc, iar Chișinăul, la rândul său, cumpără energie electrică de la Tiraspol la un preț fix relativ scăzut.

INTERVIURILE HotNews.ro