Belarusul ar putea deține rachete Oreșnik din a doua jumătate a anului 2025, spune Putin
Președintele Vladimir Putin a declarat vineri că Rusia ar putea desfășura noua sa rachetă hipersonică Oreșnik pe teritoriul Belaruslui în a doua jumătate a anului viitor, relatează Reuters.
Putin a răspuns astfel unei solicitări a omologul său din Belarus, Aleksandr Lukașenko, la un summit de la Minsk, unde cei doi lideri au semnat un pact de apărare reciprocă.
„În ceea ce privește posibilitatea desfășurării unor astfel de arme, sincer vorbind, formidabile precum Oreșnik pe teritoriul Belarusului: deoarece astăzi am semnat un acord privind garanțiile de securitate folosind toate forțele și mijloacele disponibile, consider fezabilă desfășurarea unor sisteme precum Oreșnik pe teritoriul Republicii Belarus”, a spus Putin.
„Cred că acest lucru va deveni posibil în a doua jumătate a anului viitor, pe măsură ce producția în serie a acestor sisteme în Rusia crește și pe măsură ce aceste sisteme de rachete intră în serviciu cu forțele strategice ruse”, a adăugat el în comentarii televizate.
Rusia a lovit luna trecută un oraș ucrainean cu Oreșnik, în ceea ce Putin a descris ca fiind un prim test al armei în condiții de luptă.
El s-a lăudat că este imposibil de interceptat și că are o putere distructivă comparabilă cu cea a unei arme nucleare, chiar și atunci când este echipată cu un focos convențional.
Unii experți occidentali sunt sceptici cu privire la afirmațiile lui Putin cu privire la rachetă, despre care spun că are la bază modelul rusesc existent de rachete balistice intercontinentale (ICBM) RS-26 Rubej.
Putin i-a spus lui Lukașenko că Belarus – care împarte granița cu membrele NATO Polonia, Letonia și Lituania – va determina țintele pe care le vor lovi rachetele Oreșnik de pe teritoriul său.
Cei doi lideri s-au întâlnit vineri în capitala Belarusului pentru a marca cea de-a 25-a aniversare a Uniunii statale, o uniune și o alianță fără frontiere între fostele republici sovietice.
Putin a spus că tratatul de apărare reciprocă „va face posibilă protejarea eficientă a securității Rusiei și Belarusului, creând astfel condiții pentru o dezvoltare pașnică și durabilă a celor două state”, potrivit agenției de presă de stat TASS.
Liderul de la Kremlin a aprobat luna trecută modificări ale doctrinei nucleare care au scăzut pragul pentru un atac nuclear și au extins umbrela nucleară a Moscovei pentru a acoperi Belarusul.
Armele nucleare au fost retrase din Belarus după căderea Uniunii Sovietice în 1991, dar Putin a anunțat anul trecut că Rusia a amplasat acolo rachete nucleare tactice ca măsură de descurajare față de Occident.
Lukașenko, aflat la putere în Belarus din 1994, a declarat în octombrie că orice utilizare a armelor nucleare rusești desfășurate în prezent în Belarus ar necesita acordul său personal.