SAPE: Nu a existat o voință ca proiectul hidrocentralei Tarnița să fie declarat strategic
Nici nu existat o voință clară, fermă și asumată printr-un act normativ pentru a declara proiectul hidrocentralei Tarnița-Lăpuștești ca fiind de importanță strategică, astfel încât condițiile de mediu să fie mai ușor de îndeplinit, spun reprezentanții Societății de Administrare a Participațiilor Statului.
SAPE are ca unic acționar Ministerul Energiei și este responsabilă de gestionarea proiectului hidrocentralei cu acumulare prin pompaj Tarnița – Lăpuștești.
Lansată la începutul anului, licitația pentru desemnarea companiei care va realiza studiul de fezabilitate nu a avut succes, deși caietul de sarcini a fost modificat de mai multe ori. Chiar și așa, nicio companie nu s-a calificat.
- „A fost un an cu multe provocări, cu oportunități, cu reușite, dar și cu neîmpliniri. Mă refer la respingerea ofertelor pentru realizarea ”Studiului de Fezabilitate și Documentația tehnico economică aferente obiectivului de investiții Centrala hidroelectrică cu acumulare prin pompaj (CHEAP) Tarnița – Lăpuștești”.
- Am depus toate eforturile, am flexibilizat caietul de sarcini, am angajat experți în domeniul hidroenergetic special pentru această licitație. Din păcate, ofertele nu au răspuns cerințelor, astfel încât Comisia de evaluare a trebuit să le respingă. În plus, nu ne-a ajutat nici cadrul legislativ, în special cel privind condiționalitățile de mediu. Nici nu a fost o voință clară, fermă și asumată printr-un act normativ, astfel încât acest proiect să fie declarat strategic, de importanță națională, iar condiționalitățile de mediu să fie mai facil de îndeplinit.
- Susțin, în continuare, cu tărie, că proiectul hidroenergetic Tarnița-Lăpuștești este o necesitate pentru sistemul energetic național, pentru securitatea energetică a țării, dar și a întregii regiuni și de aceea trebuie realizat”, a afirmat Bogdan Stănescu, președintele Directoratului SAPE.
Ministerul Energiei a trecut la planul B: un memorandum cu consorțiul Itochu-EDF
În noiembrie, Ministerul Energiei a trecut la planul B și a semnat un memorandum cu japonezii de la Itochu pentru proiectul hidrocentralei.
„Punem în aplicare planul B, pentru că întotdeauna avem un plan de rezervă. Am continuat chiar zilele acestea discuțiile cu partenerii strategici din Japonia și Franța, consorțiul format din Itochu-EDF, doi giganți energetici la nivel mondial”, a spus Sebastian Burduja, ministrul de resort.
El a susținut că Itochu din Japonia şi EDF din Franţa sunt dispuse să realizeze pe banii lor studiul de fezabilitate, iar apoi să ducă până la capăt proiectarea şi execuţia centralei.
Burduja a mai spus că Tarniţa-Lăpuşteşti este proiectul este cel mai important pentru sistemul energetic românesc, vechi de 50 de ani, ignorat şi pasat de la un an la altul, deşi contribuie substanţial la securitatea sistemului energetic, la preţuri corecte şi, nu în ultimul rând, la producţia de energie curată şi stocarea de mari dimensiuni.
Sursa foto: Dreamstime