Sari direct la conținut

Israelul ordonă armatei să campeze peste iarnă într-o poziție care domină Damascul, provocând noi îngrijorări privind incursiunea sa militară în Siria

HotNews.ro
Israelul ordonă armatei să campeze peste iarnă într-o poziție care domină Damascul, provocând noi îngrijorări privind incursiunea sa militară în Siria
Soldați israelieni pe Muntele Hermon, FOTO: Jalaa Marey / AFP / Profimedia Images

Ministrul israelian al Apărării, Israel Katz, a ordonat trupelor țării să se pregătească să rămână pe timpul iernii pe Muntele Hermon, un punct strategic ce domină Damascul, indicând că prezența Israelului în Siria ar putea continua pentru o perioadă îndelungată, comentează Reuters.

„Din cauza a ceea ce se întâmplă în Siria, este de o importanță enormă pentru securitate să menținem controlul asupra vârfului Muntelui Hermon”, se precizează într-un comunicat emis vineri de ministerul lui Katz.

Ordinul sugerează că trupele israeliene care s-au deplasat într-o zonă tampon de pe teritoriul sirian, precum și în „câteva puncte suplimentare”, după prăbușirea regimului președintelui Bashar al-Assad, vor rămâne probabil pe poziții până anul viitor, cel puțin.

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a declarat joi că trupele vor rămâne până când în Siria va exista o „forță eficientă” care să aplice acordul de demarcare semnat după războiul arabo-israelian din 1973.

Israelul a descris această măsură drept una „limitată” și „temporară”, destinată să asigure securitatea granițelor sale, însă nu este clar când va considera situația din Siria suficient de stabilă pentru a-și retrage forțele.

Katz a subliniat că iernile severe pe Muntele Hermon, un vârf de 2.800 de metri care se află la granița dintre Siria, Israel și Liban, necesită pregătiri speciale pentru o ședere îndelungată a trupelor israeliene.

Mai multe țări, inclusiv Franța și Emiratele Arabe Unite, au condamnat incursiunea Israelului pe teritoriul sirian, calificând-o drept o încălcare a acordului încheiat după războiul arabo-israelian. Cu toate acestea, Statele Unite au oferit sprijin, susținând că măsura este necesară pentru apărarea Israelului.

Pe lângă trimiterea trupelor în zona tampon, Israelul a distrus, prin sute de atacuri aeriene și navale, cea mai mare parte a arsenalului militar al Siriei, constând în arme și muniții. Israelul a afirmat că aceste atacuri au fost menite să împiedice echipamentele să ajungă în mâinile unor forțe.

Deși Israelul a salutat înlăturarea lui Assad, un aliat al principalului său inamic, Iranul, guvernul lui Netanyahu rămâne suspicios față de grupările rebele care au preluat puterea la Damasc, multe dintre acestea având origini legate de grupuri teroriste, inclusiv Al Qaeda.

INTERVIURILE HotNews.ro