Sari direct la conținut

Podul de peste Dunăre de la Ruse va fi deschis circulației de Crăciun și Anul Nou

HotNews.ro
Podul de peste Dunăre de la Ruse va fi deschis circulației de Crăciun și Anul Nou
Podul de peste Dunăre de la Ruse va fi deschis circulației de Crăciun și Anul Nou. Foto dreamstime.com

Autoritățile au anunțat că podul de peste Dunăre de la Ruse, aflat în curs de renovare intregrală, va fi deschis circulației de Crăciun și Anul Nou, având în vedere traficul preconizat de sărbători. Astfel, începând cu ora 13:00 a zilei de 20 decembrie şi până pe 7 ianuarie inclusiv, ambele benzi ale podului vor fi deschise, potrivit Rador Radio România.

La faţă locului vor fi în continuare oameni care se vor ocupa de coordonarea traficului, precum și echipe de la firma executantă a lucrărilor de reparație, pentru a răspunde în timp util dacă va fi necesar.

Din 8 ianuarie anul viitor este planificată închiderea parțială a benzii din stânga a podului pe direcția din România spre Bulgaria. De fapt, astfel va începe a doua dintr-un total de șase etape de reparație ale podului.

Podul Prieteniei Giurgiu-Ruse peste Dunăre are o lungime de peste 2 kilometri și a fost deschis în 1954. De atunci până în urmă cu câțiva ani nu au mai avut loc reparații la structura de rezistență.

Un nou pod peste Dunăre între Giurgiu și Ruse, abia în faza studiilor

În momentul de față, între Bulgaria și România există doar două poduri peste Dunăre: Podul Prieteniei de la Giurgiu-Ruse, deschis în 1954, și Podul Europa Nouă (Calafat-Vidin) deschis în 2013 și construit integral de partea bulgară.

Un nou pod – Podul Giurgiu-Ruse 2 – va fi un proiect comun între România și Bulgaria. Comisia Europeană a aprobat o finanțare de 6,92 milioane de euro pentru realizarea Studiului de Fezabilitate.

Deși CNAIR scoate la licitație realizarea documentației, prea multe detalii concrete despre proiect nu se știu. Tocmai studiul va analiza și stabili în final caracteristicile viitorului pod: unde va fi exact amplasat, ce fel de pod va fi, ce lungime, ce lățime, înălțime sau dacă va fi sau nu unul combinat rutier/feroviar. 

Și tot din studiu va fi determinată o valoare estimată pentru proiectare și execuție, precum și termenele de construcție, explica Ministerul Transporturilor într-un răspuns la o solicitare HotNews.ro.

INTERVIURILE HotNews.ro