Sari direct la conținut

Consultanți fiscali: ONG-urile, asociațiile de proprietari și bisericile trebuie să depună SAF-T de la 1 ianuarie 2025, dar tehnic nu se poate

HotNews.ro
Consultanți fiscali: ONG-urile, asociațiile de proprietari și bisericile trebuie să depună SAF-T de la 1 ianuarie 2025, dar tehnic nu se poate

Din 2025 vor trebui să depună SAF-T (fișierul standard de audit – D406) și contribuabilii mici. Un ordin al ANAF enumerează entitățile care trebuie să-l depună și care nu. Între cele care trebuie să depună se află și „asociaţiile/persoanele fără scop patrimonial” și „alte persoane juridice care nu se regăsesc menţionate în mod expres” în categoria celor care nu trebuie să depună.

Astfel, Camera Consultanților Fiscali a constatat faptul că în cazul ONG-urilor și asociațiilor de proprietari este o problemă.

„Între entitățile enumerate care au obligația depunerii fișierului standard de control fiscal (SAF-T) prin intermediul Declarației informative D406, regăsim menționate asociaţiile/persoanele fără scop patrimonial, iar în această categorie sunt cuprinse și unităţile de cult, asociaţiile de proprietari, precum și alte persoane juridice fără scop patrimonial”, arată CCF într-o scrisoare semnată de președintele organizației, Dan Manolescu, și transmisă Ministerului de Finanțe.

Pe de altă parte, spune Camera, conform reglementărilor contabile în vigoare (Legea contabilității nr. 82/1991 coroborată cu prevederile Ordinului nr. 3103/2017 privind aprobarea Reglementarilor contabile pentru persoanele juridice fără scop patrimonial), constatăm că unităţile de cult, asociaţiile de proprietari, persoanele juridice fără scop patrimonial au obligația ținerii contabilității în partidă simplă.

”De asemenea, conform reglementărilor contabile privind organizarea şi conducerea contabilităţii în partidă simplă de către persoanele juridice fără scop patrimonial, cuprinse în Anexa nr. 2 a Ordinului 3103/2017, acestea evidențiază în mod obligatoriu cronologic şi sistematic operațiunile economico-financiare consemnate în documentele justificative, fără a avea însă obligația de a întocmi situații financiare anuale”, se arată în document.

Camera Consultanților Fiscali, analizând legislația și D406, consideră că asociațiile/persoanele fără scop patrimonial care țin contabilitatea în partidă simplă nu vor putea întocmi o declarație SAF-T în structura OCDE versiunea 2.0, problema fiind de natură tehnică a fișierului.

Pe de altă parte asociațiile/persoanele fără scop patrimonial care țin contabilitatea în partidă simplă, luând în considerare obligația de raportare SAF-T, sunt obligate să depună raportarea începând cu 1 ianuarie 2025, în structura și conținutul prevăzut de dispozițiile legale procedurale.

„În concluzie, în lipsa unor completări și modificări legislative sau a altor precizări cu privire la modalitatea de declarare sau structura unei Declarații informative D406 pe care o asociație/persoană fără scop patrimonial care ține contabilitatea în partidă simplă ar putea-o depune, aceste entități rămân obligate la depunerea D406 SAF-T, dar în același timp sunt în imposibilitatea de a respecta această obligație și, drept urmare, de a suporta consecințele legale ale nerespectării obligației”, arată Camera Consultanților Fiscali.

Clarificările cerute de Camera Consultanților Fiscali

Camera Consultanților Fiscali ridică, astfel, două întrebări:

1. Dacă asociațiile/persoanele fără scop patrimonial (în speță, asociații de proprietari, unitățile locale de cult) care au obligația ținerii contabilității în partidă simplă au obligația depunerii fișierului standard de control fiscal (SAF-T) prin intermediul Declarației informative D406 începând cu data de 1 ianuarie 2025 (conform calendarului stabilit prin prevederile Ordinului nr. 1783/2021 pentru asociațiile/persoanele fără scop patrimonial, în general)?

2. Dacă răspunsul la prima problema este „Da”, atunci se naște o a doua problemă, respectiv care este componența de secțiuni și subsecțiuni a unei Declarații informative D406 pe care o astfel de asociație/persoană fără scop patrimonial care ține contabilitatea în partidă simplă va trebui să o depună ținând cont de specificul contabilității aplicate (în partidă simplă) și, respectiv, de informațiile pe care acestea le au în realitate disponibile?

„Luând în considerare scopul de baza al implementării Declarației informative D406 (SAF-T) în România, acela de a reprezenta în perioada imediat următoare un veritabil instrument de control fiscal, precum și specificul și tipologia activităților desfășurate în mod curent de această categorie de entități (asociații de proprietari, unități de cult de tip biserici și parohii locale, alte asociații sau persoane juridice fără scop patrimonial, care prin legea proprie de organizare sau prin alte legi au obligația de a ține contabilitatea doar în partidă simplă), nu justifică obligarea acestora de a depune Declarația informativă D406 (SAF-T)”, spune Camera.

În concluzie, consultanții fiscali consideră că menținerea acestei obligații ar încălca flagrant principiul proporționalității statuat de dreptul fiscal unional și prevăzut, de asemenea, în legislația fiscală din România, iar drept urmare vă propune exceptarea acestora de la obligația de depunere.

INTERVIURILE HotNews.ro