„Guvernul are timp de prelungit plafonări, dar trenează reducerea cheltuielilor când deficitul a depășit toate recordurile. Este de neînțeles!”, spune directorul unei dintre cele mai mari confederații patronale
Cu două zile în urmă, oamenii de afaceri reuniți în Confederația Patronală Concordia, condusă de Dan Șucu, trimitea partidelor pro-europene o listă de priorități pe termen scurt a mediului de afaceri; una dintre solicitările urgente era să se renunțe la plafonările din diferite domenii.
„Am avertizat în mai multe rânduri că acestea distorsionează piețele și nici la acest moment nu avem documente oficiale care să justifice, cu cifre, impactul lor. Însă Guvernul continuă această măsură “temporară” și prelungește până la 30 iunie 2025, fără consultări cu operatorii economici, plafonările pentru adaosul comercial la alimentele de bază, pentru comisioanele la toate tichetele și pentru prețurile polițelor RCA.
Nici măcar nu am avut timp să mimăm un dialog, pentru că am aflat despre prelungirea aplicării OUG 67/2023 după ședința de Guvern de ieri și am avizat nefavorabil în CES plafonarea RCA cu câteva ore înainte. Guvernul nu doar că ignoră solicitarea noastră de renunțare la plafonări, dar nici nu vrea să existe un dialog pe această temă, preferând prelungirea unor măsuri nefuncționale sub pretextul protejării consumatorului final, în loc să adreseze direct cauzele problemelor din piețele respective. Guvernul a avut timp să prelungească plafonări, dar trenează și sunt întârziate măsuri absolut necesare de reducere a cheltuielilor bugetare când deficitul a depășit toate recordurile. Este de neînțeles“ – Radu Burnete, directorul Concordia.
Confederația Patronală Concordia propune partidelor politice pro-europene un set de măsuri urgente pe care noul Guvern trebuie să le ia pentru a restabili încrederea în stat, precum și echilibrarea finanțelor publice.
Măsurile sunt concentrate în 4 zone prioritare, identificate de Concordia: reducerea cheltuielilor bugetare, echilibrarea fiscal-bugetară, debirocratizare, investiții.
„Deocamdată, declarațiile politice că vor fi tăiate cheltuieli sau că nu vor fi introduse noi taxe nu se bazează pe nimic. Le-am mai tot auzit. Aritmetica bugetară este rece și o vedem și noi. Ca să își poată vedea de investiții, mediul privat are nevoie de claritate și predictibilitate, și asta nu va veni în absența unui buget credibil. Dincolo de asta, un guvern format din patru partide nu se poate apuca peste noapte de toate reformele pe care cetățenii le așteaptă, dar poate transmite niște semnale clare că a înțeles direcția și o urmează. Ne așteptăm ca, de îndată ce noul guvern este format, să fim chemați la discuții și consultări despre starea economiei românești și despre aceste măsuri prioritare pe care le propunem. Suntem aici să ajutăm cu expertiză, cifre, studii de piață, realism și încrederea că putem depăși acest moment de criză prin măsuri concrete”, spune Radu Burnete, director executiv Concordia.
Cele 4 zone prioritare care au nevoie de reforme urgente, pe termen scurt, din partea noului guvern
Deși poate să pară că cele două provocări (restabilirea încrederii în stat și echilibrarea finanțelor publice) nu pot fi adresate în același timp, oficialii Concordia consideră că există măsuri echilibrate care pot face asta într-o manieră realistă.
Concordia propune un set de măsuri pe care noul Guvern trebuie să le ia în scurt timp de la instalare pentru a tempera tensiunile socio-economice. Deși au un caracter de urgență, aceste măsuri trebuie să fie, de asemenea, rezultatul unei consultări cu partenerii sociali, chiar dacă într-o formulă accelerată.
Sunt 4 zone prioritare care au nevoie de reforme urgente, pe termen scurt, din partea noului guvern: reducerea cheltuielilor bugetare, echilibrarea fiscal-bugetară, debirocratizare, investiții.
Cele 4 zone pe care Concordia le consideră prioritare sunt:
- Desființarea privilegiilor excesive din administrația publică.
- Înghețarea creșterii cheltuielilor cu bunuri și servicii la nivelul inflației și o evaluare realistă dacă România își permite în 2025 toate indexările și creșterile de salarii și pensii publice prevăzute de lege.
- Eliminarea cheltuielilor nejustificate, iraționale și utilizarea pe scară largă a standardelor de cost în paralel cu eficientizarea sistemului de achiziții publice, care trebuie să fie mai puțin greoi, orientat către un rezultat optim cost-beneficiu și care să nu permită manipularea sa prin mecanisme specifice și nici birocratizarea excesivă.
- Respectarea guvernanței corporative și eficientizarea în companiile cu capital integral sau majoritar de stat, inclusiv prin separarea funcțiilor de administrare și reglementare. O mare parte a companiilor de stat nu au performanțe economice optime, iar pachetele lor de remunerație și cheltuielile pe care le fac nu țin cont de această realitate. Companiile statului trebuie conduse după principii de guvernanță orientate pe performanță. Acest lucru este cu totul realist și posibil pentru că vedem anumite companii de stat care au o astfel de guvernanță și asta se reflectă vizibil în activitatea, rezultatele și proiectele pe care le desfășoară.
Vezi aici setul de măsuri propuse de Concordia