Sari direct la conținut

Hidroelectrica va storna facturile pentru octombrie și noiembrie 2024

HotNews.ro
Facturi la electricitate, Foto: Volgariver / Dreamstime.com
Facturi la electricitate, Foto: Volgariver / Dreamstime.com

Hidroelectrica a anunțat, vineri, clienții, că trebuie, conform unei legi promulgate recent, să storneze facturile emise pentru consumurile aferente lunilor octombrie și noiembrie 2024. Facturile vor fi retransmise, însă fără a fi incluse contribuția CfD (contractele pentru diferență).

„Dorim să vă aducem la cunoștință că în urma promulgării Legii nr. 312 din 2024 (conform Art. III, alin. 1), este necesar să stornăm facturile emise de S.P.E.E.H. Hidroelectrica pentru consumurile aferente lunilor octombrie și noiembrie 2024 și să le reemitem, fără a mai include și contribuția CfD”, transmite Hidroelectrica.

Această campanie de stornare a facturilor clienților casnici și business, apoi de reemitere a acestora se va desfășura în perioada 20.12.2024 – 20.01.2025.

Contribuția CfD va fi reintrodusă de la 1 aprilie 2025

Legea la care face Hidroelectrica referire include o prevedere legată de această contribuție CfD. Mai exact, prevede că facturile emise pentru perioada dintre 1 octombrie 2024 și data intrării în vigoare a legii trebuie stornate.

„Facturile care conțin contribuția CfD, definită la art. 2 pct. 12 din Hotărârea Guvernului nr. 318/2024 privind aprobarea cadrului general pentru implementarea și funcționarea mecanismului de sprijin prin contracte pentru diferență pentru tehnologiile cu emisii reduse de carbon, emise și încasate, conform reglementărilor Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei, pentru perioada dintre data de 1 octombrie 2024 și până la data intrării în vigoare a legii pentru aprobarea prezentei ordonanțe de urgență se stornează și se refacturează fără a include contribuția CfD”, prevede Legea 312/ 2024 privind aprobarea OUG 54/2024 care modifică unele acte normative din domeniul energiei.

Contribuția CfD este încă o taxă aplicată consumatorilor, pentru a finanța ajutoarele de stat acordate pentru investiții în noi capacități de producere a energiei eoliene și fotovoltaice. Banii sunt pentru acoperirea cheltuielilor OPCOM și Transelectrica cu administrarea ajutorului de stat.

Potrivit HG 318/2024, contribuția CfD este o sumă exprimată în lei/MWh, plătită de către consumatorii finali, care se colectează de către furnizorii de energie electrică activi pe piața cu amănuntul de energie electrică din România și se virează în fondul de lichiditate CfD.

Valoarea contribuției CfD a fost stabilită la 0,000128 lei/kWh, plus TVA.

Colectarea contribuției CfD va fi făcută începând cu 1 aprilie 2025.

INTERVIURILE HotNews.ro