Rusia anunță că a deschis focul în Marea Neagră / Salve de avertisment și bombe, folosite pentru a descuraja un distrugător britanic / Londra neagă incidentul
Forțele armate rusești au tras salve de avertisment înspre distrugătorul britanic HMS Defender pe care Moscova îl acuză că a intrat în apele sale teritoriale din largul Capului Fiolent aflat în apropierea Sevastopolului, relatează agenția rusă Interfax.
„Distrugătorul a fost avertizat în avans că se va trage cu armele în cazul unei încălcări a graniței de stat a Rusiei. A ignorat acel avertisment”, afirmă într-un comunicat ministerul rus al apărării.
O navă de patrulare rusească a tras focurile de avertisment miercuri după-masa la orele 12:06 și 12:08.
Câteva minute mai târziu, la 12:19 un avion Su-24M a lansat bombe (4 bombe explozive OFAB-250) pe traiectoria de navigație a distrugătorului britanic ca avertisment, potrivit ministerului rus.
Acesta a anunțat de asemenea că HMS Defender ar fi părăsit apele teritoriale ale Rusiei ca urmare a acțiunilor întreprinse, acuzând nava Marii Britanii că a pătruns cu până la 3 kilometri în interiorul apelor teritoriale rusești.
Agenția rusească RIA Novosti scrie că atașatul militar al Marii Britanii din Moscova a fost convocat la ministerul apărării rus ca urmare a incidentului.
Ministerul britanic al apărării nu a dorit să comenteze imediat informația, potrivit The Guardian, însă o postare de pe pagina de Twitter a biroului de presă al ministerului neagă că au fost trase salve înspre HMS Defender, afirmând că nava a trecut prin apele teritoriale ale Ucrainei, „în conformitate cu legile internaționale”.
No warning shots have been fired at HMS Defender.
The Royal Navy ship is conducting innocent passage through Ukrainian territorial waters in accordance with international law.
— Ministry of Defence Press Office (@DefenceHQPress) June 23, 2021
„Credem că rușii desfășurau un exercițiu de tir în Marea Neagră și au furnizat comunității maritime un avertisment în prealabil privind activitatea lor (…) nu recunoaștem afirmația că bombe au fost lansate în calea sa”, precizează o altă postare a biroului de presă.
Ulterior, ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a precizat că HMS Defender se deplasa dinspre portul ucrainean Odesa către Georgia, pe o rută recunoscută internaţional.
„Aşa cum este normal pentru această rută, HMS Defender a intrat în coridorul recunoscut internaţional pentru separarea traficului. Nava a părăsit în siguranţă coridorul la ora 09:45 BST (British Summer Time). Aşa cum este procedura de rutină, navele ruseşti i-au acoperit trecerea şi a fost atenţionată cu privire la exerciţiile din vecinătatea sa extinsă”, a explicat Wallace.
A statement on HMS Defender from Secretary of State for Defence, @BWallaceMP:
“This morning, HMS Defender carried out a routine transit from Odesa towards Georgia across the Black Sea.
1/2
— Ministry of Defence \uD83C\uDDEC\uD83C\uDDE7 (@DefenceHQ) June 23, 2021
Purtătorul de cuvânt al premierului Boris Johnson a declarat la rândul său că „este incorect să se afirme că asupra navei s-a tras sau că nava se afla în apele rusești”.
Incidente în care sunt implicate nave sau avioane nu sunt neobișnuite la granițele Rusiei în perioadele de escaladare a tensiunilor cu Occidentul însă rareori rezultă cu deschiderea focului.
Marina Regală a Marii Britanii a anunțat mai devreme în cursul lunii iunie că HMS Defender „s-a desprins” de grupul Nato care desfășoară operațiuni în Marea Mediterană pentru „a-și urma propriul set de misiuni” în Marea Neagră.
Nava de război s-a aflat în portul Odesa mai devreme în această săptămână, potrivit ambasadei britanice din Ucraina care a urat rămas-bun navei marți, 22 iunie, într-o postare video publicată pe contul său de Twitter.
Farewell to HMS DEFENDER \uD83C\uDDEC\uD83C\uDDE7
Thank you for a fantastic time in Odesa \uD83C\uDDFA\uD83C\uDDE6
Fair winds and following seas. ⚓\uD83C\uDF0A#StrongerTogether pic.twitter.com/xVSGKdNL4X
— UK in Ukraine \uD83C\uDDEC\uD83C\uDDE7\uD83C\uDDFA\uD83C\uDDE6 (@UKinUkraine) June 22, 2021
Site-ul Institutului Naval al Statelor Unite a relatat luni că datele open-source de navigare ale HMS Defender și ale unei alte nave NATO au fost falsificate pentru a crea impresia că acestea s-au îndreptat direct către sediul din Sevastapol al Flotei Mării Negre a Rusiei.