Sari direct la conținut

Război în Ucraina, ziua 1054: Elveția, gata să găzduiască o întâlnire Trump – Putin / Tensiuni în guvernul german privind ajutorul militar pentru Kiev / ISW: Forțele nord-coreene din Kursk atacă în grupuri mari, ignorând pericolul dronelor inamice

Război în Ucraina, ziua 1054: Elveția, gata să găzduiască o întâlnire Trump – Putin / Tensiuni în guvernul german privind ajutorul militar pentru Kiev / ISW: Forțele nord-coreene din Kursk atacă în grupuri mari, ignorând pericolul dronelor inamice
Soldați ucraineni. Credit line: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Se pare că trupele nord-coreene desfășoară grupuri mari de asalt în operațiunile de luptă, în ciuda faptului că sunt loviți frecvent cu drone de armata ucraineană, ceea ce contribuie probabil la rata ridicată de pierderi în rândul forțelor trimise de Kim Jong Un să lupte alături de ruși și va afecta probabil învățămintele pe care le poate trage din conflict comandamentul militar nord-coreean, spune Institutul pentru Studiu Războiului (ISW) în ultima sa evaluare privind războiul.

Evenimentele de duminică, ziua 1054 a războiului din Ucraina, LIVE:

VIDEO Zelenski publică imagini de la interogatoriul celor doi militari din Coreea de Nord. Ucraina vrea să dea prizonierii nord-coreeni la schimb cu soldați ucraineni deținuți de Moscova

Kievul este dispus să-i predea pe soldaţii nord-coreeni capturaţi liderului lor, Kim Jong Un, dacă acesta poate aranja eliberarea unor ucraineni ţinuţi captivi în Rusia, a declarat duminică preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Suedia va pune la dispoziție trei nave de război și un avion pentru a fi supravegheate infrastructurile esențiale din Marea Baltică și „flota fantomă” a Rusiei, în urma recentelor distrugeri de la cabluri submarine, a anunțat premierul suedez duminică, potrivit AFP.

„Guvernul (Suediei) le-a cerut forțelor armate suedeze să furnizeze până la trei nave de război și un avion de supraveghere aeriană și maritimă, ASC890”, a precizat Ulf Kristersson pentru presă.

Mai multe cabluri submarine de telecomunicații și unul electric au fost secționate în Marea Baltică în ultimele luni. Lideri politici europeni și experți suspectează atacuri de „război hibrid” orchestrate de Rusia.

Liderii țărilor NATO cu ieșire la Marea Baltică se vor reuni marți la Helsinki pentru a discuta despre securitatea în regiune, fiind așteptată și participarea secretarului general al NATO, Mark Rutte.

Zeci de mii de persoane au rămas fără curent electric după ce Rusia a bombardat oraşul Herson

Aproximativ 23.000 de gospodării au rămas fără electricitate după ce bombardamente ruseşti asupra oraşului Herson, în sudul Ucrainei, au deteriorat echipamentele electrice, a anunţat duminică administraţia militară locală.

Atacul a vizat cartierul Dniprovski, care se întinde de-a lungul fluviului Nipru, o zonă din Herson care este bombardată în mod regulat de trupele ruse de pe malul opus.

Tensiuni în guvernul german privind ajutorul militar pentru Ucraina

După Robert Fico, un alt demnitar din Slovacia merge în vizită la Moscova. Întâlniri cu președinții Camerelor Parlamentului rus

Vicepreședintele Parlamentului din Slovacia, Andrej Danko, a sosit duminică la Moscova, a transmis agenția de presă rusă TASS, citată de Reuters. Vizita survine în contextul în care Bratislava caută o soluție pentru livrările de gaze, după ce Ucraina a stopat livrările prin gazoductul rusesc care-i traversează teritoriul.

„Suedia nu este în război, dar nici pace nu este”. Temerile premierului de la Stockholm

Suedia nu este război, dar nici într-o perioadă de pace, a declarat duminică premierul suedez Ulf Kristersson, evocând atacuri hibride şi un „război prin procură” dus pe teritoriul ţării sale.

Tensiuni în guvernul german privind ajutorul militar pentru Ucraina. Cancelarul Scholz, sub presiunea unor miniștri

Publicaţia germană Spiegel a informat joi despre existenţa unor dispute în cadrul guvernului german cu privire la continuarea livrărilor germane de arme pentru Ucraina.

Potrivit Der Spiegel, șefa diplomaţiei Annalena Baerbock şi ministrul apărării Boris Pistorius intenţionează să mobilizeze circa 3 miliarde de euro fonduri suplimentare pentru livrările de arme necesare şi urgente pentru Ucraina, înaintea alegerilor legislative ce vor avea loc pe 23 februarie. Însă, potrivit informaţiilor, cancelarul Olaf Scholz blochează aceste planuri, afirmând că nu vrea să prezinte următorului guvern un acord încheiat.

Zelenski le cere aliaţilor să pună în aplicare acordurile încheiate

Ungaria, pusă în dificultate de sancțiunile SUA împotriva petrolului rusesc. Budapesta caută soluții

Ungaria intenționează să poarte discuții cu aliații regionali pentru a contracara impactul creșterii prețurilor petrolului ca urmare a noii runde de sancțiuni americane asupra sectorului de petrol și gaze al Rusiei, a declarat duminică ministrul de externe Peter Szijjarto.

„Acest pachet de sancțiuni ridică din nou provocări grave pentru Europa Centrală”, a afirmat Szijjarto într-un videoclip postat pe Facebook. El a declarat că scăderea aprovizionării cu țiței ar crește cererea benzină și motorină, crescând riscul a ceea ce el a numit creșteri „foarte grave” ale prețurilor în regiune.

Ungaria importă cea mai mare parte a țițeiului său prin conducta Drujba, care transportă țiței rusesc prin Belarus și Ucraina către Ungaria și, de asemenea, Slovacia.

Săptămâna aceasta, dronă de recunoaștere ucraineană a reperat o un sistem antiaerian Buk care opera la aproximativ 20 km în spatele liniei frontului în regiunea Lugansk, notează contul de X OSINTtechnical.

Un HIMARS ucrainean din Brigada 45 de artilerie a lansat rapid o pereche de rachete cu dispersie M30 asupra rușilor.

Zelenski cere aliaților occidentali să se țină de cuvânt: „Deciziile nu au fost puse în aplicare”.

Liderul ucrainean Volodimir Zelenski a cerut aliaților occidentali să respecte ce au promis și să livreze rachetele și sistemele aeriene din acordurile cu Kievul, în condițiile în care armata rusă a lansat numai în ultimele șapte zile aproximativ 1300 de bombe aeriene și drone de atac.

Rușii, în a patra zi în care se chinuie să stingă incendiul de lângă baza strategică Engels

Transnistria anunță că reduce întreruperea furnizării de electricitate la câteva ore pe zi / Până când mai are gaz regiunea.

Autoritățile din regiunea separatistă Transnistria au spus sâmbătă că măsurile de conservare a energiei le permit să reducă restricțiile cauzate de oprirea livrărilor de gaze rusești, durata întreruperilor furnizării de electricitate urmând să fie redusă, transmite Reuters.

Trupele ruse au preluat controlul asupra satelor Iantarne din regiunea Donețk și Kalînove din regiunea Harkov din Ucraina, a transmis duminică agenția TASS, citând Ministerul Apărării.

Separat, ministerul a declarat că, în ultimele 24 de ore, forțele ruse au efectuat lovituri asupra aerodromurilor militare ucrainene.

Marele petrolier din flota fantomă a Rusiei aflat în derivă pe Marea Baltică a fost dus de germani în portul Sassnitz.

Un petrolier încărcat care şi-a pierdut capacitatea de manevră în Marea Baltică în apropierea insulei germane Rugen a fost remorcat în oraşul port Sassnitz.

Eventin, încărcat cu 99.000 de tone de petrol, era ţinut duminică la circa 5 km de ţărm de două remorchere.

La patru zile după lovitura ucraineană asupra depozitului de carburanți din apropierea bazei aeriene strategice rusești Engels, incendiul nu a fost încă stins.

Guvernatorul Roman Busarghin a declarat că „procesul de combustie controlată a combustibilului continuă. Specialiștii lucrează non-stop pentru a elimina incendiu”, potrivit TASS.

Elveția, gata să găzduiască o întâlnire între Trump și Putin

Elveția spune că este pregătită să găzduiască o întâlnire între Donald Trump și Vladimir Putin în cazul în care aceștia vor solicita acest lucru.

„După summitul de la Bürgenstock, Ucraina, Rusia și Statele Unite au fost informate în mod regulat cu privire la disponibilitatea noastră de a sprijini orice efort diplomatic de instaurare a păcii”, a declarat pentru publicația Le Temps Nicolas Bideau, responsabil cu comunicarea din cadrul Departamentului Federal pentru Afaceri Externe din Elveția.

Declarația vine după ce Trump, care va prelua funcția de președinte la 20 ianuarie, a declarat joi că pregătește o întâlnire cu Vladimir Putin pentru a „pune capăt” conflictului din Ucraina, iar purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a anunțat că Putin este „deschis contactelor” cu Trump fără condiții prealabile.

Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 1750 soldați, 5 tancuri, 18 alte blindate, 22 tunuri, 64 diferite vehicule și 2 echipamente speciale.

Forțele aeriene ucrainene anunță pe Telegram că Rusia a lansat peste noapte 94 de Shahed și drone imitatoare din direcțiile Millerovo, Orel, Briansk și Kursk.

Potrivit mesajului postat pe Telegram, a fost confirmată doborârea a 60 de drone în 11 regiuni ucrainene, mai multe case fiind afectate de resturile de drone doborâte în regiunile Harkov, Sumî și Poltava.

„34 de drone inamice imitatoare s-au pierdut în zonă (fără consecințe negative)”, a adăugat sursa citată.

Forțele nord-coreene din Kursk atacă în grupuri mari, ignorând pericolul dronelor inamice

Nord-coreenii care luptă în regiunea Kursk atacă în grupuri mari, cu sprijinul artileriei și al dronelor rusești, spre deosebire de forțele ruse care, de obicei, se deplasează în grupuri mai mici, scrie Washington Post.

De asemenea, se pare că soldații nord-coreeni ignoră dronele ucrainene și continuă să avanseze, în ciuda atacurilor acestora asupra lor, notează ISW.

Forțele ruse vin după avansurile nord-coreene pentru a „stabiliza progresle”, notează Washington Post, adăugând că un soldat ucrainean care operează în regiunea Kursk a spus că problemele de comunicare dintre forțele ruse și cele nord-coreene ar putea încetini eforturile Rusiei de a consolida noile poziții.

Soldatul ucrainean a afirmat că forțele nord-coreene au lansat un asalt format din 400 – 500 de persoane în decembrie 2024, în timpul căruia forțele nord-coreene au depășit numeric forțele ucrainene într-un raport șase la unu. Se pare că lipsa de muniție a forțat forțele ucrainene să se retragă după opt ore de luptă – ceea ce sugerează că forțele nord-coreene se bazează în mare măsură pe un număr superior de oameni pentru a avansa în ciuda tacticii lor neperformante.

ISW consideră că abilitatea Coreei de Nord de a învăța și de a asimila lecții de război din lupta alături de forțele ruse va fi probabil semnificativ afectată dacă liderii militari ruși folosesc trupele nord-coreene în atacuri de infanterie aducătoare de pierderi mari, de dimensiuni similare sau mai mari decât cele pe care le desfășoară cu majoritatea militarilor ruși.

Incapacitatea sau refuzul forțelor nord-coreene de a învăța să contracareze eficient dronele va afecta, de asemenea, lecțiile pe care le pot învăța din război.

VIDEO Forțele speciale ucrainene au publicat imagini cu momentul în care capturează un nord-coreean / Ce au spus soldații lui Kim Jong Un care luptau alături de ruși după ce au fost făcuți prizonieri.

Forțele de operațiuni speciale (SOF) din armata ucraineană au publicat imagini cu capturarea unuia dintre cei doi soldați nord-coreeni care au fost făcuți prizonieri în regiunea Kursk.

Scurtă recapitulare a informațiilor recente:

–––––

Evenimentele de sâmbătă, ziua 1053 a războiului, au fost LIVE aici pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro