Război în Ucraina, ziua 1053: Ucrainenii au capturat doi soldați nord-coreeni și i-au adus la Kiev / Bătălia pentru Kursk: de ce regiunea rusă este văzută cheia viitoarelor discuții / Moscova promite un „răspuns” la noile sancțiuni ale SUA
Joe Biden a afirmat că Vladimir Putin se află într-o „situație dificilă”, declarația venind după ce SUA și Marea Britanie au impus sancțiuni radicale împotriva sectorului energetic al Moscovei. „Putin se află într-o situație dificilă în acest moment și cred că este foarte important ca el să nu aibă niciun răgaz pentru a continua să facă lucrurile îngrozitoare pe care le face”, a declarat Biden la Casa Albă. Există o „șansă reală ca Ucraina să se impună” dacă va continua să primească sprijin occidental, a adăugat el, cu zece zile înainte de a preda postul de președinte al SUA lui Donald Trump.
Evenimentele de sâmbătă, ziua 1053 a războiului din Ucraina, LIVE:
Germania își înfiinţează o nouă divizie militară, dedicată exclusiv apărării teritoriale
Armata germană va înfiinţa o nouă divizie, însărcinată exclusiv cu apărarea teritoriului, aducând toate unităţile de rezervă existente sub comanda directă a armatei, au anunţat sâmbătă forţele armate.
Moscova, furioasă după noile sancțiuni ale SUA: „Acţiunile ostile ale Washingtonului nu vor rămâne fără răspuns”
Ministerul rus de Externe a denunţat sâmbătă noile sancţiuni americane împotriva sectorului energetic al Moscovei ca fiind o încercare de a afecta economia Rusiei, cu riscul destabilizării pieţelor globale, şi a declarat că ţara îşi va continua proiectele mari în domeniul petrolului şi gazelor.
Pata de petrol scursă în strâmtoarea Kerci a ajuns pe coasta Mării Azov, în Ucraina ocupată. „Îmbibaţia de păcură este destul de mare”
Motorina deversată ca urmare a eşuării a două petroliere rusești în strâmtoarea Kerci a ajuns pe coasta Mării Azov, în regiunea Zaporojie, iar voluntarii au strâns sâmbătă la Berdiansk, în Ucraina ocupată, o tonă de reziduuri de păcură.
Rusia și Ucraina intensifică bătălia pentru Kursk
Serbia nu mai primește gaze din Azerbaidjan. Guvernul de la Belgrad, nevoit să recurgă la rezerve
Fluxurile de gaz din Azerbaidjan către Serbia au fost oprite şi nu este clar când vor fi reluate, a anunţat sâmbătă preşedintele sârb Aleksandar Vucic. Anunţul vine la o zi după ce SUA au impus Rusiei cele mai mari sancţiuni în domeniul petrolier, iar preşedintele Vucic anunţase că, prin urmare, compania rusă Gazprom Neft are la dispoziţie 45 de zile de a ieşi din acţionariatul companiei sârbe NIS.
Cu nouă zile înainte de venirea lui Trump la Casa Albă, Rusia și Ucraina intensifică bătălia pentru Kursk. De ce regiunea rusă este văzută cheia viitoarelor discuții
Insistența continuă a Ucrainei de a menține controlul asupra teritoriului cucerit în regiunea rusă Kursk arată cât de important crede Kievul că este să păstreze teritoriul rusesc, mai ales dacă Donald Trump împinge ambele părți la masa negocierilor, relatează The Washington Post.
Respectarea frontierelor se aplică „tuturor ţărilor”, îl avertizează Olaf Scholz pe Donald Trump
Cancelarul german Olaf Scholz a făcut din nou apel sâmbătă la „toate ţările, fie ele din Est sau din Vest”, să respecte frontierele internaţionale, subliniind că „nicio ţară nu este curtea din spate a alteia”. De asemenea, Scholz a denunţat „războiul nemilos de agresiune al Rusiei” împotriva Ucrainei.
Soldați nord-coreeni, capturați de ucraineni
FOTO Ucrainenii anunță că au capturat doi soldați nord-coreeni și i-au adus la Kiev / Volodimir Zelenski : „Nu a fost ușor”
Președintele ucrainean a anunțat sâmbătă că forțele sale au luat prizonieri doi soldați nord-coreeni care luptau alături de forțele Moscovei în regiunea rusă Kursk, aceștia fiind aduși la Kiev unde „comunică cu Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU)”.
Armata rusă a afirmat sâmbătă că a câștigat teren la nord-vest de orașul ucrainean Kurahove, un bastion important pe care Moscova a afirmat că l-a cucerit la începutul acestei săptămâni în regiunea Donețk.
Ministerul rus al Apărării a anunțat într-un comunicat că unități ale grupării Centru au „eliberat” satul Șevcenko.
Acest sat este situat la aproximativ 10 kilometri nord-vest de centrul orașului Kurahove. Potrivit agenției ruse Ria Novosti, controlul acestui sat va ajuta la limitarea tirurilor ucrainene asupra orașului și continuarea avansării spre frontierele de vest ale regiunii Donețk.
Moscova a afirmat luni că a cucerit Kurahove, o poziție defensivă importantă pentru trupele ucrainene în sudul Donbasului. Pierderea acestui oraș, care avea o populație de circa 18.000 de locuitori înainte de război, nu a fost confirmată oficial de Ucraina. (AFP)
BBC Rusia și publicația de opoziție rusă Mediazona au confirmat până acum din surse deschise moartea a cel puțin 88.055 soldați ruși în timpul invaziei la scară largă a Ucrainei.
Conform calculelor BBC Rusia, în cei aproape trei ani de invazie a Ucrainei, armata rusă a pierdut cel puțin 6.083 de militari de elită, care au necesitat ani de efort și milioane de dolari pentru a fi instruiți.
În acest bilanț au fost incluși doar militarii de carieră din cele mai pregătite unități de luptă ale Forțelor Aeropurtate, pușcașii marini, unitățile forțelor speciale ale Ministerului Apărării și ale Gărzii Naționale Ruse, precum și piloții militari.
„Pierderile reale ale Rusiei sunt în mod evident mult mai mari decât se poate stabili din surse deschise. Experții militari pe care i-am intervievat sugerează că analiza noastră a cimitirelor rusești, a monumentelor de război și a necrologurilor poate acoperi între 45% și 65% din numărul real de morți”, precizează BBC Rusia.
Rusia afirmă că a doborât 85 de drone azi-noapte
Ucraina a lansat atacuri cu drone în mai multe regiuni ale Rusiei, potrivit oficialilor ruși.
Ministerul rus al Apărării a afirmat că a interceptat și distrus 85 de drone ucrainene în cursul nopții în mai multe regiuni ale țării, inclusiv 31 de drone deasupra Mării Negre, câte 16 în regiunile Voronej și Krasnodar și 14 deasupra Mării Azov.
Șeful regiunii Tambov, Evgeny Pervyshov, a afirmat pe Telegram că doi oameni au fost tratați pentru răni provocate de geamurile sparte în momentul în care dronele au lovit două case din orașul Kotovsk. El a adăugat că locuințele au fost doar ușor avariate, iar locuitorilor li s-au oferit locuințe temporare, potrivit Reuters.
VIDEO Rușii încă se luptă cu incendiul după ce ucrainenii au lovit acum trei zile depozitul de carburanți al bazei Engels-2 / Doi pompieri au murit.
Incendiul izbucnit la o instalație industrială din Rusia a fost adus sub control dar nu a fost lichidat, au afirmat sâmbătă autoritățile locale, la trei zile după ce drone ucrainene au lovit depozitul de carburanți poziționat strategic în apropierea bazei aeriene Engels-2, unde sunt desfășurate bombardiere strategice.
Rusia a lansat 74 de drone către Ucraina azi-noapte potrivit forțelor aeriene ale Kievului, care au spus că au doborât 47 dintre acestea, iar alte 27 au dispărut de pe radare fără a-și atinge țintele.
Forțele aeriene ucrainene au spus că vehicule și clădiri din șapte regiuni diferite au fost avariate de resturile de la dronele doborâte, dar nu au existat victime.
„Noi nu suntem Rusia”: slovacii au protestat împotriva apropierii de Moscova
VIDEO Protest în Bratislava contra apropierii de Moscova: „Slovacia este Europa, noi nu suntem Rusia”.
„Slovacia este Europa, noi nu suntem Rusia”, a spus unul dintre organizatori către mulțimea care flutura steaguri slovace și ale UE, purta pancarte pe care scria „Slovacia este alături de Ucraina“ și scanda „Ajunge cu Rusia!“ și „Rușine!”.
Volodimir Zelenski a declarat că a vorbit vineri cu omologul său american Joe Biden și i-a mulțumit pentru „sprijinul său neclintit”, discuția având loc cu 10 zile înainte ca Biden să predea funcția către Trump.
Zelenski i-a mulțumit dlui Biden pentru „sprijinul său neclintit pentru independența Ucrainei și pentru rolul vital pe care Statele Unite l-au jucat în unirea comunității internaționale”, a scris liderul ucrainean pe rețeaua socială X.
La rândul ei, Casa Albă a transmis că Biden a subliniat în cadrul discuției importanța continuării susținerii Ucrainei.
„Acum este clar că războiul președintelui Putin împotriva Ucrainei a fost un dezastru pentru Rusia. Datorită curajului și hotărârii poporului ucrainean și cu sprijinul Statelor Unite, Rusia nu a reușit să își atingă niciunul dintre obiectivele strategice în Ucraina”, a afirmat Casa Albă într-un comunicat.
Prețul petrolului a crescut vineri, după ce SUA și Marea Britanie au anunțat noi sancțiuni împotriva unor jucători importanți din sectorul petrolier rusesc, menite să submineze „cea mai mare sursă de finanțare a Kremlinului” pentru efortul de război din Ucraina.
Sancțiunile vizează două dintre principalele companii ruse din acest sector, Gazprom și Surgutneftegaz, precum și aproape 200 de nave de transport petrol și gaze care operează pentru Rusia și sunt descrise ca făcând parte din „flota fantomă” a Moscovei.
Prețul barilului de țiței Brent din Marea Nordului a crescut cu 3,69%, la 79,76 dolari, după ce la un moment dat trecuse și de pragul de 80 de dolari. Echivalentul său american, West Texas Intermediate, s-a scumpit cu 3,58%, la 76,57 dolari. (AFP)
Zelenski: Noile sancțiuni sunt o lovitură semnificativă pentru Moscova
Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 1570 soldați, 10 tancuri, 18 alte blindate, 28 tunuri, 1 sistem antiaerian, 61 diferite vehicule și 3 echipamente speciale.
Volodimir Zelenski a salutat vineri noile sancțiuni americane și britanice împotriva sectorului petrolier rusesc și a „flotei fantomă” de petroliere a Moscovei.
„Aceste măsuri dau o lovitură semnificativă fundamentului financiar al mașinăriei de război a Rusiei prin întreruperea întregului său lanț de aprovizionare”, a scris el pe rețeaua X, făcând referire la sancțiunile SUA.
„Apreciem eforturile continue ale Regatului Unit de a obstrucționa operațiunile flotei fantomă a Rusiei, care rămân o parte esențială a comerțului său cu petrol”, a spus Zelenski într-un alt mesaj.
Scurtă recapitulare a informațiilor recente:
- Donald Trump nu mai vrea rezolvarea războiului din Ucraina în 24 de ore, ci mai aşteaptă câteva luni. Cum văd partenerii europeni schimbarea de atitudine – Financial Times.
- Statele Unite impun cel mai amplu pachet de sancţiuni asupra sectorului petrolier şi al gazelor din Rusia, pentru a sprijini Ucraina.
- Deriva unei nave rusești, oprită în Marea Baltică. Germania: „Rusia periclitează securitatea europeană cu petroliere decrepite”.
- Varșovia anunță că a depistat o grupare rusă pregătită de GRU, care încerca să influențeze alegerile prezidențiale din Polonia.
- Prima reacție a Ucrainei după ce Trump a spus că vrea o întâlnire cu Putin pentru a pune capăt războiului.
- Vor respecta țările NATO noua țintă trasată de Donald Trump privind cheltuielile militare? Analiștii sunt sceptici, dar spun că s-ar putea întâmpla altceva.
- O declarație de la Vilnius a stârnit furie și amenințări la Moscova: „Țările Baltice ar trebui să aparțină Rusiei. Lituania poate fi distrusă în 24 de ore”.
- Reacția Rusiei după ce Trump a spus că pregătește o întâlnire cu Putin: „Nu avem nicio condiție prealabilă”.
- Dezvăluire: frustrarea crește la Moscova. Oamenii de lângă Putin cer escaladarea războiului, în ciuda pierderilor imense. Ce vrea liderul de la Kremlin.
- Premierul unei țări UE, cuvinte grele la adresa lui Zelenski: „Uneori sunt sătul de el. Merge prin Europa și cere pomană”.
- Ucraina primește de la UE prima tranșă, de 3 miliarde de euro, din împrumutul garantat cu activele rusești înghețate.
- Poliția ucraineană a anunțat o mega-acțiune, cu 600 de percheziții, ca să oprească fuga în străinătate a celor care nu vor să lupte.
- Pregătiri pentru un eventual război în Norvegia. Guvernul de la Oslo a prezentat Cartea Albă a apărării țării.
- Moscova consideră „absurdă” recomandarea UE privind evitarea spațiului aerian rusesc din cauza „riscurilor crescute” cu care se confruntă avioanele de linie.
–––––
Evenimentele de vineri, ziua 1052 a războiului, au fost LIVE aici pe HotNews.ro