Trei lucruri de urmărit la confruntarea Biden-Putin. Cum au decurs în trecut întâlnirile președinților americani și ruși VIDEO
Spre deosebire de alți președinți americani și omologii lor ruși, în cazul lui Joe Biden și al lui Vladimir Putin nu se poate vorbi sub nicio formă de o compatibilitate la nivel personal, ceea ce face ca discuțiile ce vor avea loc miercuri după-amiază la Geneva, pe teren neutru, să fie cu-atât mai dificile.
Dacă între Ronald Reagan și Mihail Gorbaciov, sau între Bill Clinton și Boris Elțîn exista simpatie și chiar o relație amicală, acest lucru este exclus în cazul lui Joe Biden și Vladimir Putin care se vor întâlni pentru prima dată din poziția de președinți, miercuri, la Geneva.
Limbajul non-verbal
Este al cincilea președinte american căruia Putin îi va strânge mâna, și fiecare dintre aceștia a abordat întâlnirile cu liderul de la Kremlin într-un mod aparte.
George W Bush l-a primit cu soția la un grătar, amitește corespondentul BBC.
Imaginile de arhivă din 2007 arată cuplul prezidențial american relaxat, într-un cadru informal, în timp ce Putin își face apariția în costum, complet inadecvat și cu un buchet de flori pe care i-l dă Primei Doamne, în timp ce își aranjează cu stângăcie sacoul.
Donald Trump l-a lăudat pe Putin după summitul de la Helsinki, din iunie 2018, în contextul în care autoritățile americane investigau acasă amestecul Rusiei în alegerile prezidențiale.
Președintele Barack Obama a fost întotdeauna mai dur și mai rece.
Tensiunile dintre cele două părți
Întâlnirea dintre cei doi va fi marcată de frustrările și lipsa de încredere de ambele părți.
Pe de-o parte, avem Rusia care consideră că SUA face ce vrea pe scena internațională, se retrage din acorduri internaționale când vrea sau intervine atunci când vrea (exemplul războiului din Irak).
Pe de altă parte avem SUA care sunt furioase pe Rusia pe care o văd ca pe ”băiatul rău” al Europei vinovat de atacuri cibernetice, amestec în alegerile americane și agresiune, dar și suprimarea democrației, prin prigonirea opozanților lui Putin. Toate acestea anunță convorbiri dificile.
Cine pierde, cine câștigă
Analiștii spun că cine se așteaptă la concluzii concrete după acest summit va aștepta mult și bine. Deja, Vladimir Putin a încercat să folosească evenimentul ca pe o victorie, pentru că Rusia își poate aroga statutul de superputere.
De partea cealaltă, Biden ar fi fost criticat acasă pentru că a acceptat acest summit cu autocratul Putin fără a fi foarte clar ce poate obține concret din partea acestuia, pe marile dosare.