VIDEO Imagini dramatice surprind alunecarea și dezmembrarea rapidă a ghețarului Pine Island
Ghețarul ”Pine Island”, unul dintre ghețarii cu scădere rapidă din Antarctica, și-a grăbit alunecarea în mare între 2017 și 2020, când o cincime din platforma sa de gheață asociat s-a rupt în aisberguri masive, arată un nou studiu, citat de Live Science.
Ghețarul a mai trecut printr-o astfel de accelerare în istoria recentă, între anii 1990 și 2009, când curenții oceanici calzi l-au măcinat pe partea inferioară a platformei de gheață, destabilizându-i structura și determinând alunecarea ghețarului către apă, potrivit unui raport din 2010 publicat în revista Geophysical Research Letters.
Ghețarul Pine Island reprezintă aproximativ 20% din volumul total de gheață al banchizei antarctice occidentale. Măsurători prin satelit au arătat că ghețarul are o contribuție netă mai mare de gheață în mare decât orice alt bazin hidrografic de gheață din lume și aceasta a crescut datorită accelerării recente a fluxului de gheață.
Numeroși cercetători sunt de părere că, ținând cont de dimensiunile ghețarului, topirea sa ar antrena un „efect de domino” și asupra ghețarilor din vecinătate și, în ultimă instanță, după o perioadă mai îndelungată, ar duce la prăbușirea întregii calote glaciare, fenomen catastrofal care ar duce la creșterea nivelului oceanului global cu 3 până la 5 metri, inundând complet zonele de coastă unde se află concentrații mari de populație.
Pe măsură ce această barieră înghețată s-a topit în decursul a două decenii, mișcarea ghețarului spre mare s-a accelerat de la 2,5 km pe an la 4 km pe an, potrivit studiului din 2010.