Sari direct la conținut

Ministrul Energiei, la Digi 24: Creșterea facturilor cu 25% nu este justificată / Nicio întrebare despre cum Romgaz și GSP Power vor primi bani prin PNRR

HotNews.ro
Ministrul Energiei, la Digi 24: Creșterea facturilor cu 25% nu este justificată / Nicio întrebare despre cum Romgaz și GSP Power vor primi bani prin PNRR

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, spune la Digi 24 că o creștere de 25% a facturilor la gaze nu este justificată, că multe din motivele invocate de companii pentru creștere sunt aberante și cere ca pe viitor pe factură să se afișeze prețul de achiziție și prețul de vânzare.

”Dacă un furnizor şi-ar fi achiziţionat anul trecut pentru portofoliul de clienţi casnici care îl avea energia pentru anul 2021, ştiind, încă de la 1 ianuarie 2020, că la 1 ianuarie 2021 piaţa se va liberaliza…Noi ne-am trezit uitându-ne în piaţă şi discutând cu furnizorii că foarte puţină energie a fost vândută către furnizori pe contracte pe un an de zile. Furnizorii foarte puţini au cumpărat, alţii deloc, iar energia a fost vândută către traderi”, a precizat Popescu la Digi 24

”Dacă tu, funizor, nu ai avut grijă să-şi iei energia în 2020 pentru 2021 (…) şi vii şi spui anul acesta că nu ai curent şi cumperi de pe piaţa zilei următoare, când anul acesta, fiind o cerere mare, preţul este mai mare, înseamnă că nu ai avut un comportament normal, ai avut un comportament speculativ”, a adăugat ministrul.

De la 1 iulie vor fi creșteri de prețuri și la gaz, și la energie electrică – mai ales pentru cei care nu și-au schimbat contractele pentru a trece în piața concurențială și rămân în serviciul universal. La gaz vor fi scumpiri între 20 și 25 la sută „cam pentru toată lumea”, în timp ce la energie electrică, pentru cei care nu au schimbat contractul, creșterile se vor situa între 5 și 7 la sută de la 1 iulie și probabil că va mai fi o creștere similară la sfârșitul anului, spune Răzvan Nicolescu, fost ministru al energiei.

Un bucureștean care consumă 125 de kW pe lună s-ar putea trezi de la 1 iulie cu o factură mai mare cu 15 lei la energie electrică, în timp ce la același consum, un clujean ar putea plăti cu 90 de lei mai mult, dacă nu au încheiat noi contracte cu furnizorul și rămân la serviciul universal, arată calculele făcute de Răzvan Nicolescu, fost ministru al energiei.

Factura la electricitate: Se poate schimba furnizorul oricând

Virgil Popescu spune că dacă consumatorul nu se mută în mediul concurențial sau la alt furnizor, va pierde discountul sși va avea o factura mai mare. Acesta poate schimba însă furnizorul ori de câte ori dorește.

Prezent în studioul Digi 24, ministrul Popescu nu a fost întrebat de ce Romgaz și GSP Power vor primi pentru două proiecte o treime din sumele alocate pe componenta Energie, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Întrebat despre acest caz, joi, la finalul ședinței de Guvern, Florin Cîțu a evitat să ofere amănunte, limitându-se să spună că „sunt niște tehnologii inovatoare ceea ce se propune prin aceste proiecte”. Nu e clar nici ce se întâmplă dacă autoritățile de la Bruxelles vor respinge proiectele, în acest stadiu al PNRR.

„Am rugat ministrul energiei să vină public și să explice exact despre ce este vorba, ca să nu mai avem aceste dubii”, a spus Cîțu.

Pentru mai multe amănunte, citește

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro