Ministru saudit, despre avertismentul Agenției Internaționale pentru Energie: Este o continuare a filmului ”La La Land”. De ce să o iau în serios? / Reacția Rusiei
Rusia şi Arabia Saudită, două dintre cele mai mari state producătoare de petrol din lume, intenţionează să sfideze recomandări Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE) şi să continue investiţiile în petrol şi gaze, respingând apelurile de a reduse semnificativ utilizarea combustibililor fosili, în pofida agravării crizei climatice, transmite CNBC, preluată de News.ro.
Factorii de decizie politică sunt supuşi unei presiuni imense pentru a îndeplini promisiunile făcute în cadrul Acordului de la Paris, un acord de referinţă recunoscut pe scară largă ca fiind extrem de important pentru a evita cel mai devastator impact al schimbărilor climatice.
Aproape 200 de ţări, inclusiv Rusia şi Arabia Saudită, au ratificat acordul climatic de la Paris în 2015, fiind de acord să continue eforturile pentru a limita creşterea temperaturii planetei la 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale.
Acordul prevede reducerea la zero a emisiilor nete de gaze cu efect de seră până în 2050.
În mod remarcabil, AIE a lansat luna trecută cel mai puternic avertisment cu privire la utilizarea la nivel global a combustibililor fosili, spunând că exploatarea şi dezvoltarea de noi zăcăminte de petrol şi gaze trebuie să se oprească anul acesta, dacă lumea doreşte să ajungă la emisii nete zero până la mijlocul secolului.
Vicepremierul rus Alexandr Novak a declarat în această săptămână, la Forumul Economic Internaţional din Sankt Petersburg, că AIE a ajuns la concluziile sale ”prin utilizarea unor calcule inverse” cu privire la modul de realizare a emisiilor nete zero până în 2050.
AIE nu a fost disponibilă imediat pentru comentarii.
Potrivit AIE, oprirea exploatării petrolului, gazelor şi cărbunelui este fundamentală pentru atingerea obiectivului convenit la nivel internaţional pentru emisii nete zero.
”În opinia mea, aceasta este o abordare simplistă. De asemenea, este nerealist. Nu există nicio îndoială că trebuie să ne îndreptăm către energia verde şi către agenda verde, deoarece există cerere pentru aceasta în societate, dar trebuie să fim clari cu ce resurse se poate face acest lucru, cine va plăti pentru aceasta, ce tehnologii şi oportunităţi avem la dispoziţie, inclusiv pentru a rezolva problemele restante care încă aşteaptă soluţiile lor ”, a declarat Novak pentru CNBC.
Comentariile sale vin la scurt timp după ce ministrul Energiei din Arabia Saudită, prinţul Abdulaziz bin Salman, a glumit despre raportul AIE, la o conferinţă de presă online, la începutul acestei săptămâni.
”Este o continuare a filmului‘ La La Land ’. De ce ar trebui să o iau în serios? ” a spus Abdulaziz, potrivit Reuters.
Reacţia sa la raport a venit la scurt timp după ce OPEC şi partenerii non-OPEC, o alianţă energetică cunoscută sub numele de OPEC +, au convenit să relaxeze treptat restricţoile aplicate producţiei, în cursul lunilor următoare, pe fondul unei reveniri a preţurilor petrolului.
Arabia Saudită ”produce petrol şi gaze la un cost redus şi produce energie regenerabilă. Îndemn lumea să accepte acest lucru ca pe o realitate: că vom fi câştigători ai tuturor acestor activităţi „, a adăugat el.
Vorbind joi la CNBC, Novak a declarat că Abdulaziz a reafirmat încă o dată angajamentul Riadului de a investi în petrol, la un grup de lucru din cadrul Forumului.
Novak a spus că intenţia Moscovei este să facă acelaşi lucru.
”Vă pot asigura că Federaţia Rusă, planurile sale, strategia sa sunt să continue să investească atât în petrol şi gaze, cât şi în cărbune. Dar, de asemenea, investim şi în surse regenerabile, în hidrogen, în maşini electrice şi staţii de încărcare electrice, aşa că vedem deceniul următor ca pe o combinaţie de regenerabile şi combustibili fosili ”, a spus Novak.